letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Amandel-kaneelbroodjes (de gezonde versie :) vegan

vegan amandel-kaneelbroodjes ©Groene Prinses
Een van de redenen dat ik me zo aangetrokken voel tot Scandinavische landen is ongetwijfeld de Scandinavische bakkunst, en ik denk dan meer bepaald aan kaneelbroodjes. Mm, niets zo zalig als zo’n warm, geurig gebakje verslinden op een koude winterdag. Kaneelbroodjes passen helaas niet in mijn plan om wat minder geraffineerde suikers te consumeren (ja hoor, voornemen nummer 2! ;-) Of toch? Wat gebeurt er als je zo’n broodje ‘gezond’ probeert te maken? Geen geraffineerde suiker, geen boter, gedeeltelijk volkorenmeel… en waarom niet meteen veganistisch? Wel eh, het resultaat zie je hierboven! Ik was meer dan tevreden over de smaak, maar mijn deeg wilde niet zo mooi rijzen als ik had gehoopt. Al is dat voor 100% mijn eigen domme schuld… Je moet de amandelmelk namelijk zachtjes verwarmen en niet, zoals ik domweg deed, heet over de gist kieperen, want dan maak je alle gistcellen dood. Volgende keer beter… O ja, in de ‘originele’ kaneelbroodjes zul je geen amandelen en sinaasappelsap aantreffen, maar ik had beslist geen spijt van die extra toevoegingen!

Misschien kom je in dit recept een paar ‘vreemde’ ingrediënten tegen. Voor kokosolie, chiazaad en kokosbloesemsuiker zul je een bezoekje moeten brengen aan een natuurvoedingswinkel (of je moet deze ingrediënten online bestellen). Kokosbloesemsuiker klinkt als suiker, maar is naar verluidt stukken gezonder. Deze suiker doet, dankzij een lage glycemische index, je bloedsuikerspiegel namelijk niet zo snel stijgen en is bovendien 100% ongeraffineerd, wat wil zeggen dat ook alle vitaminen en mineralen nog aanwezig zijn. Chiazaad, ook al een ingrediënt met tal van positieve eigenschappen, gebruik ik hier ter vervanging van ei (1 el gemalen chiazaad + 3 el water = 1 ei). Als je er een papje mee maakt, krijg je een heel elastische substantie die een mooie samenhang verleent aan je gebak.

Al deze bijzondere ingrediënten zijn niet goedkoop. Probeer verschillende merken te vergelijken en maak een verstandige keuze (online is het aanbod vaak groter).

voor ca. 16 broodjes

Ingrediënten
voor het deeg:
• 250 g volkoren(spelt)meel
• 250 g wit speltmeel
• 1 zakje gedroogde gist (9 g)
• 50 g kokosolie
• 275 ml amandelmelk
• 1 el chiazaad, fijn gemalen
• 1 el gemalen kardemomzaad
• 2 el kokosbloesemsuiker
• 0,5 tl zout

voor de vulling:
• 125 g blanke amandelen, fijn gemalen
• 50 g kokosbloesemsuiker
• 50 g kokosolie
• 2 el gemalen kaneel
• sap van 1 sinaasappel

Zo maak je het
Vermeng het gemalen chiazaad met 3 eetlepels water. Laat een tiental minuten staan.

Verwarm de amandelmelk zachtjes tot hij lauwwarm is (niet heet!). Roer de kardemom erdoor.

Doe de gist in een grote mengkom en giet de lauwe amandelmelk erover. Roer goed. Meng (bij voorkeur in een keukenmachine) de kokosolie, de kokosbloesemsuiker, het chiamengsel en het zout door het gistmengsel.

Meng de twee soorten bloem en voeg ze beetje bij beetje toe aan het vochtige mengsel. Meng en kneed alles goed door elkaar tot je een elastisch, niet plakkerig deeg hebt. Blijf enkele minuten flink kneden. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plaats 1,5 uur rijzen.

Smelt de kokosolie voor de vulling. Meng de gemalen amandelen, de kokosbloesemsuiker, de kaneel en het sinaasappelsap goed door elkaar. Roer tot slot de gesmolten kokosolie erdoor. Laat even rusten op kamertemperatuur.

Rol het deeg, wanneer het in volume is verdubbeld, uit tot een grote rechthoekige lap van ca. 0,5 cm dik. Verdeel de vulling gelijkmatig over deze lap, maar laat aan één lange kant een smalle strook onbedekt. Begin de lap aan de andere lange zijde op te rollen, zodat je een lange ‘worst’ krijgt. Maak de naad zo goed mogelijk dicht.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.

Snijd de rol met een scherp mes in ongeveer zestien stukken, en leg de stukken op de bakplaat, zo dat je de vulling langs boven kunt zien (als het goed is, zien je broodjes er min of meer uit als spiralen). Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat de broodjes nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200° Celsius en bak de broodjes, wanneer ze gerezen zijn, in 10-15 minuten goudbruin. Laat ze lichtjes afkoelen op een taartrooster en verorber ze lauwwarm.

Eet je niet alle broodjes in een keer op? Vries ze dan, verpakt per stuk, in. Als je zin hebt in een vers broodje, haal je er eentje uit de diepvriezer en verpak je het in aluminiumfolie. Leg het zo 20 à 30 minuten in de oven (op 175° Celsius) of tot het broodje door en door warm is (test dit met een mes).

9 Responses leave one →
 1. januari 19, 2014

  Klinkt héérlijk! Ga ik zeker eens uitproberen!
  En ik ben stiekem een beetje blij dat gistcellen doden met hete ‘melk’ niet alleen mij overkomt ;-). In elk geval een fout die we niet meer gaan maken!

 2. de groene prinses permalink*
  januari 19, 2014

  Dank je wel, Fieke! Ook voor mij een hele troost dat ik niet alleen ben in onverantwoord gistmoordgedrag :-) En inderdaad: als je een keer zo’n fout maakt, weet je de volgende keer wel beter!

 3. Storm permalink
  januari 20, 2014

  Ziet er heerlijk uit, en ga ik zeker onthouden! Zo goed als alle ingrediënten in huis.

 4. Els permalink
  januari 20, 2014

  Hallo,
  Ik heb wel chiazaad in huis maar nog nooit van gemalen chiazaad gehoord. Heb jij het zelf gemaald of verkoopt een grotere natuurvoedingswinkel het ook (in ons dorp is een natuurwinkel maar die heeft het niet).
  H.grt., Els

 5. de groene prinses permalink*
  januari 23, 2014

  @Els: volgens mij kun je gemalen chiazaad inderdaad niet kopen. Ik maal de zaadjes gewoon zelf in mijn keukenmachine.

 6. ine permalink
  januari 28, 2014

  Ik heb deze broodjes gemaakt. Ze zijn met veel enthousiasme onthaald door mijn man en kinderen.
  De enige moeilijkheid die ik ondervind, is het deeg dat plakt als ik het uitrol.
  Het oprollen verloopt ook heel moeilijk en het in stukken snijden is niet eenvoudig.

  Ik maak mijn deeg wel in mijn Kenwood en niet met de hand.

  Met vriendelijke groet,

  Ine

 7. de groene prinses permalink*
  januari 30, 2014

  @ine: als je deeg te plakkerig aanvoelt, moet je er misschien wat meer bloem bij doen. De hoeveelheden zijn maar richtlijnen, want de ene bloemsoort slorpt wat meer water op dan de andere. Bij het uitrollen bestrooi je je werkblad en het deeg ook het best met een beetje bloem. Het uitrollen ging bij mij vanzelf, maar het oprollen is hoe dan ook een beetje een vervelend karweitje :-) Je moet er namelijk voor zorgen dat de vulling er niet langs alle kanten uitloopt… Als je vulling heel lopend is, laat je die het best een beetje ‘opstijven’ voor je ze op het deeg aanbrengt. De vulling mag echter ook niet te stevig zijn, want dan krijg je ze moeilijk uitgesmeerd. Voor het snijden gebruik je het best een heel scherp, ‘koel’ mes (houd het eventueel eventjes onder een koude waterstraal; dep het wel droog voor je het gebruikt ;-)). Ik maakte mijn deeg ook niet met de hand, maar met mijn KitchenAid, dus dat zou zeker geen problemen mogen opleveren. Integendeel, zo’n machine is alleen maar handig… ;-)

 8. februari 15, 2014

  Deze zien er echt wel superlekker uit. Ik ga ze eens proberen!

Trackbacks and Pingbacks

 1. Mijn 9 favoriete recepten op dit moment | Lauriekoek

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS