letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Spirit & Umami

Mistroostiger dan gisteren kan ik me Vlaardingen maar moeilijk voorstellen: langdurige regenbuien wisselden af met stormachtige sneeuwval en een felle wind maakte het gebruik van een paraplu simpelweg onmogelijk. Ik heb een hartgrondige hekel aan dit soort weer. Gelukkig biedt lekker eten haast altijd troost…

Verregend en verkleumd belandden we in Umami, een restaurantje in de Kerksteeg, dat blijkbaar – zo ontdekten we achteraf – deel uitmaakt van een keten die inmiddels in zeven Nederlandse steden een vestiging heeft. Haal niet meteen je neus op bij het woord ‘keten’, want Umami biedt een verrassende keuken met een mooie keuze voor vegetariërs.

Het concept gaat als volgt: voor een aardig prijsje eet je een driegangenmenu, waarbij je per gang en per persoon twee gerechtjes kiest. Op die manier kun je heel wat proeven. Ik at onder andere een salade van rode biet en tropische vruchten, een pompoensalade met een heerlijke tamarindedressing, kleine groenteloempia’s, en courgette en tofoe in een pikante tomatensaus. Zoals je wellicht uit deze gerechtjes kunt afleiden is de keuken Aziatisch, maar dan wel met een fusiontwist.

Vandaag maakten we op weg van Vlaardingen naar Antwerpen een tussenstop in Rotterdam en die was goed voor nog een bijzonder geslaagd etentje. De Groene Passage, een ‘mens- en milieuvriendelijk winkelcentrum’, herbergt het restaurant Spirit, dat 100% vegetarisch én 100%  biologisch is. Hier kom je het best met grote honger, want in Spirit bedien je jezelf aan een ontzettend smakelijk buffet. Betalen doe je per gewicht. Het is moeilijk kiezen uit tal van kleurrijke salades, warme stoofpotjes, vegetarische bitterballen, pompoenkroketjes, rijst- en pastagerechten… Alles ziet er lekker uit! Ook veganisten kunnen hier een mooi gevuld bord samenstellen. Als je na al dat lekkers nog een beetje plaats over hebt, kun je genieten van een portie gebak – lichtjes gezoet met bijvoorbeeld agavestroop – en een geurig kopje thee.

Spring zeker ook eens binnen bij Vanbinnen, een duurzame interieurwinkel die vlak naast het restaurant ligt. Ze hebben er fijne meubels, mooi textiel, leuke hebbedingetjes en cadeaus. Allemaal met een groen tintje…

PS: omdat ik mijn fototoestel niet bij me had, moest ik me behelpen met mijn iPad. Geloof me als ik zeg dat de gerechten van Spirit er in het echt vele malen smakelijker uitzien dan op mijn wat sombere foto’s!

5 Responses leave one →
 1. Nicole permalink
  maart 18, 2013

  Klinkt goed; uitproberen waard!

 2. myriam permalink
  maart 23, 2013

  dat ga ik zeker eens testen als ik in nederland kom, dank je wel voor de tip !

 3. maart 25, 2013

  Oh, dat klinkt echt leuk :) Groene passage ben ik ook wel eens geweest inderdaad, erg lekker en leuk! Umami ga ik onthouden.

 4. juni 16, 2014

  Ben vanavond bij Spirit geweest, was door jouw blog al een tijdje een wens :).
  Jeetje, ik zou me ziek gegeten hebben. Wat heerlijk allemaal! Is echt echt een aanrader. Moest ik in de buurt wonen, at ik er elke dag ;).
  http://prinsesopdekikkererwt.wordpress.com/

 5. de groene prinses permalink*
  juni 17, 2014

  Oh, wat leuk dat je bij Spirit hebt gegeten! Ik kijk er ook al naar uit om nog eens een keertje terug te gaan. Mmmm…

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS