Wat is het rampzalig lang geleden dat jullie nog iets van de Groene Prinses hebben gehoord! Ik kan tal van excuses bedenken, zoals te veel redactiewerk, schrijfwerk dat voorrang krijgt op keukenexperimenten, dagen die te donker zijn om gerechtjes te fotograferen, en behoorlijk wat buitenlandse tripjes… Maar misschien moet ik in alle eerlijkheid bekennen dat ik ’s avonds wat vaker kies voor een lui avondje tv kijken dan voor blogposts uitwerken. Het is nog wat te vroeg voor goede voornemens, maar toch: ik zal mijn uiterste best doen om weer wat meer keukenavonturen met jullie te delen!
Deze kikkererwtencurry is lekker verwarmend op koude dagen. Ik maakte het gerecht echter enkele weken geleden en dat verklaart waarom de radijsraita niet meer helemaal is aangepast aan het seizoen… Zou rodebietraita lekker zijn? Of een raita van knolselderij? Wie heeft er zin om te experimenteren?
Ingrediënten
voor de curry
• 1 el olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, grof gehakt
• ca. 4 cm verse gember, geschild en fijngehakt
• 1 chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
• 1 tl mosterdzaad
• 0,5 tl kaneel
• 0,5 tl gemalen kardemom
• 1 tl gemalen komijn
• 1 tl gemalen korianderzaad
• 2 tl kerriepoeder
• 1 courgette, in blokjes
• 4 kleine wortels, geschild en in blokjes
• 1 blik kikkererwten (of geweekte en gekookte droge kikkererwten)
• 1 bokaal tomatenvlees
• peper
• zout
• een flinke handvol verse korianderblaadjes
voor de radijsraita
• 1 bosje radijsjes
• 2 dl dikke yoghurt (of sojayoghurt)
• 1 el olijfolie
• 1 el mosterdzaad
• 10 muntblaadjes, gesnipperd
• peper
• zout
Zo maak je het
Verhit de olijfolie in een ruime kookpan. Voeg de ui, de gember en de chilipeper toe en laat stoven tot de ui glazig wordt. Voeg de look en het mosterdzaad toe en laat – met het deksel op de pan – bakken tot de mosterdzaadjes beginnen te springen. Roer kaneel, kardemom, komijn, korianderzaad en kerriepoeder erdoor en laat nog eventjes bakken.
Doe de courgette- en wortelblokjes erbij en laat stoven tot de groenten beetgaar zijn. Zorg ervoor dat de groenten niet aanbakken. Voeg indien nodig een klein beetje water toe.
Doe de gare kikkererwten en de bokaal tomatenvlees bij de groenten en laat nog ca. 10 minuten op een laag vuurtje stoven. Breng op smaak met peper, zout en korianderblad.
Terwijl de curry pruttelt, maak je de radijsraita. Rasp de radijsjes tot fijne julienne. Gebruik hiervoor een keukenmachine of mandoline. Laat de geraspte radijsjes uitlekken en meng met de yoghurt, de muntblaadjes en peper en zout. Verhit de olijfolie in een pan en laat de mosterdzaadjes poffen. Garneer de raita met de mosterdzaadjes.
Dien de curry op met gekookte rijst of naan en serveer de raita erbij.
misschien is rammenas een goed winters alternatief voor radijs?
Dat lijkt me een heel goed idee!