letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Risotto met jonge wortelen en erwtenscheuten


Zelf erwtenscheuten kweken is kinderspel. Vul een bloempot of bak met potgrond, duw er gedroogde groene erwten (geen spliterwten! ;-) in, bedek met nog wat meer aarde en geef water. Na enkele dagen duiken er groene puntjes op en voor je het weet, heb je een flinke bos erwtenscheuten.

Erwtenscheuten smaken heerlijk fris en je proeft er al een subtiele toets erwt in. Je kunt er alle kanten mee op: hussel ze door salades, roerbak ze heel kort in de wok, hak ze tot pesto, of gebruik ze voor deze lenterisotto…

Wat ik eerder schreef over risotto maken, lees je hier.


voor 2 personen

Ingrediënten
• 200 g risottorijst (arborio of carnaroli)
• 600 à 700 ml hete groentebouillon
• olijfolie
• 1 teen knoflook, fijngehakt
• 1 flinke scheut witte wijn
• ca. 8 jonge wortelen (bos), geschild en in blokjes
• 1 handvol (diepvries)doperwten
• de geraspte schil van een halve citroen (onbespoten!)
• ca. 30 g versgeraspte Parmezaanse kaas (of meer naar smaak)
• een flinke bos erwtenscheuten, grof gehakt
• peper en zout

Zo maak je het
Neem een ruime kookpan met een stevige bodem. Giet er een scheut olijfolie in en stoof de wortelen samen met de knoflook gedurende ca. 5 minuten. De wortelen moeten al wat zachter zijn, maar nog niet helemaal gaar.

Roer de rijst erdoor en blus met witte wijn op het moment dat de rijst enigszins glazig wordt. Roer goed tot de rijst al de wijn heeft opgenomen. Voeg dan een flinke soeplepel hete bouillon toe en roer opnieuw. Is al het vocht verdwenen, voeg dan weer bouillon toe. Je kunt nu kiezen of je blijft roeren, of je – zoals ik het doe – meer bouillon toevoegt en eventjes het deksel op de pan zet. Je moet in ieder geval bouillon blijven toevoegen tot de rijst gaar is.

Risotto is op zijn best wanneer hij zacht en romig is, zonder papperig te zijn. De korrel moet nog wat beet hebben. Regelmatig proeven is het beste wat je kunt doen. Zet je vuur zeker niet te hoog, want dan loop je het risico dat de korrel aan de buitenkant (te) zacht wordt, terwijl hij binnenin nog hard is.

Wanneer de risotto bijna gaar is, roer je er de doperwten en citroenrasp door. Warm nog even goed door en voeg dan de kaas en de erwtenscheuten toe. Houd nog wat achter voor de garnering. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de risotto over twee warme borden.
Garneer met kaas en erwtenscheuten en dien onmiddellijk op.

5 Responses leave one →
 1. april 29, 2013

  Hé, wat een goed idee, zelf erwtenscheuten kweken! Ik zet deze week nog een potje in de keuken. Als je ze afknipt, groeien ze dan gewoon weer bij, of moet je altijd nieuwe zaaien?
  Een tijdje terug zetten ik een paar lookteentjes in potgrond. Daar komen dan een soort bieslook-achtige sprieten uit, maar toch met de nadruk op LOOK wat de smaak betreft. Ook super.
  En risotto, hmm!!

 2. april 29, 2013

  oh dat ga ik zo doen! waar haal jij je groene erwten? fijn hé om de natuur te zien werken, ik ben dit jaar helemaal into zelf kweken . (en ik ben altijd al into risotto geweest)

 3. de groene prinses permalink*
  april 29, 2013

  @Tine: de erwtenscheuten groeien niet bij, dus je moet er wel altijd nieuwe zaaien. Mm, dat van die lookteentjes is ook een supertip! Bedankt!
  @Iris: ik had hier nog een pakje erwtenzaden liggen dat ik vorig jaar bij een biologische zadenleverancier had besteld, maar volgens mij kun je het ook gewoon met een pak hele gedroogde erwten van bij de supermarkt doen. En inderdaad, zelf gekweekte dingen smaken altijd eens zo goed! Veel kweeksucces! :-)

 4. april 30, 2013

  Deze week al 2x risotto gemaakt, maar als bijgerecht. Voor een frisse toets doe ik er nog een beetje philadelphia bij. Dat zorgt ook voor extra romig effect. Kweken…ja super. Volgend jaar terug moestuintje aanleggen.

 5. april 30, 2013

  erwtenscheuten … dat moet ik zeker ook eens proberen, of lookscheuten … wat een goede ideeën !

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS