letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Uienjam met dadels & granaatappelstroop vegan


De ui is voor velen wellicht zowat de meest ordinaire groente die er is, maar wanneer je de robijnen glans van een rode ui ziet, dan dicht je de bolletjes toch onmiddellijk meer klasse toe. In deze uienjam – met Midden-Oosterse allures – krijgt de ui alle eer die ze verdient. Dadels en granaatappelstroop zorgen voor een mooi evenwicht van zoet en zuur.

Voor granaatappelstroop kun je in Turkse winkels terecht. Vind je de stroop niet, gebruik dan balsamicostroop of een mengeling van balsamicoazijn en honing (of agavestroop).

voor 2 kleine jampotjes

Ingrediënten
• 500 g rode uien, gepeld en gesnipperd
• 2 el olijfolie
• 1 dl granaatappelstroop
• 4 el honing (of agavestroop)
• ca. 10 dadels, ontpit en in stukjes gehakt
• 1 tl kaneel
• peper en zout naar smaak

Zo maak je het
Stoof de uien in de olijfolie op een zacht vuurtje, tot ze glazig zijn. Voeg de andere ingrediënten toe en laat pruttelen tot de uien helemaal zacht zijn en de jam is ingedikt. Dit duurt ongeveer een uur.

Spoel twee schone jampotjes en de deksels met heet water. Vul ze met de hete uienjam en sluit onmiddellijk af.

Deze uienjam is lekker bij krokant gebakken seitanlapjes (bijv. tussen een broodje) of bij gegrilde haloumi. Je kunt er ook deze bladerdeeghapjes mee maken.

2 Responses leave one →
  1. december 30, 2011

    Mmm, lijkt me heerlijk! Alleen gebruik ik zo’n uienconfituur helemaal niet vaak. Heb jij nog tips voor waar je het bij kan eten?

  2. de groene prinses permalink
    december 30, 2011

    @SasKookt: intussen staat er ook een gerechtje met uienjam op mijn blog: http://www.groeneprinses.be/2011/12/kleine-gehaktbroodjes-met-uienjam/
    Verder past uienjam vooral goed bij eenvoudige winterse gerechten, vind ik. Bijvoorbeeld spruitjesstoemp, met een gebakken lapje seitan en wat uienjam als oppepper: ik zeg maar wat…

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS