letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Rodebessen-vanillelikeur vegan


Nog een late oogst aan rode bessen te verwerken? Maak dan deze mooie helderrode bessenlikeur met een vleugje vanille. Je hebt er nauwelijks wat voor nodig. Tenzij, zes weken geduld…

Serveer de likeur ijskoud in kleine borrelglaasjes of drink hem on the rocks. Aangelengd met wat frisse  (schuim)wijn is hij volgens mij ook bijzonder lekker, maar dat moet ik eerst een keertje uitproberen… ;-)

voor ca. 1 l

Ingrediënten
• 75 cl wodka
• 375 g rode bessen
• 300 g suiker
• 1 vanillestokje, overlangs doorgesneden

Zo maak je het
Was de bessen voorzichtig, laat ze goed uitlekken en verwijder de steeltjes. Doe ze in een grote, schone glazen bokaal en plet ze enigszins. Voeg het vanillestokje en de suiker toe en giet de wodka erover. Roer goed. Sluit de bokaal en zet hem minstens zes weken in de koelkast. Roer een keer per week.

Na zes weken giet je de vloeistof door mousseline of neteldoek. Knijp de besjes goed uit om zo veel mogelijk van de vloeistof op te vangen. Giet de likeur in een brandschone glazen fles en bewaar in de koelkast.

8 Responses leave one →
 1. swerts l permalink
  augustus 22, 2013

  Ik heb het recept voor de eerst maal gebruikt en wacht het resultaat af. Een vraag: ik heb nog wat rode bessen staan, mag ik die er bij doen, want mijn eerste bessen staan nu reeds van de 12/07 op alcohol, en misschien mag ik deze bessen er bij voegen en enkele weken langer wachten om te ziften. Hopende op een gunstig antwoord teken ik met mijn oprechte groeten. Swerts Leopold.

 2. de groene prinses permalink*
  augustus 22, 2013

  Beste Leopold, volgens mij kan het geen kwaad om er nog bessen bij te voegen. Ze zullen de smaak alleen maar versterken. Veel succes!

 3. swerts l permalink
  oktober 2, 2013

  ik heb nog een belangrijke vraag; ik heb dennenappels opgezet voor likeur,tegen winterkwaaltjes.na het filteren heb ik de dennenkopjes terug onder water gezet ,voor mijn likeur minder sterk te maken indien nodig,maar dat water op de kopjes staat nog steeds in de gesloten pot,kan ik dat nu nog gebruiken,hoelang kan ik dat water bewaren om er bij te doen. met welgemeende groetjes. leopold

 4. de groene prinses permalink*
  november 24, 2013

  Leopold, helaas heb ik geen ervaring met dennenlikeur. Ik vrees dat ik je dus niet echt kan helpen…

 5. Marijke permalink
  juni 16, 2017

  Kun je deze likeur ook in een redelijk koele kelder zetten en bewaren?
  Gr

 6. de groene prinses permalink*
  juni 17, 2017

  @Marijke: zelf bewaarde ik hem in de koelkast, dus ik kan er niet met zekerheid op antwoorden. Maar alcohol en suiker zorgen ervoor dat dingen erg goed te bewaren zijn, dus ik vermoed dat een kelder ook prima werkt.

 7. Annelies Vermeir permalink
  juli 11, 2018

  Bedankt voor je recept! Ik maakte het en het smaakt heerlijk. Maar ik vond het nog een beetje te straf en had net sap gemaakt van nieuwe bessen. Dit was echter nog wat warm. En nu heb ik een gelei-achtste substantie.
  Is dit nog op te lossen?

 8. de groene prinses permalink*
  augustus 18, 2018

  @Annelies: sorry dat ik je reactie pas zo laat opmerk… Ik heb zelf niet meteen een idee hoe je het gelei-achtige kunt oplossen… Heb je uiteindelijk zelf een oplossing gevonden?

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS