letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Appel-witlofsalade met postelein en tempé vegan

appel-witlofsalade ©Groene Prinses
Winterpostelein is een schattig plantje met zachte, malse blaadjes die boordevol vitaminen en mineralen zitten. De ideale basis voor een winters slaatje dus! Ik vulde het frisse groen aan met gekaramelliseerd witlof, gebakken appeltjes en kruimels gerookte tempé. Serveer de salade lauwwarm, dan komen al de smaken het best tot hun recht.

voor 2 personen, als lunch of bijgerecht

Ingrediënten
• 1 bosje winterpostelein, gewassen en drooggezwierd
• 2 kleine appels, geschild en klokhuis verwijderd
• 4 stronkjes witlof
• 2 tl ahornsiroop
• 150 g gerookte tempé
• 1 el shoyu of andere sojasaus
• 2 el olijfolie + extra om te bakken
• 1 el balsamicoazijn
• versgemalen zwarte peper
• fleur de sel of ander lekker zout

Zo maak je het
Verwijder eventuele harde steeltjes van de winterpostelein en verdeel de blaadjes over twee diepe borden.

Verkruimel de tempé en roer de shoyu erdoor. Laat een tiental minuten marineren.

Breng een kookpannetje met water aan de kook en voeg een snuifje zout toe. Blancheer de witlofstronkjes in hun geheel in 5 à 10 minuten (afhankelijk van de dikte) beetgaar en giet ze af.

Snijd de appelpartjes in plakjes. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de plakjes appel langs beide kanten tot ze lichtjes kleuren. Haal de appeltjes uit de pan en bak de tempékruimels krokant.

Verwijder het harde uiteinde van de geblancheerde witlofstronkjes en snijd de stronkjes vervolgens doormidden. Verhit opnieuw wat olijfolie in een pan en bak de halve stronkjes tot ze bruinen. Sprenkel de ahornsiroop erover en laat nog even karamelliseren. Let er wel op dat het witlof niet aanbrandt.

Klop 2 eetlepels olijfolie en de balsamicoazijn krachtig door elkaar en schenk de vinaigrette over de posteleinblaadjes. Verdeel het witlof, de appeltjes en de tempé erover. Kruid met peper en bestrooi met zout. Dien onmiddellijk op.

4 Responses leave one →
  1. Ward permalink
    januari 6, 2014

    Ziet er lekker uit! Op zo’n receptje zaten we te wachten.

  2. de groene prinses permalink*
    januari 7, 2014

    Laat het smaken!:-)

  3. Marie permalink
    december 7, 2014

    Wegens gebrek aan gerookte tempeh heb ik aan de sojasaus wat gerookt paprikapoeder toegevoegd.
    Zeer lekker! Een geslaagde combinatie met de appels en postelein.
    Dat komt hier nog op tafel!

  4. de groene prinses permalink*
    december 7, 2014

    Gerookt paprikapoeder kan alleen maar heerlijk zijn! :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS