letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Gekruide linzen en aubergines op de bbq vegan


Vegetariërs en barbecue: het lijkt een ongelukkige combinatie, maar niets is minder waar. Smaakvolle groentegerechten bereiden op de barbecue is volgens mij namelijk een stuk gemakkelijker dan een lap vlees mooi gaar krijgen. Aubergines zijn heerlijk als ze mooi zacht geroosterd worden en niets is eenvoudiger dan linzenpakketjes op de barbecue leggen. Geen barbecueweer? Rooster de aubergines dan in een grillpan en stop de linzenpakketjes in de oven.

Dit gerecht is enigszins Midden-Oosters getint. Granaatappelsiroop – een ingrediënt met een zuurzoete smaak – kun je in Turkse winkels vinden.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 125 g blonde of bruine linzen
• 5 el olijfolie
• 2 el granaatappelsiroop (vervang eventueel door balsamicoazijn)
• 2 teentjes look, zeer fijngehakt
• handjevol korianderblad, grof gehakt
• peper en zout

• 2 kleine stevige aubergines
• zeezout
• 1 tl tijm
• 1 tl gemalen korianderzaad
• 5 el olijfolie

• (kokos- of soja-)yoghurt
• versgehakt korianderblad en munt
• eventueel wat za’atar (Midden-Oosterse specerijenmix)

Zo maak je het
Snijd de aubergines overlangs doormidden. Bestrooi ze met flink wat zeezout en laat ze ca. 1 uur uitlekken in een vergiet. Spoel de aubergines goed en dep ze droog.

Kook de linzen in 15 tot 20 minuten beetgaar (proef!). Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Roer 5 el olijfolie, granaatappelsiroop, look, korianderblad en peper en zout door elkaar. Schep deze marinade door de linzen. Maak 2 pakketjes van aluminiumfolie en doe de linzen erin. Sluit de pakjes goed en leg ze 20 minuten op de barbecue. Schud zo nu en dan met de pakketjes of keer ze af en toe om.

Meng de tijm en het korianderzaad met 5 el olijfolie. Kerf de aubergines aan de vleeskant in en bestrijk ze royaal met de gekruide olie, langs beide kanten. Gril de aubergines op de barbecue tot ze mals zijn en bruine strepen vertonen.

Roer de versgehakte kruiden door de yoghurt en kruid met wat peper en zout.

Schud de linzen uit de pakjes op een bord, leg er de gegrilde aubergines op en serveer met een schep yoghurt. Besprenkel eventueel met wat olijfolie en een vleugje za’atar. Serveer met vers gegrild platbrood.

One Response leave one →
  1. Veggie Victor permalink
    augustus 23, 2011

    Klinkt heerlijk! Hopelijk komen er nog enkele dagen écht barbecueweer deze zomer…

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS