Voor het kerstavonddiner, dat gewoonlijk plaatsvindt bij mijn ouders thuis, worden de keukentaken meestal netjes verdeeld: iemand buigt zich over de hapjes, een ander tovert een voorgerecht op tafel, een koppel neemt het hoofdgerecht voor zijn rekening, en nog iemand anders creëert een dessert. Een prima regeling, vind ik, want op die manier krijgt niemand te kampen met een dag vol keukenstress en kan iedereen zich laten verrassen door de creaties van de anderen.
Dit jaar waren de hapjes mijn terrein. In de loop van de komende week geef ik beetje bij beetje de recepten prijs. Wie weet belanden ze dan nog wel in jouw nieuwjaarsmenu?
Deze kleine bruschetta met tapenade waren de eenvoudigste hapjes die op tafel verschenen, en toch vielen ze het meest in de smaak.
Ingrediënten
• 175 g ontpitte zwarte olijven
• 1 flinke el gedroogde kersen
• 2 el gezouten kappertjes (goed gespoeld en uitgelekt)
• 1 el gedroogde rozemarijn
• 1 el olijfolie
• 1 teentje look, gepeld en gehakt
• zwarte peper
• eventueel wat zout
• stokbrood of ciabatta
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten, behalve peper en zout, in een blender en mix tot een grove puree. Breng op smaak met peper en proef of er wat zout bij moet. Aangezien de kappertjes erg zout zijn, is er wellicht geen extra zout nodig.
Rooster schijfjes stokbrood of ciabatta, die je hebt ingestreken met wat olijfolie, in de oven tot ze goudbruin zijn en besmeer ze met de tapenade. Serveer onmiddellijk.
Deze toastjes komen vanavond op tafel bij de aperitief…
Allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, Prinses!
Aha, dat is leuk Veggie Victor! Ook voor jou de beste wensen! ;-)
lieve groene (keuken)prinses,
waar moet ik gedroogde kersen gaan zoeken, putje winter ??
anders probeer ik het eens met gedroogde appel…..
Dag Bett, gedroogde kersen vind je in de natuurvoedingswinkel, bijvoorbeeld van het merk Oskri.