letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Penne met pompoen en beukennootjespesto vegan


Beukennootjes. Eekhoorns zijn er dol op en wij eten er weleens een paar uit het vuistje, maar meestal vertrappen we ze tijdens de herfst in bossen en parken. In grote hoeveelheden zouden deze vruchtjes van de beuk giftig zijn, maar als je er niet mee overdrijft zijn ze een leuke toevoeging aan allerlei gerechten.

Nog twee typische herfstingrediënten zijn pompoen en vijg. De combinatie lijkt misschien wat vreemd, maar voor mij werkt ze prima. Probeer op zoek te gaan naar perfect rijpe, dieppaarse vijgen. Als je ze uit je eigen tuin kunt halen dan ben je een geluksvogel, want niets smaakt beter dan een honingzoete vijg die je op het ideale moment uit de boom plukt.

voor 2 à 3 personen

Ingrediënten
• 250 g volkoren penne
• 1 kleine pompoen (bij voorkeur hokkaido of butternut)
• 2 el olijfolie
• 2 el balsamicoazijn
• 1 el shoyu (of andere sojasaus)
• peper naar smaak

voor de pesto:
• 4 el beukennootjes, gepeld
• 2 bosjes peterselie
• 8 el olijfolie
• een vleugje fleur de sel (of ander zout)
• peper naar smaak

• 2 vijgen, in partjes gesneden
• een flinke handvol rucola

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Haal de pitten uit de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 bij 2 cm. Je kunt de pompoen schillen als je dat lekkerder vindt, maar dat hoeft niet. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal en roer er de olijfolie, balsamico, shoyu en peper door. Dek af met aluminiumfolie of een deksel. Rooster de blokjes in ca. 30 minuten gaar in de oven. Roer regelmatig en prik af en toe met een vork om te controleren of je blokjes al gaar zijn. Laat ze zeker niet helemaal plat worden! Wanneer de pompoen geschild is, duurt het roosteren allicht wat minder lang.

Doe al de ingrediënten voor de pesto in een blender en mix tot een grove pasta. Wil je de pesto wat meer pit geven, voeg dan gerust een teentje look toe. Ik heb echter niet altijd zin in de nasmaak van look :-)

Kook de penne in ruim, gezouten water beetgaar en giet hem af. Roer er onmiddellijk de pesto en de pompoenblokjes door. Schep de pasta in diepe borden en garneer met wat rucola en partjes vijg.

6 Responses leave one →
 1. september 22, 2011

  Dat ziet er aantrekkelijk uit … de kans is heel groot dat dit hier eens uitgeprobeerd wordt. Toch een vraagje : beukennootjes … kan ik dat in een standaard supermarkt vinden ?

 2. de groene prinses permalink
  september 22, 2011

  Voor beukennootjes moet je allicht eerder naar een park of bos… Ik heb ze nog nooit in de winkel zien liggen. Als je geen beukennootjes kunt vinden, zou je hazelnoten in de plaats kunnen gebruiken.

 3. Loes permalink
  september 25, 2011

  Klinkt heerlijk!
  Deze morgen beukennootjes gaan zoeken in het bos, vijgen gekocht en nu maar hopen op een pompoen in ons biogroentenpakket deze week zodat we dit recept eens kunnen uitproberen!

 4. de groene prinses permalink
  september 25, 2011

  @Loes: ik duim mee voor een pompoen! ;-)

 5. Loes permalink
  september 28, 2011

  Geen pompoen deze week, maar ik kon het toch niet laten om een butternut te kopen terwijl ik toch in de biowinkel was ;-)
  Het heeft heerlijk gesmaakt (rucola had ik wel niet in huis) op een mooie herstdag buiten in het avondzonnetje :-)
  Bedankt voor de lekkere recepten! Ik kijk al uit naar een volgend recept…

 6. de groene prinses permalink
  september 28, 2011

  blij dat het gesmaakt heeft, Loes! en die heerlijke najaarszon maakt het natuurlijk helemaal af! :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS