letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pastinaakcake met ahornglazuur

pastinaakcake groene prinses 2

Sommige groenten zijn voorbestemd om in desserts te belanden. Pastinaak is wat mij betreft zo’n groente; met zijn zoete, kruidige smaak en crèmewitte kleur past hij prima in gebak. Wortelcake is inmiddels een klassieker, maar pastinaakcake smaakt nog net een tikje smeuïger, vind ik.

Deze cake proeft intens naar specerijen en is de ultieme traktatie na een winterse wandeling. Je maakt hem in een handomdraai. Nog een reden nodig om aan de slag te gaan? De pastinaak versmelt zo mooi in het gebak, dat zelfs wie niet van pastinaak houdt overstag gaat voor deze cake.

De wortelcake van Celia Brooks Brown (uit: Nieuw vegetarisch koken)
was een inspiratiebron voor dit recept.

pastinaakcake groene prinses 1
voor 1 kleine cake

Ingrediënten
• 250 g pastinaak, geschild en geraspt
• 200 g rietsuiker
• 2 eieren, geklutst
• 125 ml olijfolie
• 125 g zelfrijzende bloem
• 1 tl kaneel, gemalen
• 1 tl kardemom, gemalen
• 0,5 tl gemberpoeder
• 0,5 tl kruidnagelpoeder
• 0,5 tl zout

voor het ahornglazuur
• 40 g poedersuiker
• 4 tl ahornsiroop

• 10 halve walnoten

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175° Celsius. Vet een kleine cakevorm in met wat olijfolie en bestrooi met een beetje bloem.

Meng de geraspte pastinaak met de suiker. Roer er de eieren door en vervolgens de olijfolie. Meng de bloem met de specerijen en het zout. Roer het bloemmengsel door het pastinaakmengsel.

Giet het beslag in de cakevorm en zet ca. 1 uur in de oven op 175° Celsius. Test of de cake klaar is door met een mes of breinaald in de cake te prikken. Komt het mes of de naald er schoon uit, dan is de cake gaar.

Laat de cake afkoelen in de vorm en laat hem vervolgens op een taartrooster helemaal koud worden.

Meng de poedersuiker met de siroop. Giet dit glazuur over de bovenkant van de cake. Druk de halve walnoten erin ter decoratie. Laat het glazuur hard worden.

8 Responses leave one →
  1. december 12, 2013

    Met pastinaak, hoe origineel…ik hou veel van pastinaak!

  2. margot smidt permalink
    januari 10, 2014

    ik ga hem morgen maken! alvast uitproberen voor mijn verjaardag.
    ik ben dol op die specerijen en bovendien een pastinaak fan! ik laat weten hoe het resultaat zal zijn!

    En groene prinses ik vind al je andere recepten ook reuze inspirerend en origineel!

    groeten Margot

  3. de groene prinses permalink*
    januari 10, 2014

    Dank je wel voor de fijne reactie, Margot! Veel succes met de cake en alvast een fijne verjaardag gewenst! :-)

  4. Margot permalink
    januari 11, 2014

    Hij is gelukt en super lekker!! En nog makkelijk te maken ook. In plaats van ahorn kocht ik agave-siroop want prijstechnisch beter. Maw goedkoper! Dank je wel groene prinses!

  5. de groene prinses permalink*
    januari 11, 2014

    Super dat hij gelukt is! En graag gedaan :-)

  6. Brigitte permalink
    januari 26, 2015

    Ook uitgeprobeerd.
    Superlekker ! Een aanrader !

  7. Marleen permalink
    november 12, 2015

    Dit weekend voor de tweede maal gemaakt, een zaaaaaaalige cake!!

  8. de groene prinses permalink*
    november 14, 2015

    Dat lees ik graag, Marleen :-) Blij dat het gesmaakt heeft!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS