letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Chili sin carne vegan


Zoek eventjes op het wereldwijde web en je vindt tientallen recepten voor chili sin carne. Aan die overvloed wilde ik toch nog per se mijn persoonlijke recept toevoegen. Niet in het minst omdat ik bijzonder trots ben op mijn zelf gezaaide, gesoigneerde en geoogste chilipepers.

Een hele poos geleden berichtte ik hier over mijn ministadstuintje en ook al moet ik toegeven dat mijn oogst niet echt om over naar huis te schrijven was, toch heb ik het maar mooi voor elkaar gekregen om enkele piepkleine zaadjes op te kweken tot vurige pepertjes. De meeste exemplaren oogstte ik groen, maar de enkele pepertjes aan het plantje dat achter glas bleef staan, kleurden prachtig rood.

Hoeveel chilipepers je het best gebruikt, hangt af van je eigen smaak en van de heetheid van de pepertjes. Ik gebruikte één grote chilipeper en had daarmee een licht pittige chili als resultaat.
Misschien interessant voor wie vleeseters in huis heeft: mijn geliefde vond dat mijn chili sin carne voor ‘echt’ kon doorgaan… ;-)


voor 2-3 personen

Ingrediënten
• 1 el olijfolie
• 1 ui, gepeld en fijngehakt
• 1 teentje look, gepeld en fijngehakt
• 2 wortelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
• 1 rode paprika, in kleine blokjes
• 1-2 rode chilipepers, ontdaan van zaadjes en fijngehakt
• 1 blik tomaten
• 3 el tomatenpuree
• 200 g seitangehakt
• 250 g kidneybonen (uit blik, of geweekt en gaar gekookt)
• 1 tl ongezoet cacaopoeder
• 1/2 tl kaneel
• 1 tl oregano
• 1 tl komijn
• peper en zout

om te serveren:
• een beetje zure room (of sojaroom)
• fijngehakt vers korianderblad

Zo maak je het
Verhit de olijfolie in een kookpan en bak hierin de ui glazig. Voeg de wortelen, de paprika, de look en de chilipepers toe en laat een 10-tal minuten stoven met het deksel op de pan, tot de groenten beetgaar zijn. Voeg het seitangehakt toe en laat het al roerende enkele minuten mee bakken. Doe er nu de tomaten, de tomatenpuree, de bonen, het cacaopoeder, de kaneel, de oregano en de komijn bij, roer goed en zet het deksel weer op de pan. Laat de saus ongeveer een halfuur op een zacht vuur pruttelen. Roer af en toe, en let erop dat de saus niet aanbrandt op de bodem. Breng op smaak met peper en zout.

Schep op elke portie een lepeltje room en bestrooi met wat korianderblad. Serveer met brood, rijst of tortilla’s.

25 Responses leave one →
 1. oktober 14, 2012

  Njammie en mmmooi!

 2. de groene prinses permalink
  oktober 15, 2012

  Dank je wel, Leentje!

 3. oktober 29, 2012

  Dag Groene Prinses,
  Welk seitangehakt koop jij? Ik heb er eens gekocht voor spaghettisaus en vond daar toen een vervelend dominante smaak aan – maar ik herinner me het merk niet meer.
  Groet!

 4. de groene prinses permalink
  november 4, 2012

  Dag Jonge Sla, meestal koop ik seitangehakt van de Hobbit (in de natuurvoedingswinkel). Delhaize heeft nu ook seitangehakt; ik gebruikte het al één keer in spaghettisaus en ik vond het best oké. Van een vervelend dominante smaak heb ik nog nooit last gehad… Groet! De Groene Prinses.

 5. november 22, 2012

  Ik ga dat toevallig klaarmaken vanavond. Wel wat anders. Ik gebruikt geen vleesvervangers ( en ook geen vlees) maar veel bonen (2-3 soorten) maïs en linzen. Zelfs mijn vleesetende familie leden vinden het super.

  Ik ga jou recept ook eens volgen, cacaopoeder. Interessant.

  Mooi foto’s.

 6. januari 17, 2013

  Bedankt om dit te delen
  Ziet er lekker uit en aangezien ik zo van chili con carne hou, ga ik dat zeker eens proberen!

 7. kelly permalink
  november 16, 2013

  heb de chili gemaakt, maar met quorn ipv seitan. Het heeft ons allemaal gesmaakt, njammie !!

 8. Peter permalink
  juni 22, 2018

  Hallo!

  Ik maak deze chili heel vaak, het is echt zo lekker!
  Het seitangehakt maak ik zelf, zo veel beter dan wat je in de winkel koopt.

  Zelfs de kinderen eten er met plezier van! Dat heeft misschien te maken met het feit dat ik de chili serveer met rijst en tortilla chips. Niet het gezondste, wel lekker :-)

  Hartelijk dank voor dit geweldige recept!

 9. de groene prinses permalink*
  augustus 18, 2018

  Wat leuk dat de chili zo goed in de smaak valt! En ja, ik maak mijn seitangehakt ook meestal zelf tegenwoordig, omdat ik het liefst speltseitan eet en die niet in gehaktvorm te vinden is. Dank je wel voor de fijne reactie!

 10. Karine permalink
  februari 22, 2021

  Sinds een achttal jaar maak ik regelmatig jouw Chili volgens dit recept klaar Groene Prinses. Ik blijf een grote fan! Nogmaals dank dat je dit deelt 🙏

 11. de groene prinses permalink*
  juni 7, 2021

  Zo fijn! Dank je wel!

Trackbacks and Pingbacks

 1. Chili sin carne | Fiekefatjerietjes
 2. Mexicaanse lasagna | Delicious @ Home
 3. Dagen zonder vlees | KOOKEETLEEF
 4. Dagen zonder vlees: weekmenu nummer drie | Klein met blije dingen
 5. DZV – week 3 | Het huis van Tante Alice
 6. DZV – Weekmenu #6 | Fiekefatjerietjes
 7. Wat algemene blablabla | lisafoods
 8. Veertig dagen feest (1) – KOOKEETLEEF
 9. Eggplant burrito 🍆🍆🍆 – lisafoods
 10. DZV 2017 – weekmenu #3 | Fiekefatjerietjes
 11. #kookboekweek | september 2017 | The Green Kitchen Travels | Fiekefatjerietjes
 12. DZV – Weekmenu #5 | Fiekefatjerietjes
 13. Chili sin carne – fiekefatjerietjes
 14. #kookboekweek | april 2019 | Gewoon gezond – fiekefatjerietjes

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS