letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Herfstfruittaartjes vegan


Hérfst?! hoor ik je denken… Hm ja, de naam van deze blogpost lijkt met het schitterende zomerweer van de afgelopen week een beetje ongelukkig gekozen, maar toch: bramen, appels en pruimen horen thuis in het vroege najaar. Gelukkig past de kleurrijke vulling van deze gebakjes helemaal bij warm zonlicht.

Deeg op basis van olijfolie en amandelen is wellicht wat vreemd, maar het geeft een lekker, licht resultaat. En veganisten kunnen er probleemloos van smullen! Deze taartjes zijn niet heel zoet. Ben je een zoetekauw, voeg dan wat meer suiker (of andere zoetstof) toe aan de vulling.

voor 4 taartjes

Ingrediënten
voor het deeg:
• 150 g (spelt)bloem
• 50 g blanke amandelen, zeer fijn gemalen
• 2 el rietsuiker
• een snufje zout
• 5 el zacht smakende olijfolie
• 3 à 4 el koud water

voor de vulling:
• 1 appel (ik gebruikte boskoop), geschild en in blokjes
• 2 à 3 blauwe pruimen, ontpit en in blokjes
• 75 g bramen
• 1 tl maïzena
• 1,5 el ruwe rietsuiker

Zo maak je het
Meng bloem, amandelen, suiker en zout in een grote kom. Roer de olijfolie erdoor, en dan beetje bij beetje het water tot je een samenhangend, niet-plakkerig deeg hebt. Misschien heb je meer of minder water nodig, afhankelijk van de soort bloem die je gebruikt. Kneed je deeg zeker niet te lang. Als je een keukenrobot hebt, dan is het bijzonder handig om die het werk te laten doen: in een mum van tijd mengt hij je ingrediënten tot een perfect deegje. Doe het deeg in een plastic potje met deksel of wikkel het in plasticfolie, en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

Meng de stukjes appel en pruim met de maïzena en de suiker en roer er voorzichtig de bramen door.

Haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het in vier balletjes en rol elk balletje op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van ca. 15 cm doorsnede. Leg in het midden van elke lap een hoopje fruitvulling. Vouw de randen enigszins over de vulling heen, maar laat het midden wel open. Druk het deeg hier en daar wat samen, zodat de vorm behouden blijft.

Leg de taartjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca. 30 minuten goudbruin en gaar in de oven.

5 Responses leave one →
 1. oktober 3, 2011

  oh mijn god dat ziet er lekker uit!!! ik wou dat ik ze kon ruiken en proeven via internet ook (lukt trouwens niet, ik heb zonet mijn scherm zitten likken maar helaas geen smaak lol)
  dan zal ik maar zelf aan de slag moeten hé!

 2. oktober 3, 2011

  Mmmm, dat ziet er hééérlijk uit !

 3. oktober 3, 2011

  Ik vraag me af waarom deeg na het kneden altijd een half uur in de koelkast moet?
  Wij hebben namelijk geen koelkast en ik wil dus graag weten of dat essentieel is voor het slagen van het recept? Alvast bedankt!

 4. de groene prinses permalink
  oktober 3, 2011

  @Green Evelien: als je korstdeeg maakt, dan wil je graag een zo kruimelig en knapperig mogelijk resultaat. Daarom kneed je het deeg het best heel kort. Tijdens het kneden beginnen de gluten zich namelijk te ontwikkelen, en hoe meer dat gebeurt, hoe minder kruimelig en hoe ’taaier’ je deeg wordt. Om het proces van die glutenontwikkeling meteen na het kneden weer af te remmen, leg je het deeg in de koelkast. Bovendien kun je ‘koud’ deeg ook gemakkelijker uitrollen. Probeer misschien op zoek te gaan naar het koelste plekje in je huis? Wie weet lukt dat even goed.

  @Saskia en JoChapeau: dank je wel voor jullie enthousiaste reacties! :-)

 5. oktober 10, 2011

  Hartstikke bedankt voor je verhelderende uitleg!
  Ik zal het voortaan even in de garage leggen, daar is het nu weer goed koud aan het worden, brrr ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS