letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Salade van doperwtjes en manouri


Een klein handjevol. Dat is alles wat de erwtenplant op mijn balkon heeft voortgebracht. Tuinieren blijkt dan toch een tikje moeilijker dan verwacht ;-) Niettemin ben ik bijzonder gelukkig met mijn oogst, want dat handjevol helgroene erwtjes smaakte verrukkelijk.

Om vooral te kunnen genieten van de pure smaak van de erwtjes, bedacht ik deze eenvoudige salade met little gem-slablaadjes, gegrilde manouri en een dressing waarin een vleugje lavendel is vervat.

Manouri is een zachte Griekse kaas op basis van schapenmelk. De kaas smelt niet bij verhitting, dus je kunt hem perfect grillen.

Serveer deze salade als lichte lunch of als voorgerecht.


voor 2 personen (of voor 4 personen als voorgerecht)

Ingrediënten
• 4 kropjes little gem (gewassen, droog gezwierd en in stukjes gescheurd)
• 100 g verse doperwtjes (gedopt gewicht)
• 200 g manouri + wat olijfolie
• 2 el witte balsamicoazijn
• 2 tl lavendelhoning
• 3 el olijfolie
• peper
fleur de sel (of ander lekker zout)

Zo maak je het
Blancheer de doperwtjes ongeveer 50 tellen lang (afhankelijk van de versheid en de grootte) in gezouten kokend water. Kraakverse doperwtjes hoeven maar heel eventjes te koken. Laat ze schrikken onder de koude kraan en laat goed uitlekken.

Meng voor de dressing de honing, de balsamicoazijn, de olijfolie en de peper. Meng de slablaadjes met de erwtjes en driekwart van de dressing. Bestrooi met een vleugje fleur de sel.

Verhit een grillpan. Bestrijk de manouri met olijfolie en gril langs beide kanten tot de kaas bruine strepen vertoont. Snijd de manouri in blokjes en verdeel die over de salade. Besprenkel de kaas met de rest van de dressing.

Dien op met knapperig brood.

6 Responses leave one →
  1. Saskia permalink
    juni 23, 2012

    Manouri, is dat hetzelfde als haloumikaas ?

  2. de groene prinses permalink
    juni 23, 2012

    Nee, manouri en haloumi zijn twee verschillende kazen. Haloumi is steviger van structuur, maar wordt (vanbinnen) zachter bij het bakken en krokant langs buiten. Haloumi is ook een stuk zouter dan manouri.

  3. juni 24, 2012

    njammie salade. mag ik vragen waar je hier manouri kaas hebt gevonden? was je op vakantie in Griekenland? ;)

  4. de groene prinses permalink
    juni 24, 2012

    @Iris: manouri koop ik gewoon in de Delhaize. Ik ben er dus niet voor naar Griekenland gegaan :-))

  5. pieke permalink
    juli 9, 2012

    het juiste recept op het juiste moment: sla, erwtjes én lavendel in de tuin, allemaal klaar om geplukt te worden.

  6. de groene prinses permalink
    juli 10, 2012

    mmm, geniet ervan!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS