letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Venkel, haloumi, lamsoor en dragonpesto


Een prijs heb ik met de receptenwedstrijd van De Standaard helaas niet in de wacht kunnen slepen, maar voor veel keukenplezier heeft de wedstrijd wel gezorgd. En – al zeg ik het zelf – dit frisse venkelslaatje mag er op mooie zomerdagen best wel wezen ;-)

Lamsoor op een vegetarisch blog? hoor ik sommige veggies in stilte denken. Wees gerust: lamsoor heeft niets te maken met de oortjes van een wollig dier. Het is een zoutminnend plantje dat groeit in gebieden die geregeld overspoeld worden door zeewater, waardoor het plantje een erg zilte smaak heeft. Wanneer je bijen loslaat op de nectar van de paarse lamsoorbloempjes, krijg je een honing met eveneens een licht zilte smaak. Die honing is afkomstig van bijvoorbeeld de Waddeneilanden of het Verdronken Land van Saeftinghe. Vind je hem niet, dan kun je andere (niet al te zoete) honing gebruiken.

voor 4 personen als voorgerecht of voor 2 personen als hoofdgerecht

Ingrediënten
• 1 flinke venkelknol
• 3 el citroensap
• 2 el olijfolie
• 1, 5 tl lamsoorhoning

voor de dragonpesto:
• 2 handenvol verse dragonblaadjes
• 25 g pistachenoten
• de groene blaadjes van de venkelknol
• 6 el olijfolie
• 1 el geraspte schil van een (onbespoten!) citroen
• 1 el citroensap
• 1 teentje look, gepeld en grof gehakt
• zwarte peper naar smaak

• een handvol lamsoorblaadjes
• 250 g haloumi, in 8 plakjes gesneden

Zo maak je het
Snijd de groene blaadjes en de harde stelen van de venkel; het groen houd je bij voor de pesto. Haal met een dunschiller de buitenste vezels van de venkel. Snijd de knol doormidden en verwijder onderaan de harde kern. Schaaf de venkel flinterdun met behulp van een mandoline of keukenrobot.

Los de honing op in het citroensap en roer er daarna krachtig de olijfolie door. Giet deze marinade over de geschaafde venkel en zet minstens 1 uur in de koelkast.

Doe de dragonblaadjes, het venkelgroen, de pistachenoten, de olijfolie, het teentje look, de citroenrasp- en het sap in een blender en mix tot een grove pesto. Breng op smaak met wat peper. Zout hoef je niet toe te voegen; de haloumi en de lamsoren hebben immers al een erg zoute smaak.

Spoel de lamsoorblaadjes onder de koude kraan, schud het overtollige water eraf en dep de blaadjes droog op een schone keukenhanddoek. Verwijder de harde steeltjes.

Verdeel de venkel en de lamsoorblaadjes over 4 borden.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de haloumiplakjes aan beide zijden tot ze een goudbruin, krokant korstje krijgen. Leg op elk bord twee plakjes haloumi en besprenkel met wat pesto. Dien onmiddellijk op, want wanneer de haloumi afkoelt wordt hij enigszins taai.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS