letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Raapjessoep met kerrie vegan


Er zijn weken dat ik haast niet uit mijn keuken ben weg te slaan: ik hak, bak, schil, schaaf, pulseer en proef me te pletter. Ik probeer onverwachte smaakcombinaties uit – die weleens minder succesvol zijn, maar dat risico neem ik graag – en ik heb het geduld om minutenlang te staan roeren.

Helaas zijn er ook momenten dat al die keukenbedrijvigheid me koud laat. Koken moet snel gaan en de afwas moet tot een minimum beperkt blijven: dát zijn op zulke dagen de prioriteiten, waardoor avontuur en smaak in de verdrukking raken. Ik vrees dat ik me al een poosje in zo’n periode bevind. Alsof de donkere en kouder wordende dagen een rem zetten op mijn keukencreativiteit.

Gelukkig is er iets waarin ik zelfs op zulke momenten steevast tóch zin heb, iets dat het kleinste restje experimenteerdrang in me aanwakkert. Soep!

Welk seizoen het ook is, welke groenten er ook in huis zijn, hoe weinig fut of zin je ook hebt om aan het fornuis te staan… met soep kun je in een mum van tijd iets verrassends doen.

Deze soep van raapjes en kerrie is een pittige opkikker.

voor 2 tot 3 personen

Ingrediënten
• 1 el (olijf)olie
• 1 aardappel, geschild en in blokjes
• 1 kleine ui, gesnipperd
• 1 wortel, geschild en in blokjes
• 250 g raapjes, geschild en in blokjes
• 1 à 2 tl kerriepoeder
• 600 ml hete groentebouillon
• 3 el (soja)room
• peper en zout

voor de garnering:
• 2 el zonnebloempitten

Zo maak je het
Doe de olie in een kookpan. Stoof de ui tot hij glazig is. Voeg de aardappel, de wortel en de raapjes toe en laat, met het deksel op de pan, ongeveer 10 minuten stoven.

Voeg het kerriepoeder toe en roer het goed door de groenten. Giet de bouillon over de groenten, breng aan de kook en laat het geheel ca. 20 minuten koken of tot de groenten gaar zijn.

Pureer de soep met een staafmixer. Roer de room erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan goudbruin en gebruik ze om de soep te garneren.

17 Responses leave one →
  1. december 14, 2011

    Dat ziet er heerlijk uit!!! Binnenkort zal dat hier ook gemaakt worden :)

  2. december 15, 2011

    Ik heb eigenlijk nog nooit raapjes klaargemaakt. Misschien is dit wel het ideale recept om me er eens aan te wagen…

  3. Nele permalink
    december 15, 2011

    Ben al een tijdje zot van raapjes, heb al ontdekt dat je er meer kan mee doen dan enkel in hutsepot verwerken, maar een soepje had ik nog niet geprobeerd en dat zal ik nu bij deze onmiddellijk wel doen…

  4. Hade permalink
    december 16, 2011

    Getest en heerlijk bevonden! Extra voordeel: je krijgt het er lekkerrrrr warm van :). Heb wel boterraapjes gebruikt in plaats van ‘gewone’ paarse & ik heb nog extra look toegevoegd.
    Nogmaals dank voor de lekkere suggestie!

  5. de groene prinses permalink
    december 16, 2011

    Dank je wel voor de leuke reacties allemaal!

    @Hade: boterraapjes lijken me minstens even lekker! En een teentje look maakt het allicht nog verwarmender! :-)

  6. Suzanne Vege permalink
    december 17, 2011

    Lekkere soep, raapjes zullen hier wat meer in huis komen. Ik heb er een appel bijgedaan, dat gaf de soep een snufje frisheid.

  7. de groene prinses permalink
    december 18, 2011

    Een appel erbij: wat een goed idee!

  8. Marjolein permalink
    oktober 24, 2012

    Dit is een heerlijk recept. Ik heb wat aangepast naar aanleiding van wat ik in mijn koelkast had staan en echt genoten. Champignons (gemalen) had ik toegevoegd, evenals peterselie. Bij gebrek aan kerriepoeder heb ik paprikapoeder gebruikt. Complimenten met uw blog!

  9. de groene prinses permalink
    november 4, 2012

    Dank je wel, Marjolein, voor de complimenten én voor de leuke variant! :-)

  10. november 28, 2012

    hmmm, deze soep is ondertussen een vast waarde geworden! Jammie!

  11. januari 23, 2013

    Gisteren gemaakt. Wel zonder room maar toch superlekker!!

  12. Sofieke permalink
    juli 21, 2016

    Ik ben bepaald geen fan van raapjes, maar af en toe zitten ze in mijn groentetas en dan moet ik er toch iets mee. Nu hèt recept gevonden waarmee ik ze voortaan kan verwerken! Heerlijke soep dit!

  13. de groene prinses permalink*
    juli 21, 2016

    @Sofieke: dat doet me heel veel plezier! :-)

  14. pascale permalink
    maart 30, 2017

    Net wat ik nodig had. Ik had een bos raapjes die dringend gebruikt moesten worden. En de soep was zo lekker, dat ik nog weleens een bos raapjes zal kopen :-)
    ik had geen aardappelen in huis, maar met wat extra wortel was de binding OK.

  15. de groene prinses permalink*
    april 3, 2017

    @Pascale: wat fijn dat de soep gesmaakt heeft!

Trackbacks and Pingbacks

  1. 40 dagen zonder vlees - Pagina 8
  2. Raapjessoep met kerrie « elfjeskruid

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS