Radijsjes in een quiche?! Tja, waarom niet… We eten radijsjes vooral rauw, bijvoorbeeld op een boterham met verse kaas en bieslook, maar de kleine knolletjes lenen zich ook uitstekend voor warme gerechten. Ik combineer ze in deze quiche met hun boezemvriend cottage cheese.
Het loof van radijsjes gooien we meestal weg (yep, ik pleit zelf ook schuldig ;-), of het belandt bij de kippen of de konijnen. Jammer eigenlijk, want dat loof kun je nog lekker verwerken. Radijsjesloofpesto past – hoe kan het ook anders – perfect bij deze radijsjesquiche! :-)
Ingrediënten
• 1 portie deeg zoals in dit recept (of 1 kant-en-klare taartbodem)
• 2 bosjes radijsjes
• 1 el olijfolie
• 75 g (diepvries)erwten (verse erwtjes heel kort blancheren)
• 200 g cottage cheese
• 2 eieren
• peper en zout
voor de radijsjesloofpesto:
• het loof van 1 bosje radijsjes
• 20 g versgeraspte Parmezaanse kaas
• 2 el pijnboompitten
• 1 teentje look, grof gehakt
• ca. 5 el olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Knip de radijsjes van het loof, was ze en snijd ze overlangs doormidden.
Verhit de olijfolie in een hapjespan. Voeg de radijsjes toe, zet het deksel op de pan en laat de radijsjes ca. 5 minuten stoven, of tot ze beetgaar zijn. Doe de erwtjes erbij en kruid met peper en zout. Laat nog een paar minuten stoven. Laat de groenten afkoelen.
Klop de eieren met een vork los en roer er de cottage cheese door. Breng op smaak met peper en zout.
Vet een springvorm van 20 cm diameter in met olijfolie. Bestrooi met wat bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap van enkele mm dik en bekleed hiermee je springvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel de groenten over het deeg, op enkele radijsjes na. Giet het eimengsel erover en leg de achtergehouden radijsjes erop, met de bolle kant naar boven.
Plaats de taart ca. 40 minuten in de oven op 200° Celsius, of tot het ei gestold is en het deeg goudbruin.
Terwijl de quiche in de oven zit, maak je de pesto. Was het radijsjesloof en verwijder eventuele vergeelde blaadjes. Zwier het loof droog.
Doe het loof, de look, de pijnboompitten en de kaas in een blender en mix fijn. Voeg dan beetje bij beetje de olijfolie toe tot je een smeuïg mengsel hebt. Kruid met peper en zout.
Serveer de quiche met de pesto en een slaatje.
super, zulke mooi kleurtjes! Els en ik hebben vorig jaar een workshop gevolgd bij een chef die echt niets weggooit in de keuken en die maakte ook radijsjes loof pesto, genius! het is zo makkelijk om het in de vuilbak te gooien, maar er is zo heel veel eten ‘recycleerbaar’. dankje voor recept, ik ben een quiche lover :)
Dank je wel, Iris! Inderdaad zonde om dingen weg te gooien als je er eigenlijk lekkere dingen mee kunt maken…
Het loof van de radijsjes snij ik fijn en gaat door de salade heen. De blaadjes zijn prima te eten! Deze quiche ziet er erg lekker uit!
Ziet er erg lekker uit, goed idee hoor!
Radijsjesloofpesto doe ik ook wel ’s met cashewnoot & sambal ipv kaas/pitten/look.
Eco eten houdt idd oa in dat je zo weinig mogelijk weggooit – iemand inspiratie voor onze pastinaakloofoverdaad?
@Lieven: pastinaakloofpesto? :-)