Winterpostelein is een schattig plantje met zachte, malse blaadjes die boordevol vitaminen en mineralen zitten. De ideale basis voor een winters slaatje dus! Ik vulde het frisse groen aan met gekaramelliseerd witlof, gebakken appeltjes en kruimels gerookte tempé. Serveer de salade lauwwarm, dan komen al de smaken het best tot hun recht.
voor 2 personen, als lunch of bijgerecht
Ingrediënten
• 1 bosje winterpostelein, gewassen en drooggezwierd
• 2 kleine appels, geschild en klokhuis verwijderd
• 4 stronkjes witlof
• 2 tl ahornsiroop
• 150 g gerookte tempé
• 1 el shoyu of andere sojasaus
• 2 el olijfolie + extra om te bakken
• 1 el balsamicoazijn
• versgemalen zwarte peper
• fleur de sel of ander lekker zout
Zo maak je het
Verwijder eventuele harde steeltjes van de winterpostelein en verdeel de blaadjes over twee diepe borden.
Verkruimel de tempé en roer de shoyu erdoor. Laat een tiental minuten marineren.
Breng een kookpannetje met water aan de kook en voeg een snuifje zout toe. Blancheer de witlofstronkjes in hun geheel in 5 à 10 minuten (afhankelijk van de dikte) beetgaar en giet ze af.
Snijd de appelpartjes in plakjes. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de plakjes appel langs beide kanten tot ze lichtjes kleuren. Haal de appeltjes uit de pan en bak de tempékruimels krokant.
Verwijder het harde uiteinde van de geblancheerde witlofstronkjes en snijd de stronkjes vervolgens doormidden. Verhit opnieuw wat olijfolie in een pan en bak de halve stronkjes tot ze bruinen. Sprenkel de ahornsiroop erover en laat nog even karamelliseren. Let er wel op dat het witlof niet aanbrandt.
Klop 2 eetlepels olijfolie en de balsamicoazijn krachtig door elkaar en schenk de vinaigrette over de posteleinblaadjes. Verdeel het witlof, de appeltjes en de tempé erover. Kruid met peper en bestrooi met zout. Dien onmiddellijk op.
Ziet er lekker uit! Op zo’n receptje zaten we te wachten.
Laat het smaken!:-)
Wegens gebrek aan gerookte tempeh heb ik aan de sojasaus wat gerookt paprikapoeder toegevoegd.
Zeer lekker! Een geslaagde combinatie met de appels en postelein.
Dat komt hier nog op tafel!
Gerookt paprikapoeder kan alleen maar heerlijk zijn! :-)