letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Liefde & lekkers in Parijs


Sinds een poosje wandelt er een Prinselijke Geliefde door mijn leven. Voor mijn dertigste verjaardag deed hij me een bijzonder fijn weekendje Parijs cadeau. Parijs, ah… ongetwijfeld dé stad van de liefde, maar niet meteen een metropool die als veggieparadijs bekend staat… Omdat een voorbereid mens er twee waard is, ploos ik gretig Happy Cow uit en noteerde ik adresjes als Gentle Gourmet Café en
Le Passage Obligé
. In Parijs bleek de realiteit echter niet altijd even goed te rijmen met mijn notitieschriftje: de restaurantjes bevonden zich in wijken waar wij op het moment dat de honger toesloeg niet vertoefden, of ze hadden geen terras terwijl wij van een diner in de avondzon wilden genieten…
Op zoek dus naar alternatieven!

De eerste avond wilde ik al bijna uitroepen dat Parijs net zo veggievriendelijk is als Londen toen ik een ‘vegetarische compositie’ ontdekte op de kaart van Le Marché op de Place du Marché Ste-Catherine, een gezellig pleintje in Le Marais. Gelukkig slikte ik mijn uitroep net op tijd in, want mijn gerecht bestond louter uit een bord gekookte groenten. Nu waren die groenten best lekker, maar niet wat ik me van een inventieve vegetarische maaltijd voorstel. De romige crème brûlée als dessert, het rustige maar bruisende pleintje en het charmante gezelschap maakten dan weer wel héél veel goed :-)

Ook al aten we de volgende dagen nooit op plekken waar de vegetarische gerechten me van mijn sokken bliezen, toch lukte het ons elke keer om zonder al te veel moeite een restaurantje te vinden waar vegetariërs beslist geen honger hoeven te lijden. Cuisine & Confidences, op de Place du Marché Saint Honoré, biedt bijvoorbeeld een mooie keuze aan vegetarische quiches, pasta’s en salades.


In de buurt van de grote toeristische trekpleisters moet je weleens oppassen om niet in de zogenaamde ’toeristenvallen’ te belanden. Vaak helpt het om de grote drukte te verlaten en wat kleine straatjes in te slaan. Zo ontdekten wij in het erg drukke Montmartre een klein Italiaans restaurantje in de Rue Yvonne le Tac: voor een eenvoudige, maar zeer smakelijke pasta is Piccola Strada een prima adresje! (foto links boven)


Vlak bij de Notre Dame lukte het ons om rustig te lunchen op het terras van Le Petit Plateau. Dit ’theesalon’ biedt een leuke lunchformule: een stuk quiche + een drankje + het dessert van de dag voor 12 euro. Dat dessert, in ons geval een stuk perentaart dat baadde in chocoladesaus, brengt me bij wat in Parijs probleemloos kan: smullen van zoete lekkernijen…

Op het Ile Saint-Louis vind je Berthillon, die naar verluidt de beste sorbets van Parijs maakt. Ik heb geen vergelijkende studie uitgevoerd, maar ons ijsje heeft in ieder geval zeer goed gesmaakt. Oorspronkelijk vond je Berthillon in de Rue Saint-Louis-en-île, maar intussen palmt het ijs zowat alle horecazaken van het eiland in.


Ladurée is de meest bekende macaronbakker ter wereld. Ik voel me als een klein meisje in een prinsessenwereld wanneer ik me vergaap aan de kleurrijke lekkernijen. Wie in dé Ladurée-winkel in de Rue Royale een doosje macarons wil kopen, moet geduld hebben, want de rij wachtenden is er lang. In grootwarenhuis Printemps heb je echter ook een Ladurée-winkeltje, waar wij onmiddellijk werden bediend. De smaakjes kiezen is haast net zo leuk als ze proeven: gezouten karamel, chocoladeganache, kersenbloesem, limoen-basilicum… Mmm!


Bij al die zoete lekkernijen hoort wat mij betreft een elegant kopje thee, en laat Parijs nu net de stad zijn die enkele uitstekende theemerken herbergt. Twee van mijn favorieten zijn Mariage Frères, omwille van de enorme keuze aan gearomatiseerde theesoorten, en Kusmi, dat haar theemelanges heel verleidelijk verpakt. Beide merken hebben verschillende winkels verspreid over de stad. Bovendien vind je ze ook in verschillende grootwarenhuizen. In Printemps kun je bijvoorbeeld rustig ruiken aan verschillende theesoorten van Mariage Frères voor je een keuze maakt.
Mijn blikjes Kusmi-thee kocht ik bij La Grande Epicerie, een enorm grootwarenhuis met louter culinaire artikelen. Voor foodies is dit een klein paradijsje.

Op het vlak van vegetarische gastronomie blijft Londen voorlopig mijn favoriete grootstad, maar Parijs is beslist een stad om van te snoepen en… de stad van de liefde…  Of had ik dat al eens gezegd? ;-)

Adresjes
• Le Marché, Place du Marché Ste-Catherine 2, 75004 Paris
• Cuisine & Confidences, Place du Marché Saint Honoré 33, 75001 Paris
• Piccola Strada, Rue Yvonne-le-Tac 6, 75018 Paris
• Le Petit Plateau, Quai Fleurs 1, 75004 Paris
• Berthillon, Rue Saint-Louis-en-l’ile 29-31, 75004 Paris
• Ladurée, Rue Royale 16, 75008 Paris
• Printemps, bd Haussmann 64, 75009 Paris
• La Grande Epicerie, Rue de Sèvres 38, 75007 Paris

7 Responses leave one →
 1. juli 10, 2012

  ah heerlijk hoe iedereen over Parijs vertelt! En ik … ik ben er nog nooit geweest :o/
  maar ik heb me laten meedrijven op je verhaal en mjamjam het water staat me in de mond met die macarons en die thee …
  Ik hou je adresjes in mijn achterhoofd voor het geval ik ooit in Parijs raak!

 2. juli 10, 2012

  Parijs lijkt meer iets voor zoetebekken dan vegetariërs… en voor verliefden natuurlijk :)

 3. juli 10, 2012

  Toen ik de laatste keer in Parijs was, had ik als kadootje voor mijn man ook een doosje macarons van Ladurée gekocht, maar jammer genoeg heb ik ze laten staan op de TGV… Ik heb er nog steeds spijt van! Maar gelukkig heb ik nu wel (nog een) reden om nog eens terug te gaan :).

 4. juli 10, 2012

  Wat geweldig om te horen dat er een Prinselijke geliefde in het leven van de Groene Prinses is en hoe romantisch een een uitje naar Parijs. Ik krijg vlinders in mijn buik als ik het allemaal lees. Zalig!

 5. de groene prinses permalink
  juli 12, 2012

  Dank je wel allemaal voor de lieve en leuke reacties! :-)

 6. juli 20, 2012

  Blij dat ik deze blog ontdekt heb!!!!

 7. de groene prinses permalink
  juli 21, 2012

  @pretty cool stuff: dat jij blij bent, maakt mij dan ook weer blij! :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS