letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Bruschetta met courgette en dragonpesto


Kwaliteitsvolle groenten hebben niet veel nodig om voortreffelijk te smaken. Besprenkel tomaten met wat goede olijfolie, zwarte peper en bijzonder zout en je hebt in een mum van tijd een uitstekend voorgerecht. Bruschetta is ook zo’n eenvoudig, maar geweldig voorafje. De bekendste variant is die met tomaten, maar je kunt variëren zoveel je maar wilt. Gril wat groenten, maak pesto… en je bent vertrokken!

Vroeger dacht ik dat zout gewoon zout was, maar intussen weet ik wel beter. Ik was al langer een fan van fleur de sel, maar sinds mijn vakantie in IJsland ben ik helemaal verknocht aan IJslands zout: robuuste zoutvlokken die je in tal van varianten vindt. Een van mijn favorieten is het zout dat gerookt wordt met berkenhout – zalig op een gekookt aardappeltje – maar voor deze bruschette gebruik ik zout gemengd met wilde IJslandse tijm (Thymus praecox arcticus). Je kunt natuurlijk elke lekkere zoutsoort gebruiken!

Wie dit recept veganistisch wil maken, kan de Parmezaanse kaas weglaten of dit pestorecept gebruiken.


voor 2 personen

Ingrediënten
• 4 middelgrote sneden brood, niet te dun gesneden
• 1 jonge stevige courgette, in plakjes
• olijfolie
• ca. 50 g rucola
• lekker zout
• zwarte peper

voor de pesto:
• 2 handenvol verse dragonblaadjes
• 30 g versgeraspte Parmezaanse kaas
• 25 g pijnboompitten + wat extra
• 1 klein teentje look, fijngehakt (optioneel)
• 6-8 el olijfolie
• ca. 1 tl citroensap
• peper
• zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175° Celsius.

Bestrijk de courgetteplakjes lichtjes met olie. Verhit een grillpan en gril de courgetteplakjes langs beide kanten tot ze bruine strepen vertonen. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.

Strijk de sneden brood langs beide kanten in met olijfolie. Leg ze op een bakplaat en rooster het brood in de oven tot het lichtjes bruin en krokant is. Houd dit goed in de gaten, want brood verbrandt snel! Keer de sneden af en toe om.

Maak intussen de pesto door dragonblaadjes, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en look fijn te malen in een blender (of met de vijzel als je graag handenarbeid verricht). Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe tot je de gewenste consistentie hebt. Breng de pesto op smaak met zout, peper en citroensap.

Leg op elk bord 2 sneden brood. Bestrijk het brood met de pesto en verdeel de courgetteplakjes erover. Bestrooi met peper en lekkere zoutvlokjes. Garneer de bruschette met wat rucolablaadjes en in een droge pan geroosterde pijnboompitten. Dien onmiddellijk op.

4 Responses leave one →
 1. oktober 10, 2013

  Echt lekker, zo’n licht voorafje. Puur en eenvoudig, niks mis mee. Blijft over mijn vraag waar je in vredesnaam IJslands zout kunt kopen (behalve in IJsland zelf dan)

 2. de groene prinses permalink*
  november 24, 2013

  @Nell: geen idee of je IJslands zout ergens buiten IJsland kunt vinden, maar zoals ik al schreef: elke lekkere zoutsoort is goed. Gebruik bijvoorbeeld fleur de sel, dat vind je in de supermarkt.

 3. Birger permalink
  maart 4, 2014

  Hoi,

  het IJslands zout kan je krijgen bij http://www.theflavorshop.be
  Voorlopig is het zout met IJslandse tijm niet binnen.

  Groetjes,
  Birger

 4. Maes Hilde permalink
  januari 29, 2016

  Het IJslands zout is via http://www.saltverk.be te verkrijgen.
  groetjes hilde

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS