letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Soesjes met lavendelroom


Nu het nieuwe jaar begonnen is, fantaseer ik stiekem al over het begin van een nieuwe lente en een nieuwe zomer. Toegegeven, dat loopt met het druilerige weer van de afgelopen weken niet van een leien dakje… De oplossing? Subtiele vleugjes zomer de keuken in smokkelen, bijvoorbeeld met het aroma van lavendel. Hoe dan ook, als je je tanden in een soesje zet, vergeet je eventjes wat voor weer het buiten is :-)

voor ca. 30 soesjes

Ingrediënten
voor het soesjesdeeg:
• 50 g boter
• 2 dl water
• 90 g bloem
• 3 eieren

voor de vulling:
• 250 g mascarpone
• 1 dl room
• 60 g fijne suiker
• 1 tl gedroogde lavendelbloempjes (of enkele druppels lavendelessence)
• 1 vanillestokje

• 150 g pure chocolade

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

Breng de boter met het water aan de kook. Roer geregeld. Roer wanneer het mengsel kookt de bloem er in één keer door. Zet het vuur laag en blijf roeren tot het deeg loskomt van de wand. Laat het deeg afkoelen.

Klop de eieren los en klop ze vervolgens beetje bij beetje door het afgekoelde deegmengsel. Het is belangrijk dat het ei telkens volledig is opgenomen voor je er een nieuwe hoeveelheid ei doormengt. Je moet een dik mengsel krijgen.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en schep er telkens een flinke theelepel deeg op. Laat voldoende tussenruimte tussen de deeghoopjes.

Zet de soesjes in een oven van 200° Celsius en laat ze ca. 25 minuten bakken, tot ze bruin en gerezen zijn. Draai de oven uit en laat de soesjes nog ongeveer 5 minuten in de oven drogen. Leg ze dan op een taartrooster en laat ze volledig afkoelen.

Mix voor de vulling 2 eetlepels mascarpone met de lavendelbloempjes fijn. Roer de rest van de mascarpone en de suiker erdoor. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit er roer het door de mascarpone. Klop de room stijf en spatel hem eveneens door de mascarpone. Laat het mengsel opstijven in de koelkast.

Snijd de soesjes doormidden en vul ze met lavendelroom.

Smelt de chocolade au bain-marie. Schenk over elk soesje een theelepel chocolade. Laat de chocolade opstijven en dien de soesjes zo snel mogelijk op.

Tip: bewaar het leeggeschraapte vanillestokje in een bokaal met suiker. Zo krijgt de suiker een heerlijk vanillearoma.

2 Responses leave one →
  1. januari 7, 2013

    Lekker lekker lekker! :-)

  2. januari 11, 2013

    Lijkt me heel erg lekker! Zelf ben ik ook gek op lavendel. Doe het zelfs op een beschuitje met wat boter… of, ook lekker, in een ovenappeltje: http://lepeltjeliefde.blogspot.nl/2012/08/gepofte-appeltjes-met-lavendelsuiker-en.html

    Leuke blog heb je trouwens! Ik wil vaker vegan gaan koken/eten, dus kom zeker vaker bij je kijken..

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS