letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Seitan & knolselderij met cranberry-portosaus vegan


Kerstmis komt dichterbij en in menig huishouden wordt waarschijnlijk al enige tijd druk gepalaverd over wat er op de kersttafel moet verschijnen. Persoonlijk houd ik het op feestavonden graag eenvoudig in mijn keuken. Voor mij is het vooral belangrijk om een gezellige avond te beleven met familie of vrienden en als je al een hele dag gestresseerd door de keuken hebt staan hollen of je moet de avond zelf nog urenlang doorbrengen aan het fornuis, dan gaat de gezelligheid grotendeels aan mij voorbij.

Dit stoofpotje van seitan en knolselderij met cranberry’s en porto maak je in een handomdraai (dat kan trouwens gerust enkele uren of zelfs een dag op voorhand) en de zoet-kruidige smaak past perfect bij Kerstmis. Geef er wat aardappelkroketten bij en iedereen is gelukkig. Nog een feestelijke soep vooraf en een lekker dessert als afsluiter, en je feestmaaltijd is klaar!

voor 2 personen

Ingrediënten
• 2 el olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• ca. 500 g knolselderij (geschild en in blokjes van 2 bij 2 cm)
• 300 g seitan, in blokjes van 2 bij 2 cm
• 2 dl groentebouillon
• 1,5 dl rode porto
• 3 el gedroogde cranberry’s
• 1 tl appelstroop
• 3 kruidnagels
• 2 tl bloem of maïzena
• peper
• zout

Zo maak je het
Doe de olijfolie in een stoofpan en stoof de ui hierin tot hij glazig is. Voeg de knolselderijblokjes toe en stoof ze ca. 5 minuten. Voeg de seitanblokjes, de groentebouillon, de porto, de appelstroop en de kruidnagels toe. Roer goed en laat met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten stoven, of tot de knolselderij zacht is.

Voeg halverwege de stooftijd de cranberry’s toe. Maak een papje van de bloem of maïzena met een klein beetje koud water. Roer dit papje door de stoofpot en laat nog even doorkoken. (Maak je het stoofpotje een dag op voorhand, bind de saus dan pas vlak voor het opdienen.) Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.

3 Responses leave one →
 1. Anntje permalink
  maart 24, 2013

  Dag groene prinses,
  Dit gerechtje gisteren gemaakt, maar ipv appelstroop heb ik een sneetje peperkoek gebruikt en dan hoefde ik ook niet de saus te binden…heel lekker! Een receptje om bij te houden ;-)
  Anntje

 2. de groene prinses permalink*
  maart 25, 2013

  @Anntje: een sneetje peperkoek, wat een goed idee!

 3. januari 25, 2017

  Het was echt heerlijk! Ik gebruikte ook peperkoek. Verder gebruikte ik een restje goji-bessen omdat ik geen cranberry’s in huis had. Ik maakte ooit al eens vegetarisch stoofvlees, maar dit is zoveel beter. Knolselder is hier niet zo’n favoriet in huis, maar op deze manier werd hij zonder morren helemaal opgesmikkeld.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS