letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Lekker ecologisch!

cover_lekker_ecologisch_webHet wereldwijde web mag dan wel onmiddellijke toegang bieden tot tal van fantastische culinaire blogs en duizenden heerlijke recepten, tot nog toe heeft het mijn kookboekenverslaving geen halt kunnen toe roepen.

Voor mij bestaat de ultieme ontspanning erin om op een luie zondagnamiddag met een mooi en lijvig kookboek  op de sofa te gaan liggen en van recept naar recept te bladeren, om inspiratie op te doen of om alvast te watertanden bij het vooruitzicht al dat lekkers uit te proberen.

Lekker ecologisch!, het gloednieuwe kookboek van Velt, is een boek dat helemaal past in dat plaatje. Het is lijvig (352 pagina’s!), het is aantrekkelijk en het staat bovenal vol lekkere recepten (meer dan 500!) en een schat aan informatie.

Misschien ben ik een héél klein tikje bevooroordeeld (ik heb namelijk als eindredactrice meegewerkt aan het boek), maar toch moet je me geloven als ik zeg dat Lekker ecologisch! een must is voor al wie lekker eten wil doen rijmen met ecologie.

De recepten houden telkens zo veel mogelijk rekening met verschillende ecologische principes zoals ‘gebruik groenten van het seizoen’, ‘kies voor lokale producten’, ‘geef de voorkeur aan bioproducten’ en ‘wees matig met vlees en vis’. Geven al die principes dan geen saaie kost als resultaat? Nope! Wat denk je van ‘Aardpeersoep met wonton van gerookte tofoe en dulse’, van ‘Provençaalse risotto van quinoa’, ‘Exotische kikkererwtenkroketjes’ of ‘Semifreddo van lavendel’?

lekker-ecologisch1
De meeste gerechten zijn erg eenvoudig te maken, maar bedreven koks vinden in Lekker ecologisch! ook een aantal uitdagendere recepten. Zelf zette ik al de lekker gemakkelijke ‘Ovenschotel met rijst, prei en mozzarella’ op het menu en ‘Dal met kokospannenkoekjes’. Allebei voor herhaling vatbaar! Al sta ik nu vooral te popelen om deze vegetarische variant op een typische klassieker klaar te maken: ‘Witlofgratin met gerookte tofoe.’

lekker-ecologisch2
Tussen de recepthoofdstukken (van ‘Ontbijt’ en ‘Lunch’, over o.a. ‘Soepen’, ‘Granen’, ‘Groenten’, ‘Soja & seitan’ tot bij ‘Desserts) vind je allerlei informatieve hoofdstukjes die te maken hebben met productinformatie, ecologie of voedingsstoffen. Lekker ecologisch! is dus veel meer dan alleen maar een kookboek. Je leest bijvoorbeeld hoe je groenten en fruit het best kunt bewaren, welke soorten peulvruchten er bestaan, hoe het zit met alternatieve zoetstoffen en welke stappen je zelf kunt zetten om je keuken ‘groener’ te kleuren.

O ja, de bijzonder fijne vormgeving van dit boek was in handen van Leen’s, waarmee ik al eerder samenwerkte voor enkele receptposters, en de smakelijke foto’s zijn gemaakt door Stefan Jacobs. Wil je een glimp opvangen van het boek, bekijk dan hier een sample. En haal het daarna vooral in huis, je zult er beslist geen spijt van krijgen!

Het boek kost € 39,75 en is verkrijgbaar bij de betere boekhandel of rechtstreeks bij Velt. Velt-leden krijgen trouwens korting!

5 Responses leave one →
 1. februari 5, 2014

  Die ultieme ontspanning is voor mij hetzelfde, en dan na een paar uurtjes in dat boek te snuisteren, er eventueel een lekker recept uitmaken.
  Ik heb Lekker Ecologisch vandaag ontvangen, het ziet er inderdaad prachtig uit!

 2. de groene prinses permalink*
  februari 5, 2014

  Veel snuister- en kookplezier, Sara!

 3. Iris permalink
  februari 5, 2014

  Oh ben zo benieuwd! Proficiat!

 4. Hade permalink
  februari 6, 2014

  Hoi hoi groene prinses,

  Ik had een vraagje: in welke mate stemt de inhoud van dit boek overeen met het handboek ecologisch koken? Is het een aanvulling om dit boek ook te kopen, of is het meer een overlapping?

  Handboek ecologisch koken is minder mooi vorm gegeven, maar bevat een schat aan informatie en recepten en is dus een beetje mijn bijbel in de keuken :).

  H.

 5. de groene prinses permalink*
  februari 7, 2014

  @Hade: ‘Lekker ecologisch!’ is een grondige herwerking van het ‘Handboek ecologisch koken’, maar een hele brok recepten van dat laatste boek is overgenomen. Ik denk dat het er ongeveer op neerkomt dat het een vierde nieuwe recepten bevat. De informatie is geactualiseerd en compacter geworden. Je vindt de informatieve teksten nu verspreid over het boek. Er is dus wel behoorlijk wat overlapping met het vroegere ‘Handboek’, maar de vormgeving van ‘Lekker ecologisch!’ is inderdaad een stuk mooier en er staan veel meer aantrekkelijke foto’s in :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS