letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Koriandertagliatelle met gemarineerde courgette


Zelf pasta maken is een behoorlijk intensieve karwei, maar absoluut de moeite waard. Het leuke is dat je aan je pastadeeg allerlei smaakmakers kunt toevoegen. Ik koos in dit gerecht voor verse koriander en een subtiel vleugje citroen. Omdat verse pasta op zich al zo lekker is, vind ik dat wat erbij komt gerust eenvoudig mag blijven: wat gemarineerde courgettes, kappertjes en krokant broodkruim. Wil je het gerecht een meer stijlvol allure geven, garneer het dan met tempura van courgettebloem.

Pluk de courgettebloemen ’s morgenvroeg wanneer ze openstaan, zodat je eventuele kleine beestjes gemakkelijk kunt verwijderen. Pluk de mannelijke bloemen (niet die met een ‘minicourgette’ eraan – dat zijn de vrouwelijke; wel die met een stengel) dan kunnen de vrouwelijke bloemen uitgroeien tot courgettes. In Italië beschouwt men de mannelijke bloem trouwens als een ware delicatesse…

voor 2 personen

Ingrediënten
voor de verse pasta:
• 300 g fijne bloem van harde tarwe (semola di grano duro)
• 3 eieren
• 4 el zeer fijn gehakt vers korianderblad
• 1,5 el olijfolie
• 2 tl zeer fijn geraspte schil van een onbespoten citroen

voor de gemarineerde courgettes:
• 2 jonge, kleine en stevige courgettes
• 2 el versgeraspte gember
• 4 el shoyu (of andere niet-zoete sojasaus)
• 2 tl rijststroop (of suiker)
• 4 el witte balsamicoazijn
• 6 el olijfolie + extra voor grillen en bakken
• 2 teentjes look, in dunne plakjes gesneden
• zwarte peper

voor de afwerking:
• 2 el kappertjes (ingelegd op zout, niet op azijn)
• 4 el grof broodkruim (gebruik stevig brood van 1 dag oud)
• 2 courgettebloemen
• 3 el bloem
• 4 el koud water
• zout
• arachideolie
• een vleugje fleur de sel

Zo maak je het
Begin met je kappertjes te weken in een kommetje met koud water om de zoute smaak zo veel mogelijk kwijt te raken. Laat de kappertjes zo minstens twee uur staan.

Maak dan de marinade voor de courgettes. Roer de gember, de shoyu, de rijststroop, de azijn en de olijfolie krachtig door elkaar. Maal er wat zwarte peper bij. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de schijfjes look zeer kort. Laat de look niet bruinen. Hij verbrandt zeer snel en krijgt dan een erg onaangename smaak. Schep de teentjes uit de pan en doe ze bij de marinade. Houd de olie in de pan bij om er later het broodkruim in te bakken.

Was de courgettes, dep ze droog en snijd ze in dunne plakjes van ca. 3 mm. Doe ze in een kom, giet er wat olijfolie overheen en hussel door elkaar zodat de courgetteschijfjes bedekt zijn met een laagje olie. Verhit een grillpan en gril de courgettes tot ze langs beide kanten donkerbruine strepen vertonen. Kieper de gegrilde courgetteschijfjes in de marinade, dek alles af en laat minstens twee uur op kamertemperatuur marineren.

Intussen kun je het pastadeeg maken. Roer de citroenrasp en de gehakte koriander door de bloem en roer er daarna de eieren en de olijfolie door. Kneed alles tot een glad en elastisch deeg. Pastadeeg moet flink bewerkt worden om een lekkere ‘beet’ te krijgen. Als je spierballen hebt (of als je ze wilt krijgen), dan kun je dit met de hand doen. Heb je een degelijke keukenrobot met een kneedhaak, dan kun je die het werk voor jou laten doen. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.

Haal je pastamachine boven om het deeg uit te rollen. Je kunt ook een deegroller gebruiken, maar dan wordt het echt wel zwoegen… Verdeel je pastadeeg in vijf ‘bolletjes’. Neem het eerste bolletje en bewaar de andere onder de plasticfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen. Duw het bolletje wat plat, haal het door de breedste stand van de pastamachine (stand 1) en vervolgens door stand 2. Vouw de lap dubbel en haal hem weer door stand 1 en stand 2. Herhaal dit 4 keer. Haal je deeg dan door alle standen van de pastamachine (van breed naar smal dus). Vouw de dunne lap die je nu hebt in vieren en herhaal het proces nog een keer. Al deze bewerkingen zijn nodig om je deeg zo elastisch mogelijk te krijgen. Het mooie dunne vel pasta dat je uiteindelijk hebt, snijd je in de breedte doormidden en vervolgens in de lengte in lange repen of tagliatelle (ook dat laatste doe je het vlotst met de pastamachine). Hang de pastaslierten op een droogrekje. Gebruik nu dezelfde methode voor de andere deegbolletjes.

Breng in een ruime kookpan water met flink wat zout aan de kook voor de pasta.
Verhit intussen de lookolie weer en bak hierin het broodkruim goudbruin.
Giet de kappertjes af, spoel ze goed en laat ze uitlekken.

Haal voorzichtig de stamper uit de courgettebloemen en snijd de stengel tot op 2 cm van de bloembodem af. Maak een dik beslag van de 3 el bloem en 4 el water. Roer er een klein beetje zout door. Verhit een bodempje arachideolie in een diepe pan tot 180° Celsius. Haal als de olie heet is de bloemen een na een door het beslag, laat ze goed uitdruipen en frituur ze dan in de olie. Keer ze om, zodat beide kanten mooi bruinen en krokant worden. Schep de bloemen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Kook de tagliatelle in ca. 2 minuten beetgaar (proef!). Giet hem af en roer er onmiddellijk de courgettes, de kappertjes en wat van de marinade door. Verdeel over twee diepe borden. Schep er telkens 2 el broodkruim over en leg er een gefrituurde bloem op. Bestrooi de bloem tot slot met een ietsiepietsie fleur de sel.

One Response leave one →

Trackbacks and Pingbacks

  1. 35 x courgette-inspiratie – fiekefatjerietjes

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS