letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Verwarmende maaltijdsoep met linzen & pasta vegan


De ingrediënten voor deze soep heb ik bijna altijd in huis. Dat maakt haar ideaal voor avonden dat ik laat thuiskom en weinig fut heb om nog boodschappen te doen. Meer werk dan wat groenten in blokjes snijden en zo nu en dan roeren, komt er bij de bereiding niet kijken. Terwijl de linzen pruttelen op het vuur en de kruidige geur van kaneel, rozemarijn en pimentón de keuken vult, kom ik met een glaasje van het een of ander en wat luchtige lectuur op adem.

Ik gebruik in dit recept pastaschelpjes van spelt, maar laat me in realiteit meestal leiden door wat er nog aan pasta in mijn voorraadkast ligt. Heb je weinig geduld, kies dan voor rode linzen in de plaats van blonde of groene. De rode zijn veel sneller gaar, maar hebben wel minder beet.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 1 el olijfolie
• 1 rode ui, gesnipperd
• 1 teentje look, fijngehakt
• 2 wortelen, geschild en in blokjes
• 1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
• 0,5 tl kaneel
• 1 el fijngehakte rozemarijn
• 75 g blonde of groene linzen
• 1 blik tomaten, in blokjes
• 750 ml groentebouillon
• 100 g pastaschelpjes
• peper en zout

Zo maak je het
Stoof de rode ui in de olijfolie tot hij glazig is. Voeg de wortelblokjes en de knoflook toe en laat nog ca. 5 minuten stoven met het deksel op de pan.
Roer er het paprikapoeder, de kaneel en de rozemarijn door. Voeg de linzen, de tomaten en de bouillon toe en laat ongeveer 40 minuten pruttelen op een gematigd vuur, tot de linzen gaar zijn.

Voeg de pastaschelpjes toe en laat koken volgens de kooktijd op de verpakking.
Breng op smaak met peper en zout.

Serveer deze soep desgewenst met een scheutje (soja)room en met stevig bruin brood.

9 Responses leave one →
  1. Belle permalink
    november 30, 2011

    Gisterenavond samen met een vriendin deze maaltijdsoep klaargemaakt.
    Bij het serveren nog een beetje geraspte parmezaanse kaas per kom toegevoegd.
    Het was HEMELS lekker!!!
    Dankjewel, een grote fan ;-)

  2. de groene prinses permalink
    november 30, 2011

    Dank je wel voor je leuke reactie, Belle! Super dat het zo lekker was!
    Wat Parmezaanse kaas lijkt me inderdaad een perfecte toevoeging!

  3. januari 22, 2013

    Vraagje: waar vind ik gerookt paprikapoeder? Natuurwinkel/toko?

  4. Evelien permalink
    januari 30, 2013

    Leuk recept! Ik heb het ondertussen ook al een paar keer op een luie avond gemaakt!

  5. de groene prinses permalink*
    februari 3, 2013

    @Suus: gerookt paprika vind je o.a. bij Dille & Kamille, of in winkels met Spaanse producten. Misschien ook wel in sommige natuurwinkels…

  6. november 11, 2015

    Lekker ! Perfect alternatief … als je eens iets anders wil .

  7. de groene prinses permalink*
    november 14, 2015

    Blij dat het gesmaakt heeft, Edwin!

Trackbacks and Pingbacks

  1. Soep! | En ze leefden nog groen en gelukkig
  2. Prinses is er even niet goed van – soep! | En ze leefden nog groen en gelukkig

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS