letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Kleine pecantaartjes voor de Sint vegan


Ook al ken ik de Sint niet persoonlijk, ik durf erop te gokken dat hij deze taartjes een warm hart zou toedragen. Voor ingrediënten als mandarijntjes, chocolade en kaneel moet de heilige man wel overstag gaan, toch? Wil je deze minitaartjes nog meer in Sinterklaassfeer onderdompelen, dan kun je de pecannoten vervangen door amandelen. Vergeet niet om een taartje bij je schoen te zetten! ;-)


voor 12 minitaartjes

Ingrediënten
voor het deeg:
• 100 g witte patisseriebloem
• 2 el ruwe rietsuiker
• 1 tl kaneel
• 2 el (olijf)olie
• 2 el sojaroom
• ca. 1 el koud water

voor de vulling:
• 100 g pecannoten
• 3 el agave- of ahornsiroop
• 3 el sap van mandarijntjes
• 1 tl geraspte schil van een (biologisch!) mandarijntje

voor de chocoladeganache
• 100 g pure chocolade, in stukjes
• 4 el (soja)room

voor de garnering:
• 12 halve pecannoten

Zo maak je het
Meng bloem, suiker en kaneel door elkaar. Roer er de olie en de room door en voeg een beetje water toe. Misschien heb je wat minder water nodig of misschien wat meer. Kneed je deeg snel tot een samenhangende bal. Wikkel het deeg in plasticfolie of stop het in een afsluitbare plastic doos en leg het minstens een halfuur in de koelkast.

Maak intussen de vulling. Maal de pecannoten samen met de mandarijntjesschil in een blender tot poeder. Roer er dan siroop en sap door en meng goed.

Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Vet een muffinvorm (voor 12 muffins) in met wat olie.

Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een dunne lap en steek er met een glas 12 cirkeltjes uit. Druk de deegcirkels in de muffinvormpjes, zodat je kleine taartbodempjes krijgt. Verdeel de pecannotenvulling over de bodempjes en strijk de vulling glad.

Bak de taartjes ca. 10 minuten in de oven op 180° Celsius, tot de taartbodempjes heel lichtjes bruin kleuren.

Haal de taartjes uit de vorm en laat ze op een taartrooster afkoelen.

Smelt voor de ganache de chocolade au bain-marie. Roer de room krachtig door de gesmolten chocolade. Verdeel de ganache over de taartjes. Druk een halve pecannoot in ieder taartje en laat de ganache opstijven.

3 Responses leave one →
  1. Michiel permalink
    december 4, 2011

    En als je het iets ecologischer wilt houden, dan kan je de pecan vervangen door walnoten. De smaak komt serieus in de buurt en walnoten moeten niet overgevlogen worden uit Noord-Amerika, maar kan je vaak vinden in je eigen tuin of die van de buren ofzo.
    De agave- of ahornsiroop kan je vervangen door honing van een imker in je buurt.

Trackbacks and Pingbacks

  1. Verblijdingen [24] - Ma vie en vert
  2. Pecan-chocoladetaart - Ma vie en vert

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS