De klassieke naam voor deze hapjes is spring rolls, maar omdat mijn ingrediënten eerder zomers zijn doop ik deze variant tot ‘zomerrolletjes’. Er zijn grosso modo twee soorten spring rolls: de rolletjes die je vult en frituurt enerzijds, en de koude rolletjes met veelal rauwe ingrediënten anderzijds. Voor beide soorten gebruikt men ‘rijstpapier’, dat hard is wanneer je het uit de verpakking haalt en zacht wordt door het in warm water te weken.
Op dit moment vraagt het warme weer wat mij betreft om lichte, frisse gerechten en dus zijn de koude rolletjes ideaal. Je kunt naar hartenlust experimenteren met de vulling, maar probeer om altijd wat knapperige ingrediënten te combineren met zachtere texturen.
Ingrediënten
• ca. 10 vellen rijstpapier
• 1/3 komkommer
• 3 kleine worteltjes, geschild
• 1/2 koolrabi, geschild
• 1/2 avocado
• ca. 10 slablaadjes
• 100 g tempé, in smalle reepjes gesneden
• 1 el shoyu
• 1 el olijfolie
• 1 klein handjevol basilicumblaadjes
• 1 klein handjevol korianderblaadjes
voor de dipsaus:
• ca. 4 cm verse gember, geschild
• 3 el shoyu
• 2 el mirin
• peper
Zo maak je het
Marineer de tempéreepjes minstens 20 minuten in 1 eetlepel shoyu. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de reepjes goudbruin.
Snijd de komkommer, de worteltjes, de koolrabi en de avocado in lange, smalle reepjes.
Maak de dipsaus door de gember te raspen en te mengen met shoyu en mirin. Kruid met peper.
Vul een grote kom met warm water. Week telkens een rijstvel in het water gedurende ca. 5 seconden. Het vel hoeft niet helemaal slap te zijn; het water dat er aan blijft hangen zorgt ervoor dat het vel helemaal soepel wordt. Laat het vel een beetje uitlekken en leg het op een plank.
Laat een beetje ruimte vrij aan de bovenkant van het vel en leg er een slabad op. Vul aan met groentereepjes, tempé en kruidenblaadjes. Vouw de lege bovenkant strak over de vulling. Flap de zijkanten naar binnen en rol het pakketje verder op. Doe dit zo strak mogelijk. Wellicht moet je wat oefenen, maar na enkele rolletjes gaat dit vlot.
Werk zo verder tot je al de rijstvellen en al de vulling hebt opgebruikt.
Serveer de rolletjes onmiddellijk met de dipsaus.
lekker! en mooie foto’s :)
Mooie foto’s seg!
Ziet er heerlijk uit! :)
Dank je wel, Iris en Demoiselle Do! :-)
Mmmmmm, lijkt me heerlijk!