Hummus, een klassieker uit de Arabische keuken, is hier al geruime tijd populair als dip of broodbeleg. Ik proefde al verrassende varianten met rode biet en avocado, maar experimenteerde dit weekend voor het eerst met een pompoenversie. Passend bij de tijd van het jaar en dankzij de zachte, zoete smaak wellicht ook geschikt voor kinderboterhammetjes.
Ik werk graag met butternutpompoenen, omdat die stevig vruchtvlees hebben en omdat ze lekker zoet en nootachtig van smaak zijn. Hokkaidopompoenen zijn evenwel ook prima.
Ingrediënten
• 250 g pompoen, geschild en in blokjes
• 1 teen look, gepeld
• 1 el olijfolie
• 1 el sojasaus (shoyu)
• peper
• 200 g gare kikkererwten (uit blik, of geweekt en gekookt)
• 2 tl tahin (sesampasta)
• het sap van 1/2 citroen
• 3 el olijfolie
• 2 tl komijn
• ca. 3 el water (of zoveel als nodig is)
• peper en zout
• 3 el (soja)yoghurt
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Doe de blokjes pompoen in een ovenschaal en roer er de olijfolie, sojasaus en peper door. Leg het teentje look tussen de blokjes. Rooster de pompoen 20 à 30 minuten in de oven, of tot de blokjes zacht zijn. Roer om de tien minuten alles goed door elkaar. Laat de pompoen afkoelen.
Doe de pompoen, het teentje look, de kikkererwten, de tahin, het citroensap, de olijfolie en de komijn in een blender. Mix tot je een gladde, smeuïge puree krijgt. Voeg beetje bij beetje water toe om de gewenste consistentie te krijgen. Roer er tot slot de yoghurt door en breng op smaak met peper en zout.
Deze hummus smaakt lekker op getoaste broodjes, met wat extra olijfolie erop en een vleugje cayennepeper of (gerookt) paprikapoeder.
vraagje, hoe lang kan je zo’n hummus bewaren? en hoe bewaar je dit?
Hoe lang je hummus precies kunt bewaren weet ik eigenlijk niet… Ik heb nu vier dagen gegeten van de pompoenhummus, en volgens mij is dat toch wel zo’n beetje de grens. Het gaat immers om een vers product. Ik bewaar hem in een afgesloten plastic potje in de ijskast.
dit vinden wij superlekker!
Blij dat ik bij de groene prinses inspiratie heb gevonden! Bij gebrek aan kikkererwten heb ik verder moeten improviseren. Wat ik er van gemaakt heb: pompoen, prinsessenboontjes en erwten (van die reusachtige Engelse ‘processed peas’), rode linzen, tahin, look, olijfolie, peper, zout, sojasaus en scheutje sojaroom. Heerlijk!
Dat klinkt als een interessante variant, Maaike!