letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Moi moi Helsinki


Vorige week vergezelde ik mijn geliefde op een vijfdaagse trip naar Helsinki, de Finse hoofdstad die bekend staat om haar wit-groene domkerk, haar statige Esplanade en de vele designwinkels. So far so good. Maar mijn voorbereidingswerk leerde me ook dat Finland in november – met zijn grijze dagen en lange, donkere nachten – een wat mistroostige plek is en dat het land op culinair gebied graag uitpakt met specialiteiten als vissoep, rendier en zelfs berenvlees… De mistroostigheid viel erg goed mee – we konden zelfs genieten van twee bijzonder zonnige dagen, maar dat de menukaarten in Finse restaurants doorgaans geen feestje voor vegetariërs inhouden, is helaas wel waar. Onze zoektocht naar een geschikt plekje om te eten eindigde dan ook vaak in een Italiaans restaurant…


Toch vonden we zo nu en dan een restaurant waar ze vegetariërs een warm hart toe dragen, soms daar waar je het het minst verwacht. Kappeli is zo’n plek. Dit etablissement op de Esplanade staat er al sinds 1867 en is een glazen paleisje dat een café-tearoom, een bar en een restaurant herbergt. Langs de buitenkant ziet Kappeli er, zeker met de huidige kerstverlichting, een beetje kitscherig uit, maar we hebben uitstekend gegeten in het restaurant. Als hoofdgerecht koos ik voor de vegetarische stoofpot met beluga-linzen. Naast de zwarte peulvruchtjes vond ik een mooi assortiment groenten op mijn bord, op smaak gebracht met een lekkere tomatensaus, pesto, pecorino en balsamicostroop. Een verfijnd dessert van lingonbessen-yoghurtijs, bessencompote met vanille en een stukje chocoladetaart maakte het helemaal af. Kappeli is niet echt goedkoop, maar absoluut zijn geld waard.


In Kiasma, het café-restaurant van het gelijknamige museum voor hedendaagse kunst staat er meestal ook een vegetarisch gerecht op de wisselende kaart. Kiasma haalt niet hetzelfde niveau als Kappeli, maar de pompoenlasagne heeft me in ieder geval goed gesmaakt.

Wat ik de Finnen beslist moet nageven, is dat ze goede bakkers zijn. Ze bakken een mooi assortiment smakelijke broden – van donker zuurdesembrood tot koekebrood met kardemom – en gebakjes om van te watertanden. Ik ben bijzonder dol op de kaneelbroodjes (korvapuusti) en gemberkoekjes (piparkakku), die je een instant kerstgevoel bezorgen. Een hartige Finse specialiteit die je bij de bakker aantreft zijn karjalanpiirakka, kleine taartjes van roggedeeg, gevuld met rijst en kaas. Ook al spelen brood en gebak een belangrijke rol in de Finse keuken, bakkers vinden in Helsinki is dan weer een heel andere zaak. Gelukkig stuitten we bij toeval op bakkerij Kanniston, die veel lekkers in huis heeft maar vooral bekend is omwille van haar gemberkoekjes die je in drie hartjes kunt breken.

O ja, ‘moi moi’ wil net als ‘hei hei’ zoveel zeggen als ‘tot ziens’. Gebruik je slechts één keer ‘moi’ of ‘hei’ dan zeg je gewoon ‘dag’. Het waren een paar van de weinige woorden die ik in het Fins kon en durfde te gebruiken…

7 Responses leave one →
 1. november 24, 2012

  super verslag! Ik heb in London een tijdje een flat gedeeld met een Finse en die houden wel van lekker brood, als ze terug kwam van familiebezoek had ze altijd lekkers en zoets mee! Zou ook graag eens gaan, maar misschien wel in de lente of zomer, beetje te koud nu ;)

 2. november 24, 2012

  Erg leuk. Helsinki staat ook nog steeds op mijn lijstje.

 3. november 28, 2012

  ‘Ni’ kan je anders ook vlot over de lippen krijgen. Contradictorisch, maar het betekent ‘ja’. Ik heb stage gelopen in Helsinki en inderdaad, op restaurant gaan is er niet evident en al evenmin goedkoop. Lamas ligt in het designdistrict en is eigenlijk een Mexicaanse bar. Je kan er ook lunchen. Anderzijds heb je Iguana, waar je heerlijke maaltijdsoepen kan krijgen en zo veel meer tegen een schappelijk prijsje.
  Naar Helsinki ga je best in de winter, dan is alles bedekt onder een wit sneeuwtapijt en hangt er een heel bijzondere sfeer. Ik vond het er zo intrigerend dat ik er mijn eindwerk van gemaakt heb: http://evelineboone-portfolio.tumblr.com/post/8208489328/silent-grounds-een-fins-portret-als. Ben je meer een strandmens dan kan je in de zomer gaan, of beter, maak een uitstapje naar de meren en huur een blokhutje.

 4. de groene prinses permalink
  november 28, 2012

  @Iris en Cindy: dank je wel, voor de leuke reacties!
  @ Eveline: dank je wel voor de aanvulling! Zomer of winter leek me ook leuker om naar Helsinki te gaan, maar we hadden niet echt de keuze… Wie weet beland ik er nog weleens en dan kan ik jouw tips uitproberen :-)

 5. november 30, 2012

  Ik ben één keer in Helsinki geweest voor mijn werk en heb er een heel somber idee over de stad van overgehouden. Het was eind augustus, maar het regende heel de tijd en het was er echt veel te koud voor de zomerkledij die ik mee had. Het enige dat ik wel heel leuk vond, was het hotel in een oude gevangenis waar we logeerden, echt een leuke ervaring!

 6. dolores permalink
  december 3, 2012

  op http://www.happycow.com kan je veggi restaurants overal ter wereld vinden ! een supertip, al zeg ik het zelf :-)

 7. de groene prinses permalink
  december 5, 2012

  Happy cow gebruik ik ook regelmatig en is inderdaad geweldig! Maar er moeten natuurlijk wel goede restaurants zijn om ze op happycow te kunnen vinden… En het aanbod dat ik er kreeg voor Helsinki leek me niet zo geweldig…

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS