Ongeveer anderhalf jaar geleden verzon ik dit broodbeleg voor een collega toen ik samen met enkele andere collega’s bij haar op babybezoek ging. Intussen maakte zij dit recept al vaker dan ikzelf, zij het in een ‘verbeterde’ versie. Er moesten volgens haar beslist meer zongedroogde tomaatjes in. En gelijk had ze. De tomatenverdubbeling geeft dit beleg een intensere smaak, die herinneringen oproept aan warme zomerdagen…
Ingrediënten
• 200 g tofoe, in blokjes
• 100 g halfgedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt)*
• 3 el pijnboompitten
• 4 el olijfolie (of gebruik de olie van de tomaatjes)
• 3 tl sojasaus
• een grote handvol basilicumblaadjes
• peper en zout
* in de plaats van de tomaatjes kun je ook gemarineerde artisjokhartjes gebruiken
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een blender of keukenrobot en maal fijn. Breng op smaak met peper en zout.
Lijkt me verrukkelijk! En lekker die zonnige tomaatjes nu het seizoen weer wat somberder wordt.
Alhoewel ik zout en peper vergeten ben erbij te doen, is hij erg lekker.
Ik denk dat walnoten hier ook goed in smaken.
Heerlijk!
Instant zomergevoel, zelfs bij -10 buiten! :-)
@ellen: ha, dat doet me plezier! (al blijf ik zelf toch ook wel uitkijken naar échte zomer ;-)
Een collega maakte er haar eigen versie van: beetje ei toevoegen, burger van maken en met paneermeel er rond opbakken. Ook een groot succes blijkbaar. Bedankt voor de inspiratie!
@ellen: mmm, dat klinkt als een bijzonder goed idee!
Oh dit ga ik echt maken binnenkort! :) Bedankt voor ’t idee :)
Graag gedaan, Elske! :-)
He, he…
Gisteren uw tofoe-tomatenspread gemaakt.
Iedereen vond het overheerlijk!
Merci!
Ha, dat is leuk, Julie! Ik hoop echt dat ik snel eens tot daar geraak, maar heb het momenteel nogal druk …
Lekker, net gemaakt. Hoe lang kun je het bewaren?
Sorry Renate, voor mijn ontzettend late reactie… Een paar dagen vakantie en wat drukte erna hebben ervoor gezorgd dat ik mijn blog(reacties) een poosje verwaarloosd heb. Intussen heb je wellicht zelf al kunnen uittesten hoe lang de spread al dan niet houdbaar is… Ik vrees dat ik je ook geen exact antwoord kan geven. Meestal is hij bij mij nogal snel op :-) Maar 3 à 4 dagen in de koelkast moet zeker kunnen, denk ik.
De laatste tijd doe ik van alles met tofu. Wist je dat je van zijdetofu ook een heel lekkere vega mayonaise kan maken? Zonder eieren.
In dit recept moeten dus zongedroogde tomaatjes… ja dat ga ik nog proberen maar die had ik nou net niet in huis. Wèl een pak spinazie a la crème. Daar heb ik ipv de tomaatjes, een half pak van toegevoegd. (Plus een teentje knoflook.)
Dit is bovendien ook een lekkere dip voor cassavechips, geroosterd brood etc.
Groetjes en dank voor dit recept,
Rian
@Rian: leuk hè dat er zoveel mogelijk is met tofoe! :-)