letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pastinaakhapjes met walnoot & dadel


Voor je kerstmenu komt deze blogpost allicht net te laat, maar eigenlijk is elke gelegenheid goed voor deze kruidige hapjes van pastinaak.

Oorspronkelijk wilde ik ze met bladerdeeg maken, maar ik belandde in de keuken met één rol bladerdeeg en één rol kruimeldeeg en eigenlijk gaat het met beide deegsoorten even goed. Kies dus zelf wat je het lekkerste vindt.

Ik wens jullie nog veel kerstvreugde toe en een eindejaarsperiode vol keukenplezier!

voor ca. 20 hapjes

Ingrediënten
• 2 rollen kant-en-klaar bladerdeeg (of kruimeldeeg)
• 2 el olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 2 pastinaken, geschild en geraspt
• 4 el walnoten, gehakt
• 8 dadels, in kleine stukjes
• 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 0,5 tl kruidnagelpoeder
• peper
• zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

Verhit de olijfolie in een hapjespan en stoof de uisnippers tot ze glazig zijn. Doe de pastinaak erbij en bak al roerende gedurende een paar minuten. Voeg de dadelstukjes, het kruidnagelpoeder en 3 eetlepels water toe en laat met het deksel op de pan stoven tot de pastinaak zacht is. Roer regelmatig en let erop dat de pastinaak niet aanbrandt. Voeg indien nodig wat meer water toe.

Haal de pan van het vuur en roer de walnoten en de kaas door het pastinaakmengsel. Breng op smaak met flink wat peper en een beetje zout. Laat het mengsel volledig afkoelen.

Heeft je lap deeg een ronde vorm, snijd dan aan alle kanten een klein stukje af, zodat je een min of meer rechte lap krijgt. Bestrijk het deeg gelijkmatig met de helft van het pastinaakmengsel, maar laat aan één kant een kleine strook onbedekt. Rol het deeg op en gebruik de onbedekte strook om de rol ‘dicht te plakken’. Gebruik daarvoor eventueel een beetje water. Leg de rol met de naad naar onderen en snijd hem in ca. 10 plakjes. Herhaal dit met de andere lap deeg.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de gevulde deegrondjes hierop. Zorg voor wat tussenruimte, want als je bladerdeeg gebruikt, gaan de hapjes nog wat rijzen in de oven. Bak de pastinaakhapjes 10 tot 15 minuten in de oven op 200° Celsius, tot het deeg gaar is en de hapjes goudbruin kleuren. Serveer deze hapjes warm.

9 Responses leave one →
 1. Storm permalink
  december 25, 2012

  Dat ziet er overheerlijk uit! Deze ga ik eens proberen.

 2. december 25, 2012

  Mmm, ziet er heerlijk uit! Ik was al langer op zoek naar een origineel receptje met pastinaak, ik zet deze zeker tussen mijn bladwijzers :-)

 3. december 25, 2012

  Dat is toevallig, daarstraks nog hapjes zitten brainstormen voor volgende week. En we hebben nog pastinaken in den groenselhof staan, we gaan dat dus gewoon maken hé!

 4. december 26, 2012

  Hmmm, keileuk hapje

 5. Machteld permalink
  december 31, 2012

  Dat ziet er heel lekker uit en komt op mijn to make-lijst!

 6. december 31, 2012

  Met dank voor je belangstelling en/of reacties op mijn weblog. Ik wens jou en je naasten een heel gelukkig en vooral gezond 2013! Dat ook het komende jaar opnieuw veel Eetplezier te wachten staat.

 7. lu bijl permalink
  januari 2, 2013

  gemaakt met nieuwjaar en iedereen was heel enthousiast!

 8. januari 2, 2013

  Staat met stip op m’n must-try-lijstje. Bedankt voor de tip!

 9. januari 20, 2013

  Njammie! Deze zien er overheerlijk uit! Bedankt voor het recept, ik probeer ze zeker uit!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS