letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Mijn minituin in de stad


De flat waarin ik woon, bevindt zich midden in de stad op de derde verdieping. Ik heb een klein balkon, maar daar schijnt niet één seconde per dag de zon. Toch besloot ik ruim een maand geleden onvervaard dat ik groenten wilde kweken. Het boekje Groenten in potten, waarvoor ik de eindredactie deed, gaf me namelijk enorm veel zin om zelf te zaaien, te zien groeien, te soigneren, en te oogsten natuurlijk!

Gelukkig heb ik een woonkamer aan de zuidkant waar heel veel licht binnenvalt en waar ik aan een groot raam een stevige vensterbank heb. Ik bestelde biologische zaden (en kreeg er ook enkele van een collega), ik verzamelde potjes en vatte een zoektocht naar milieuvriendelijke potgrond aan. Dat laatste blijkt niet zo gemakkelijk als je in een stad woont en niet over een auto beschikt… Maar de sympathieke hulp van mijn ouders verrichtte wonderen.

Nu zijn we verschillende weken verder. Elke ochtend wanneer ik de gordijnen open, kijk ik verrukt naar mijn voorbeeldig groeiende planten op de vensterbank: erwtjes, spinazie en warmoes. Op een tafeltje binnen kweek ik peperplanten op; die moeten nog even wachten op warmer weer voor ze naar buiten mogen verhuizen. Razend spannend of ik ooit echte pepertjes zal kunnen oogsten…

Van mijn eerste ‘oogst’ – erwtenscheuten en spinazieblaadjes van plantjes die ik moest uitdunnen – maakte ik een minisalade met een vinaigrette van shoyu, mirin en olijfolie. Het ging om niet meer dan drie happen, maar ze smaakten verrukkelijk. Ik mijmer nu al over wat ik ga maken met de eerste échte oogst!

16 Responses leave one →
 1. mei 2, 2012

  Schitterend ! Ik wens je alvast een prachtige oogst !

 2. mei 2, 2012

  Oh, je peperplantjes zien er al geweldig uit! Wij hebben wel een moestuin, maar ik ben dit jaar aan het experimenteren met pottenkwekerij ;-) Ik vermoed dat je me ‘Groenten in potten’ wel kan aanbevelen?

 3. mei 2, 2012

  knap zeg!

 4. de groene prinses permalink
  mei 2, 2012

  @JoChapeau: dank je wel!
  @la merlette blanche: ‘Groenten in potten’ is een klein boekje, maar het gaf mij wel de zin om aan de slag te gaan. En voor wie, zoals ik, nog niet veel ervaring heeft met tuinieren geeft het goede startinformatie.

 5. de groene prinses permalink
  mei 2, 2012

  @Iris: merci! :-)

 6. Brigitte permalink
  mei 3, 2012

  Ik wil je graag een goeie, biologische potgrond zonder chemicaliën aanbevelen: Cocopeat van Ecostyle. Houdt ook nog veel water vast, wat mooi meegenomen is. Succes met je potgroenten!

 7. de groene prinses permalink
  mei 3, 2012

  @Brigitte: Cocopeat is de potgrond die ik gebruik!

 8. mei 3, 2012

  Geweldig leuk!

 9. mei 3, 2012

  Leuk zo’n stadstuintje, en zoveel inspiratie. Veel succes met je plantjes.

  Ik heb enkele van jouw receptjes over ecosmosjes genoteerd. Heb ze al geproefd bij een vriendin, maar nog niet zelf gemaakt ..

 10. Loes permalink
  mei 3, 2012

  mmm, ik krijg al zin in erwtjes bij het zien van die mooie frisgroene erwtenplantjes!
  ik hoop met je mee op een goede oogst!

 11. de groene prinses permalink
  mei 3, 2012

  Dank je wel allemaal voor de leuke reacties! Ik houd jullie op de hoogte in verband met de oogst! :-)

 12. mei 14, 2012

  Leuk idee als je weinig plaats hebt!

 13. juni 2, 2012

  Woon jij in Parijs? Het ziet er wel gezellig uit…

 14. de groene prinses permalink
  juni 2, 2012

  Parijs: hm, nee helaas niet… ;-) Ik woon in Antwerpen, waar het ook best leuk is, hoor :-)
  Net ook eens een kijkje genomen op jouw blog. Ziet er leuk uit!

 15. juni 14, 2012

  Herkenbaar, de zoektocht naar Cocopeat op fietsafstand :-) Ik heb er gevonden bij Beeckman op de Herentalsebaan in Deurne. En al veel op en af gefietst. Want twee zakken op één fiets, dat bleek niet zo’n praktisch idee.

 16. de groene prinses permalink
  juni 22, 2012

  @Jonge Sla: aha, dat is interessant om te weten! Dank je wel!
  Cocopeat is wel heel fijn spul, vind ik!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS