letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in IJsland


Enkele weken geleden vertoefden we voor twaalf dagen in IJsland. Twaalf dagen vol innemende watervallen, borrelende bronnen, imposante vulkanen, malse weiden, heldere meren, grazende schapen, kwetterende vogels, aanminnige kerkjes, wonderlijke landschappen… en heerlijk eten! Vooral dat laatste kwam als een verrassing, want de reisgidsen die ik had gelezen lieten uitschijnen dat rotte haai, walvis en schapenhersenen tot de vaste waarden op de IJslandse menukaart behoren. Het zijn inderdaad typische IJslandse specialiteiten, maar als je ze wilt proeven ben je volgens mij langer op zoek naar een geschikt restaurant dan als je naar een vegetarische maaltijd verlangt…

Op haast alle plekken waar we hebben gegeten vond je wel een vegetarisch gerecht, wat je bijlange niet van alle Europese landen kunt zeggen… In sommige restaurants vond ik zelfs ontzettend verrassende vegetarische creaties.

Aan het meer Laugarvatn, in het gelijknamige dorpje, biedt Bistro Cafe Lindin een voortreffelijk driegangenmenu aan. Na een romige champignonsoep met huisgemaakte dillebroodjes kreeg ik een hoofdgerecht dat bestond uit kikkererwtenburgers met tomatensalsa, rodebiet- en wortelpuree en een kleine quiche van aardappel en pastinaak. Als dessert at ik skyrtaart met compote van rabarber en bessen.

Een menu dat heel wat IJslandse bijzonderheden bevat: zelf (lekker!) brood bakken doen ze in bijna elk restaurant, skyr is een typisch IJslands zuivelproduct dat het midden houdt tussen dikke yoghurt en verse kaas, en rabarber lijkt wel de nationale “vrucht”. Zelfs de tomaten kun je als een IJslands product beschouwen; men kweekt ze in serres die verwarmd worden door warmwaterbronnen…


In de IJslandse hoofdstad Reykjavik genoten we van een heerlijk lunch in Cafe Flora, de gezellige cafetaria van de botanische tuin. Ik deed me er tegoed aan een reuze bruschetta met rode biet, sinaasappel, pesto en rucola, bestrooid met bloemblaadjes en kruiden uit de tuin en IJslandse zoutvlokjes. Allerlei lokale kruiden vinden opvallend vaak hun weg in tal van gerechten.

Reykjavik telt ook een aantal zuiver vegetarische restaurants. Eentje daarvan is Graenn Kostur, waar je alle gerechten ook kunt afhalen. De soep met brood en hummus is een aanrader!

Wat in IJsland in behoorlijk wat dorpen en steden prima kan, is een appartementje huren waar je zelf kunt koken. De grotere supermarkten hebben vaak een goed aanbod aan biologische en vegetarische producten. En zelfs in de minisupermarktjes van piepkleine dorpjes vond ik steevast een schap met bioproducten die je bij ons uitsluitend in de natuurvoedingswinkel ziet. Solheimar is zelfs een heus ecologisch dorp in IJsland. In de plaatselijke biowinkel kun je o.a. lokaal bereide pesto’s en kruiden kopen.


Als je geluk hebt, is er in de buurt van je appartementje een warme bakker waar je ’s morgens verse broodjes en zoetigheden kunt kopen. Probeer bijvoorbeeld de kleina, een soort van langwerpige doughnut met kardemomzaad. Genieten van zoete lekkernijen kan trouwens op veel plaatsen. Smullen van een lekkere wafel met een kopje thee in Fjöruhúsið, in de baai van Hellnar vlakbij een rots waar ontelbare vogels broeden, is een leuke ervaring.


Ook al kun je als vegetariër probleemloos door IJsland reizen, het is en blijft het land van de vis. Geen wonder dat er op elk IJslands muntstuk een andere vissoort prijkt. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen (trouwe vegetariërs mogen nu even de ogen sluiten ;-) dat ik me zo nu en dan heb laten verleiden door een supervers visje…


Ik zou nog alinea’s lang kunnen doorgaan over dit boeiende noordelijke eiland, maar eigenlijk is mijn voornaamste tip: ga het zelf ontdekken, want geen woorden of beelden kunnen de opmerkelijke schoonheid van IJsland vatten.

12 Responses leave one →
 1. augustus 31, 2013

  Nu ben ik echt razend jaloers. Ik wil al jaaaaren naar IJsland (al sinds mijn elfde).
  Maar ik ben blij voor jou dat het zo leuk was hoor ;-) Het ziet er prachtig uit en zo klinkt het ook.

 2. de groene prinses permalink*
  augustus 31, 2013

  @Sara: ik begrijp de jaloezie ;-) Blijven dromen, en op een dag de droom waarmaken! :-)

 3. augustus 31, 2013

  Wauw, wauw, wauw! Scandinavische landen trekken -ook mij- enorm! Om de éen of andere reden heb ik een grote voorliefde voor die landen. Deze zomer ben ik in Denemarken en Zweden geweest, helaas minder lang dan gepland (regen en in een piepklein tentje kamperen is geen goede combinatie..), maar o-zo-fijn! Ik geloof dat IJsland dat ook was, als ik het zo lees! Ja, ook daar wil ik nog zeker eens heen!

 4. augustus 31, 2013

  Het ziet er zo verschrikkelijk mooi uit!
  Eigenlijk heb ik nog niet zo veel reisverhalen over Ijsland gehoord.
  Maar oh, het dromen kan weer beginnen… :)

 5. Storm permalink
  september 1, 2013

  Prachtige foto’s!

 6. september 3, 2013

  Oh wat leuk en lekker allemaal! Toeval wil dat wij ongeveer in dezelfde periode ook in IJsland zaten! Wat een leuk land (een beetje koud wel;). We dronken ook een heerlijke koffie in Fjöruhúsið en aten meermaals skyrtaart. Nu zijn we vollop bezig een recept te verfijnen om skyrtaart te maken met griekse yoghurt (bij gebrek aan skyr).
  Hier vind je een impressie van onze reis:
  http://yellowlaurie.blogspot.be/2013/08/weer-van-dat.html

 7. de groene prinses permalink*
  september 4, 2013

  @Yellow Laurie: wij hadden in IJsland erg veel geluk met het weer; we hadden zelfs een paar heel warme dagen. Ik ben benieuwd naar jullie versie van skyrtaart! Mooie foto’s op je blog! Ik krijg al meteen weer zin om te vertrekken :-)

 8. marianne permalink
  december 2, 2013

  Leuk! Ik ben ook geweest, met mijn twee, toen nog beginnende pubers, net een jaar voor de uitbarsting van de vulkaan. Wat een prachtig land, buitenissig en alsof je op een andere planeet bent.
  Skyr? Onweerstaanbaar lekker. Kregen we al in het vliegtuig. Meteen in het hart gesloten.
  Nu is IJsland niet zo duur meer. Gaan hoor.
  Veel plezier.

 9. Gerda Bosch permalink
  september 22, 2016

  Ik ben op dit moment in IJsland met mijn man. We trekken heel het land door. Een overweldigende natuur, daar word je helemaal blij van. Geen wonder dat de IJslanders één van de gelukkigste volken van de wereld zijn. Het eten is er geweldig lekker en puur. Het is zoals beschreven staat op deze site (leuke kwam er toevallig op door in te vullen op Google: IJslandse champignonnensoep).

 10. de groene prinses permalink*
  september 22, 2016

  Wat leuk, Gerda, dat je zo op mijn blog terechtgekomen bent! Geniet nog heel erg van IJsland! Het is inderdaad een prachtig land.

 11. liesbeth permalink
  oktober 22, 2018

  wat leuk om te weten! We vertrekken morgen en ik vroeg me al af hoe we dat gingen doen met die populaire schapekoppen en rotte vis, met mij als verganist, mijn dochter als vegetarier en mijn zoontje als kieskeurige eter. Deze blog klinkt heel bemoedigend, dankjewel!

 12. de groene prinses permalink*
  oktober 24, 2018

  oh, geniet ervan! Hopelijk zijn er de afgelopen jaren nog wat veggie en vegan adresjes bijgekomen. Maar ik heb er zeker geen honger hoeven te lijden ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS