letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Chocoladekoekjes met kersen & rozemarijn


Goh, wat is het lang geleden dat ik nog een recept postte! Veel drukte en grijze dagen maakten het moeilijk om nieuwe gerechten te bedenken of te fotograferen, maar met deze chocoladekoekjes hoop ik een en ander goed te maken :-)

Een hele poos geleden verorberde ik samen met mijn zus een pakje biokoekjes. In de ingrediëntenlijst ontdekten we rozemarijn, een kruid dat ik al vaker aan brood toevoegde, maar dat ik als smaakmaker voor koekjes toch best verrassend vond. In gedachten verbond ik het kruid onmiddellijk met donkere chocolade en zuurzoete gedroogde kersen. Enkele experimenten later zagen deze kruidige chocoladekoekjes het licht.

Met behulp van een keukenrobot met menghaak maak je deze koekjes in een handomdraai. Maar met de hand mengen kan natuurlijk ook.

voor 15 à 20 koekjes

Ingrediënten
• 100 g zachte boter
• 50 g fijne rietsuiker
• 150 g bloem
• 2 el cacaopoeder
• 1 tl gedroogde rozemarijn
• 50 g gedroogde kersen, grof gehakt
• 50 g pure chocolade, grof gehakt

Zo maak je het

Maal de gedroogde rozemarijn in een vijzel of keukenrobot tot poeder.

Roer de boter en de suiker door elkaar tot je een romig mengsel hebt.

Meng de bloem met het rozemarijnpoeder en de cacao. Roer dit beetje bij beetje door het botermengsel. Meng er tot slot de kersen en de chocolade door. Kneed het deeg niet. Druk het gewoon samen tot een stevige bal.

Wikkel het deeg in plasticfolie of leg het in een afsluitbare doos en zet het minstens een halfuur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem telkens een klein stukje deeg, rol het tot een balletje, duw het plat en leg het op de bakplaat. Bak de koekjes ca. 10 minuten in de oven op 175° Celsius.

Het is normaal dat de koekjes nog erg zacht zijn wanneer je ze uit de oven haalt. Bij het afkoelen, stijven ze op.

5 Responses leave one →
  1. Moniek permalink
    februari 20, 2012

    Ik heb al het genoegen gehad om deze koekjes van de groene prinses te proeven. Ze zijn overheerlijk! Binnenkort probeer ik om ze zelf te maken.
    Groetje, Moniek

  2. de groene prinses permalink
    februari 20, 2012

    Dank je wel, Moniek! En ze zijn echt heel eenvoudig om te maken, hoor!

  3. februari 20, 2012

    Mmmm, ze lijken me heer-lijk!
    En laat nu net rozemarijn één van mijn favoriete kruiden zijn!

    Deze staan alvast op mijn to-make lijstje :-)

  4. Karen Andries permalink
    maart 11, 2012

    Mm, klinkt heerlijk! Wat een leuke website :-) Ik probeer zelf zo veel mogelijk vegetarisch te eten samen met mijn kinderen.
    Ik volg zeker alles wat hier verschijnt!!
    Groetjes
    Karen

  5. de groene prinses permalink
    maart 11, 2012

    Dank je wel voor jullie enthousiasme, Maja en Karen!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS