letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pâte de fruit van perzik en roos vegan


Nog meer fruit. En meer zoetigheid. Véél meer zoetigheid. Toen mijn Geliefde enkele maanden geleden een zakje pâte de fruit uit Parijs cadeau kreeg, raakte ik geïntrigeerd door het snoepje. Het was het begin van veel speurwerk op het wereldwijde web. Tik maar eens ‘pâte de fruit‘ in en je zult merken dat de zoekmachines je duizenden recepten aanbieden. Door de meeste van die recepten raakte ik toch wat ontmoedigd. Vloeibare pectine? Nog nooit van gehoord. Tijdens het roeren de hele tijd de temperatuur meten? Zucht, vervelend als je geen kookthermometer hebt. Suiker én glucosestroop? Te veel van het goede…

Ik besloot stoutmoedig om uit al die recepten mijn eigen vereenvoudigde versie te distilleren en ging aan de slag met louter fruit, suiker en pectine. Zónder thermometer.

Het resultaat? Niet slecht, al zeg ik het zelf. De textuur zou een tikje steviger mogen, dus de volgende keer laat ik mijn brij allicht nog wat langer inkoken, maar voor een eerste pâte-de-fruit-poging ben ik meer dan tevreden!

Houd je niet van zoet of ben je alleen maar op zoek naar gezonde recepten, lees dan vooral niet verder, want er gaat gruwelijk veel suiker in dit snoepje. Je breekt de zoetheid enigszins door de blokjes in donkere chocolade te dopen. Maar gezonder worden ze er niet op… ;-)


voor ca. 40 blokjes

Ingrediënten
• 500 g perzikvruchtvlees (schillen en pitten verwijderd)
• 1 el gedroogde rozenblaadjes
• 2 el citroensap
• 500 g fijne suiker
• 15 g pectine (ik gebruikte ‘pec’ van imperial, maar er zijn wellicht goede alternatieven)

voor de afwerking:
• 8 el fijne suiker
• 2 el gedroogde rozenblaadjes
• 100 g pure chocolade, in blokjes (optioneel)

Zo maak je het
Bekleed een bakvorm van 20 bij 20 cm met bakpapier.

Pureer het perzikvruchtvlees met de rozenblaadjes en het citroensap in een blender of keukenmachine tot een heel fijne puree.

Neem een grote kookpan met een dikke bodem en doe daarin de puree samen met 100 g suiker. Meng de pectine goed door de rest van de suiker.

Breng de gesuikerde perzikpuree al roerende aan de kook. Als het mengsel flink borrelt, voeg je het suiker-pectinemengsel toe. Blijf de hele tijd goed roeren. Je mag het mengsel stevig laten borrelen, maar verlies het geen seconde uit het oog en roer voortdurend om aanbranden te voorkomen. Pas op voor hete spatten. Blijf nog 20 à 30 minuten roeren terwijl de hete brij borrelt en inkookt. Ik roerde een flinke 20 minuten, maar mijn pâte de fruit was nog heel zacht van textuur. Wil je hem wat steviger, dan is langer laten inkoken ongetwijfeld de boodschap.

Giet het mengsel onmiddellijk in de bakvorm en laat een hele nacht opstijven.

Maak de volgende dag je rozensuiker. Mix daartoe de rozenblaadjes heel fijn in een keukenmachine (of gebruik een vijzel) en meng de suiker erdoor.

Neem een groot vel bakpapier en strooi er de suiker over uit.

Haal de pâte de fruit met bakpapier en al uit de bakvorm. Maak een groot mes nat met koud water en dep het net niet helemaal droog. Snijd de randen van de pâte de fruit bij als ze wat rafelig zijn. Maak je mes na elke snede weer schoon en houd het lichtjes vochtig, zodat je mooi kunt snijden. Snijd op die manier de pâte de fruit in blokjes van de gewenste grootte. Leg elk blokje onmiddellijk op het met suiker bestrooide bakpapier en wentel het om en om tot elke zijde met rozensuiker omgeven is.

Wil je pâte de fruit met chocolade maken, smelt de chocolade dan au bain-marie. Doop elk blokje voor de helft in de gesmolten chocolade en laat opstijven op bakpapier.

Bewaar de blokjes in een luchtdichte doos tussen lagen bakpapier.

9 Responses leave one →
 1. emmanuella permalink
  juni 24, 2013

  ik heb hier in mijn tuin Engelse geurrozen staan, hoe kan ik de blaadjes best drogen?

 2. Trees permalink
  juni 25, 2013

  Waw wat een heerlijkheid ,dat wil ik(ondanks de suikerbom ) nog wel even maken.
  Heb een buurvrouw die familie heeft in Bordeau, en zij krijgt elk jaar een doos geconfijte vruchten en noten, ( waarvan ik ook al proefde ) ik denk dat het procedé hetzelfde is als wat jij beschrijft.
  Krijg er nu al het water van in de mond….

 3. de groene prinses permalink*
  juni 26, 2013

  @emmanuella: ik heb zelf geen ervaring met het drogen van rozenblaadjes (ik koop ze gedroogd, want ik heb geen tuin), maar misschien heb je wat aan deze link: http://www.kruidjes.be/kruiden/kruiden.php?recipeid=207

 4. juni 26, 2013

  We proberen ook al een aantal jaar allerlei snoepgoed uit voor onze geschenkenmandjes, maar deze pate de fruits krijgen we nog steeds niet naar onze zin.
  Ik ga dit recept zeker eens testen. Hebt u per toeval temperaturen opgeschreven, want zo’n thermometer heb ik nu per toeval wel liggen?
  Onze grootste ‘zorg’ blijft het plakken van de suiker. Zie ik het ook goed op de foto dat de suiker toch wat geabsorbeerd wordt door de snoepjes? Miserie is dat in een zakje de snoepjes aan elkaar beginnen te kleven. We probeerden ook al een mooi plat doosje, maar de zijkanten blijven dan plakken :) Alle hints zijn welkom :)
  Erg mooie blog trouwens! Een nieuwe fan erbij!

 5. de groene prinses permalink*
  juli 8, 2013

  @Bart: temperaturen heb ik niet opgeschreven, maar als je even zoekt op google vind je die wel, hoor. Mijn snoepjes absorberen de suiker inderdaad grotendeels. Ik las ergens dat men er in Frankrijk speciale suiker voor gebruikt, die niet ‘smelt’…

 6. juli 11, 2013

  Dank je voor de tip. Als men niet smeltende chocolade heeft voor chocoladekoekjes, zal men ook wel suiker hebben die niet ‘smelt’. Dat moet ik verder onderzoeken. Nooit aan gedacht. Als ik iets vind, laat ik het je weten.

 7. de groene prinses permalink*
  juli 22, 2013

  @Bart: succes met de zoektocht!

 8. december 3, 2013

  Tip: werk met Kweepeer, daar zit van nature pectine in, dus hoef je niets aan toe te voegen. En de smaak is fantastisch. Zonde dat de Kwee niet meer aandacht krijgt!

 9. de groene prinses permalink*
  december 5, 2013

  @Corina: kweepeer is inderdaad een interessante vrucht! En membrillo heeft veel weg van pâte de fruits. Maar helaas zijn kweeperen niet altijd zo gemakkelijk te vinden als je zelf geen boom in de tuin hebt staan…

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS