letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Minicheesecakes met bloedsinaasappelsiroop


Van het diepe rood en de pittige smaak van bloedsinaasappelen krijg ik maar nooit genoeg. Zowel in hartige als in zoete gerechten geeft de bloedsinaasappel verrassende kleur- en smaakaccenten. Vorige week gebruikte ik deze bijzondere vrucht nog in een salade, nu liet ik me verleiden om een helrode siroop te maken als extraatje bij kleine vanille-cheesecakes.

Ik raad je aan om de siroop in grotere hoeveelheden te maken, want je kunt er ontzettend veel kanten mee op: giet hem over ijs, gebruik hem als smaakmaker in vinaigrettes, mix er cocktails mee of leng hem eenvoudigweg aan met (sprankelend) water voor een fantastische limonade. Het leven was nog nooit zo roze! ;-) Je kunt de siroop gerust enkele weken in de koelkast bewaren.


voor 12 minicheesecakes

Ingrediënten
voor het taartdeeg:
• 180 g bloem
• 100 g koude boter in stukjes + wat extra
• 2 el suiker
• 2 tl cacaopoeder
• ca. 2 el ijskoud water

voor de vulling:
• 200 g roomkaas
• 50 ml room
• 80 g suiker
• 1 vanillestokje
• 2 eieren

voor de bloedsinaasappelsiroop:
• 200 ml vers geperst bloedsinaasappelsap
• 125 g (riet)suiker

Zo maak je het
Maak eerst de siroop. Giet het sap van de sinaasappelen door een fijne zeef. Je houdt nu ongeveer 150 ml sap over. Breng dat sap samen met de suiker zachtjes aan de kook. Roer tot de suiker helemaal is opgelost en laat de siroop dan een tiental minuten inkoken, opdat hij wat dikker wordt. Giet de siroop in een schone glazen fles, sluit af en laat afkoelen.

Meng voor het deeg de bloem met de suiker en het cacaopoeder. Meng er dan de stukjes boter door tot je grove kruimels hebt. Dit gaat het gemakkelijkst met een keukenmachine, maar je kunt de boter ook met je vingertoppen door de bloem wrijven. Roer nu beetje bij beetje het koude water door de kruimels en kneed alles snel tot een samenhangend deeg.

Neem een muffinvorm van 12 stuks en vet hem in met wat boter. Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes en rol elk bolletje uit tot een dunne ronde lap. Bekleed elk muffinvormpje met deeg. Zet de gevulde muffinvorm in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius.

Meng voor de vulling de roomkaas met de room en de suiker. Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Roer ze door het roomkaasmengsel. Klop tot slot de eieren door het mengsel tot je een egale massa hebt.

Haal de muffinvorm uit de koelkast en verdeel de vulling over de deegbakjes. Zet ca. 25 minuten in de oven op 175° Celsius tot de vulling gerezen en stevig is. Laat de taartjes eventjes in de vorm afkoelen. Zet ze dan op een taartrooster en laat ze helemaal afkoelen. Sprenkel over elk taartje een flinke theelepel bloedsinaasappelsiroop.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS