letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Tofoe-tomatenspread vegan


Ongeveer anderhalf jaar geleden verzon ik dit broodbeleg voor een collega toen ik samen met enkele andere collega’s bij haar op babybezoek ging. Intussen maakte zij dit recept al vaker dan ikzelf, zij het in een ‘verbeterde’ versie. Er moesten volgens haar beslist meer zongedroogde tomaatjes in. En gelijk had ze. De tomatenverdubbeling geeft dit beleg een intensere smaak, die herinneringen oproept aan warme zomerdagen…

Ingrediënten
• 200 g tofoe, in blokjes
• 100 g halfgedroogde tomaatjes op olie (uitgelekt)*
• 3 el pijnboompitten
• 4 el olijfolie (of gebruik de olie van de tomaatjes)
• 3 tl sojasaus
• een grote handvol basilicumblaadjes
• peper en zout

* in de plaats van de tomaatjes kun je ook gemarineerde artisjokhartjes gebruiken

Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een blender of keukenrobot en maal fijn. Breng op smaak met peper en zout.

19 Responses leave one →
  1. november 4, 2011

    Lijkt me verrukkelijk! En lekker die zonnige tomaatjes nu het seizoen weer wat somberder wordt.

  2. Jopie permalink
    december 25, 2011

    Alhoewel ik zout en peper vergeten ben erbij te doen, is hij erg lekker.
    Ik denk dat walnoten hier ook goed in smaken.

  3. ellen permalink
    februari 5, 2012

    Heerlijk!
    Instant zomergevoel, zelfs bij -10 buiten! :-)

  4. de groene prinses permalink
    februari 5, 2012

    @ellen: ha, dat doet me plezier! (al blijf ik zelf toch ook wel uitkijken naar échte zomer ;-)

  5. ellen permalink
    februari 27, 2012

    Een collega maakte er haar eigen versie van: beetje ei toevoegen, burger van maken en met paneermeel er rond opbakken. Ook een groot succes blijkbaar. Bedankt voor de inspiratie!

  6. de groene prinses permalink
    maart 2, 2012

    @ellen: mmm, dat klinkt als een bijzonder goed idee!

  7. maart 14, 2012

    Oh dit ga ik echt maken binnenkort! :) Bedankt voor ’t idee :)

  8. de groene prinses permalink
    maart 18, 2012

    Graag gedaan, Elske! :-)

  9. Julie permalink
    februari 27, 2015

    He, he…
    Gisteren uw tofoe-tomatenspread gemaakt.
    Iedereen vond het overheerlijk!
    Merci!

  10. de groene prinses permalink*
    maart 1, 2015

    Ha, dat is leuk, Julie! Ik hoop echt dat ik snel eens tot daar geraak, maar heb het momenteel nogal druk …

  11. Renate permalink
    maart 31, 2016

    Lekker, net gemaakt. Hoe lang kun je het bewaren?

  12. de groene prinses permalink*
    april 9, 2016

    Sorry Renate, voor mijn ontzettend late reactie… Een paar dagen vakantie en wat drukte erna hebben ervoor gezorgd dat ik mijn blog(reacties) een poosje verwaarloosd heb. Intussen heb je wellicht zelf al kunnen uittesten hoe lang de spread al dan niet houdbaar is… Ik vrees dat ik je ook geen exact antwoord kan geven. Meestal is hij bij mij nogal snel op :-) Maar 3 à 4 dagen in de koelkast moet zeker kunnen, denk ik.

  13. Rian permalink
    mei 19, 2019

    De laatste tijd doe ik van alles met tofu. Wist je dat je van zijdetofu ook een heel lekkere vega mayonaise kan maken? Zonder eieren.
    In dit recept moeten dus zongedroogde tomaatjes… ja dat ga ik nog proberen maar die had ik nou net niet in huis. Wèl een pak spinazie a la crème. Daar heb ik ipv de tomaatjes, een half pak van toegevoegd. (Plus een teentje knoflook.)
    Dit is bovendien ook een lekkere dip voor cassavechips, geroosterd brood etc.
    Groetjes en dank voor dit recept,
    Rian

  14. de groene prinses permalink*
    mei 19, 2019

    @Rian: leuk hè dat er zoveel mogelijk is met tofoe! :-)

Trackbacks and Pingbacks

  1. Top 8 lekkere en snelle broodsmeersels* « StyleMeGreen
  2. Kerstmenu « StyleMeGreen
  3. Champignon-walnootpaté | The Green Toast
  4. Pad thai – The Green Toast
  5. Eerste hulp bij Dagen Zonder Vlees – The Green Toast

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS