letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Abrikozenflappen met vanille en lavendel


Fruit is gezond, dat weet ik wel. Maar fruit is niet altijd lekker. Hoe vaak bijt je in een appel die de perfecte harmonie tussen zuur en zoet, en knapperig en zacht belichaamt? Wanneer heeft een banaan de perfecte rijpheid? Hoeveel vijgen vind je hier die een zalige honingzoete smaak prijsgeven? Ik ben heel vaak teleurgesteld als ik mijn tanden zet in een stuk fruit uit de winkel… Van de smaak van fruit dat in de zon heeft kunnen rijpen kan ik – wonend in de stad en zonder tuin – maar zelden genieten.

Bij het begin van de zomer neem ik me altijd vol goede moed voor om méér fruit te eten. Aardbeien, frambozen, kersen, abrikozen en perziken vind ik namelijk al een stuk verleidelijker dan appels en peren. Maar ook tussen die kleurrijke vruchten tref je weleens ietwat smakeloze exemplaren aan. Heb je abrikozen die niet voortreffelijk genoeg zijn om uit het vuistje op te smullen? Verwerk ze dan in deze flappen. Door ze te stoven worden de abrikozen lekker zacht en zoet, en lavendel en vanille geven extra pit.


voor 8 flappen

Ingrediënten
• 2 rollen kant-en-klaar bladerdeeg
• 1 eidooier, losgeklopt
• 2 tl rietsuiker

voor de vulling
• 1 klontje boter
• 12 middelgrote abrikozen, ontpit en in kwarten gesneden
• 50 g rietsuiker
• 1 tl verse lavendelbloempjes (of 0,5 tl gedroogde bloempjes)
• 1 vanillestokje
• 1 tl maizena


Zo maak je het

Doe het klontje boter, de abrikozen, de suiker en de lavendel in een stoofpan. Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes en het stokje bij de abrikozen.

Zet de stoofpan op een zacht vuurtje, en laat de abrikozen ca. 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer geregeld. De abrikozen moeten zacht zijn en grotendeels ‘moes’ geworden zijn, maar hier en daar mogen er nog wel wat stukjes te zien zijn. Is de abrikozenmoes erg vloeibaar, laat hem dan zachtjes wat inkoken.

Los de maizena op in een eetlepel koud water. Voeg dit mengsel bij de abrikozenmoes en laat nog even doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat de moes afkoelen. Laat hem daarna in de koelkast gedurende enkele uren goed koud worden.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd elke lap bladerdeeg in vieren. Leg op elk lapje een paar eetlepels abrikozenmoes. Let erop dat je niet te veel vulling gebruikt, want dan krijg je de randjes niet goed dicht en spuit de vulling er tijdens het bakken uit (ik weet waarover ik spreek :-). Vouw het deeg over de vulling heen en maak de randjes goed dicht met behulp van een vork. Prik bovenaan in de flappen enkele gaatjes.

Leg de flappen op de bakplaat, bestrijk ze met het losgeklopte ei en strooi er de suiker over.

Bak de abrikozenflappen in de oven op 175° Celsius gedurende 10 à 15 minuten, tot het deeg gerezen is en goudbruin kleurt. Laat de flappen afkoelen op een taartrooster.

4 Responses leave one →
 1. juni 17, 2013

  Dat fruitverhaal is heel herkenbaar. Zelfs de verse ananas waarvan ik dacht te gaan genieten, viel gruwelijk tegen.
  Verse abrikozen koop ik al niet meer, althans… die abrikozenflappen lonken wel en in combinatie met lavendel wordt het wel heel bijzonder.
  Ik denk dat ik ze weer een nieuwe kans ga geven.

 2. juni 18, 2013

  Toen ik nog geen biologisch fruit kende, viel het ook vaak tegen als ik in een appel beet. Ik werd er zelfs ziek van als ik ze niet schilde :( Nu eet ik alleen nog maar biologisch fruit en eet ik meestal alles uit het handje – behalve als ik te veel gekocht heb en de appels in appeltaart belanden ;)
  Zou ik dit ook kunnen maken van gedroogde abrikozen? Of zelfs van gedroogde vijgen? Ik heb hier nog een voorraadje van beiden liggen die eigenlijk eens moet verwerkt worden ;)

 3. Anne permalink
  augustus 20, 2017

  Ik heb ze geprobeerd, maar ze waren redelijk vochtig en de onderkant was niet gebakken 😔 Wat heb ik verkeerd gedaan?

 4. de groene prinses permalink*
  augustus 21, 2017

  @Anne: was je vulling nog erg vochtig toen je ze gebruikte? Als de abrikozen heel sappig zijn, geven ze meer vocht vrij en dan moet je de ‘moes’ echt goed laten inkoken. Het moet een dikke brij zijn. Belangrijk is ook om de vulling goed koud te laten worden in de koelkast. Is ze nog een tikje warm, dan doet ze het deeg onmiddellijk ‘smelten’.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS