letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Sobanoedels met komkommer en tofoekoekjes


In lang vervlogen tijden maakten mijn ouders een ‘macrobiotische periode’ door. Yin & yang, weet je wel. Tegen de tijd dat ik geboren werd, waren ze gelukkig weer back to normal. Ik heb het namelijk niet zo voor dat yin- en yanggedoe. Wanneer bij het bereiden van een maaltijd heuse formules gelden voor wat wel en niet mag, is mijn appetijt al grotendeels voorbij. En toch vind ik de macrobiotische keuken interessant: niet omwille van de leer, wel omwille van de bijzondere ingrediënten. Dankzij die macrobiotische periode van mijn ouders ben ik immers al zowat mijn hele leven vertrouwd met producten als tofoe, miso, wasabi, umeboshi, nori etc. Stuk voor stuk ingrediënten die ik nu zelf graag in mijn keuken gebruik en die je ontdekt in het onderstaande recept. Gezond, lekker en niet-macrobiotisch! ;-)

voor 2 personen

Ingrediënten
• 250 g boekweitnoedels (soba)
• 1 stevige komkommer
• 2 el rijstazijn
• 2 tl wasabipasta
• 2 el sojasaus (bij voorkeur shoyu)
• 4 el saffloerolie
• 2 handenvol gehakte verse kruiden (munt, citroenmelisse, koriander)
• 125 g tofoe
• 1 umeboshi (Japanse gepekelde pruim), zeer fijn gehakt
• 1 wortel, geschild en geraspt
• wit van 1 prei, heel fijn gesneden
• peper (en zout)
• 1 ei
• ca. 35 g broodkruim
• arachideolie
• geroosterde en fijngesneden nori (zeewier)

Zo maak je het
Snijd de komkommer overlangs doormidden en verwijder met een lepel het zaad. Schaaf de komkommer in zeer dunne plakjes met behulp van een mandoline of keukenrobot.

Maak een dressing van wasabi, rijstazijn, sojasaus en saffloerolie. Giet dit over de komkommer en laat minstens een halfuur marineren.

Prak de tofoe met een vork fijn. Roer er de umeboshi, de wortel en de prei door. Kruid met peper (en eventueel zout) naar smaak. Meng het ei erdoor en voeg zoveel broodkruim toe dat je een stevig mengsel krijgt. Laat het ca. 30 minuten opstijven in de koelkast.

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar, giet ze af en spoel ze goed met koud water. Hussel de noedels door de komkommer en de dressing.

Verhit wat arachideolie in een pan. Rol kleine bolletjes van het tofoemengsel, druk ze plat en bak ze langs beide kanten goudbruin in de olie.

Meng de verse kruiden door de noedelsalade. Verdeel over twee kommetjes, leg de tofoekoekjes erop en bestrooi met wat norisnippers.

3 Responses leave one →
  1. augustus 19, 2011

    gelukzak!! Jij had alternatieve ouders :-)
    Wij hadden varkenskoteletten en stoemp. ( stoemp = oké!)
    Miso, wasabi, zeewier allerhande, gebruik ik ook !! Lekker!! Umeboshi nog niet geprobeerd…
    mss me er toch eens aan wagen met dit gerechtje !
    veel groetjes
    MV
    ps : je hebt de veggie-eer héééél hoog gehouden op de wedstrijd van DS! Lang leve jouw fantastische, inventieve, verfijnde gerechten!

  2. emmelien permalink
    augustus 20, 2011

    mmmm…. vind ik die speciale ingrediënten in een gewone supermarkt?

  3. de groene prinses permalink
    augustus 20, 2011

    @maman verte: ik had inderdaad geluk. We aten thuis altijd heel lekker en de liefde voor koken heb ik zeker ook van mijn ouders meegekregen! Ik houd van de zuur-zoute smaak van umeboshi, maar als je het niet kent, is het misschien wel even wennen. Goed doseren is de boodschap! Dank je wel voor je lieve compliment! Een prijs zat er bij de DS-wedstrijd helaas niet in, maar ik heb me absoluut geamuseerd bij het creëren van de recepten.
    @emmelien: in sommige supermarkten hebben ze wel een aantal van die Japanse producten, maar wil je op zeker spelen, dan ga je het best naar een natuurvoedingswinkel. Zeker umeboshi zal in de supermarkt moeilijk te vinden zijn.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS