Sommige groenten zijn voorbestemd om in desserts te belanden. Pastinaak is wat mij betreft zo’n groente; met zijn zoete, kruidige smaak en crèmewitte kleur past hij prima in gebak. Wortelcake is inmiddels een klassieker, maar pastinaakcake smaakt nog net een tikje smeuïger, vind ik.
Deze cake proeft intens naar specerijen en is de ultieme traktatie na een winterse wandeling. Je maakt hem in een handomdraai. Nog een reden nodig om aan de slag te gaan? De pastinaak versmelt zo mooi in het gebak, dat zelfs wie niet van pastinaak houdt overstag gaat voor deze cake.
De wortelcake van Celia Brooks Brown (uit: Nieuw vegetarisch koken)
was een inspiratiebron voor dit recept.
Ingrediënten
• 250 g pastinaak, geschild en geraspt
• 200 g rietsuiker
• 2 eieren, geklutst
• 125 ml olijfolie
• 125 g zelfrijzende bloem
• 1 tl kaneel, gemalen
• 1 tl kardemom, gemalen
• 0,5 tl gemberpoeder
• 0,5 tl kruidnagelpoeder
• 0,5 tl zout
voor het ahornglazuur
• 40 g poedersuiker
• 4 tl ahornsiroop
• 10 halve walnoten
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175° Celsius. Vet een kleine cakevorm in met wat olijfolie en bestrooi met een beetje bloem.
Meng de geraspte pastinaak met de suiker. Roer er de eieren door en vervolgens de olijfolie. Meng de bloem met de specerijen en het zout. Roer het bloemmengsel door het pastinaakmengsel.
Giet het beslag in de cakevorm en zet ca. 1 uur in de oven op 175° Celsius. Test of de cake klaar is door met een mes of breinaald in de cake te prikken. Komt het mes of de naald er schoon uit, dan is de cake gaar.
Laat de cake afkoelen in de vorm en laat hem vervolgens op een taartrooster helemaal koud worden.
Meng de poedersuiker met de siroop. Giet dit glazuur over de bovenkant van de cake. Druk de halve walnoten erin ter decoratie. Laat het glazuur hard worden.
Met pastinaak, hoe origineel…ik hou veel van pastinaak!
ik ga hem morgen maken! alvast uitproberen voor mijn verjaardag.
ik ben dol op die specerijen en bovendien een pastinaak fan! ik laat weten hoe het resultaat zal zijn!
En groene prinses ik vind al je andere recepten ook reuze inspirerend en origineel!
groeten Margot
Dank je wel voor de fijne reactie, Margot! Veel succes met de cake en alvast een fijne verjaardag gewenst! :-)
Hij is gelukt en super lekker!! En nog makkelijk te maken ook. In plaats van ahorn kocht ik agave-siroop want prijstechnisch beter. Maw goedkoper! Dank je wel groene prinses!
Super dat hij gelukt is! En graag gedaan :-)
Ook uitgeprobeerd.
Superlekker ! Een aanrader !
Dit weekend voor de tweede maal gemaakt, een zaaaaaaalige cake!!
Dat lees ik graag, Marleen :-) Blij dat het gesmaakt heeft!