letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Quinoa-adukibonenburgers


Het gebeurt maar zelden dat ik zelf granen-, groente- of bonenburgers maak en eigenlijk vraag ik me af waarom. Want als je een beetje voorbereid bent, is zelf burgers maken een koud kunstje. Als ik peulvruchten kook, doe ik dat meestal in grote hoeveelheden en vries ik al wat ik niet onmiddellijk nodig heb in kleine porties in. Op die manier heb ik altijd wat voorhanden als het snel moet gaan.

Vind je geen adukibonen of heb je geen tijd om bonen te weken en te koken, gebruik dan kidneybonen uit blik of bokaal.

Je kunt deze burgers serveren met een salade en wat brood, of leg ze tussen een broodje met een garnering naar keuze. Ik houd zelf nogal van een combinatie van burger, plakjes avocado, wasabimayonaise en kiemen (op de foto zie je erwtenscheuten). Maar laat vooral je creativiteit de vrije loop!

voor 6 à 8 middelgrote burgers

Ingrediënten
• 1 kop quinoa
• 2 koppen groentebouillon
• 1 kop gare adukibonen (laat droge bonen 8 u weken en kook ze in ca. 1 u gaar)
• 1 ui, gesnipperd
• 2 tl oregano
• 1 mespunt cayennepeper
• 1 handvol korianderblad, grof gehakt
• 3 el Parmezaanse kaas, geraspt
• 1 ei
• ca. 4 el paneermeel (of meer)
• peper en zout
• olijfolie

Zo maak je het
Breng de quinoa met de groentebouillon aan de kook. Draai het vuur laag en laat de quinoa ca. 20 minuten garen. Zet het vuur uit en laat de quinoa met gesloten deksel afkoelen.

Verhit een beetje olijfolie in een pan en stoof de ui glazig.

Prak de gare (en afgekoelde) adukibonen met een vork in een kom. Roer de afgekoelde ui en quinoa erdoor. Voeg oregano, cayennepeper, korianderblad en kaas toe. Breng op smaak met peper en zout. Proef je mengsel. Burgers mogen goed gekruid worden. Voeg eventueel nog wat extra oregano en cayennepeper toe.

Kluts het ei en roer het door je mengsel. Voeg nu beetje bij beetje het paneermeel toe. Misschien heb je wat meer of wat minder nodig. Je mengsel moet stevig zijn, maar niet te droog. Zet het mengsel minstens een half uur in de koelkast.

Vorm met koele handen burgers van het mengsel. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de burgers langs beide kanten goudbruin en krokant.

 

5 Responses leave one →
 1. Leen permalink
  april 11, 2013

  Ga ik morgen eens proberen, bedankt!

 2. april 16, 2013

  Ik ga ’t binnenkort ook maken :) Alleen dan zonder ei, ik hoop dat dat lukt.

 3. Leen permalink
  mei 6, 2013

  Het smaakte heerlijk, maar de mijne vielen een beetje uit mekaar (en ik kon er een stuk of elf maken). Wat zou kunnen helpen? Meer broodkruim, meer ei?

 4. de groene prinses permalink*
  mei 19, 2013

  @Leen: oeps, sorry voor mijn late reactie! Als je mengsel redelijk nat was, dan zou meer broodkruim kunnen helpen. Was het eerder te droog, dan zou wat extra ei of eventueel een beetje water soelaas kunnen brengen. Al moet één ei normaal gezien voldoende zijn voor deze hoeveelheid. Het is altijd een beetje zoeken naar de juiste consistentie… Je bakt daarom het best één ’testburgertje’ voor je het hele mengsel tot burgers vormt.

Trackbacks and Pingbacks

 1. Wat algemene blablabla | lisafoods

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS