letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Quinoasalade met geroosterde venkel vegan


Quinoa wordt weleens ‘supergraan’ genoemd, ook al is deze plant – die voornamelijk in de Andes wordt geteeld – helemaal geen graan, maar wel familie van spinazie. De zaden van quinoa lijken uiterlijk wel op graan en ze hebben een hoge voedingswaarde. Hoogwaardig eiwit en tal van vitaminen en mineralen: dit plantje bevat het allemaal, en dan nog in hoeveelheden waar elke vegetariër gelukkig van wordt. En toch… ben ik nooit een grote quinoafan geweest. Ik zette het ‘graan’ wel nu en dan op mijn menu, maar vooral om gezondheidsredenen en minder omwille van de smaak. Tot ik ontdekte dat ik quinoa in salades wél ontzettend lekker vind. De verrassende textuur en de lichtheid van quinoa passen voortreffelijk in koude gerechten vol verse kruiden, groenten en frisse dressings.

voor 2 personen, als bijgerecht

Ingrediënten
• 85 g quinoa
• 2 dl lichte groentebouillon
• 1 el kappertjes, ingelegd in zout
• 1 dikke venkelknol
• 3,5 el olijfolie
• 1/2 el agavesiroop (of honing)
• ca. 20 olijven, doormidden gesneden
• sap van 1/2 citroen
• peper en zout
• ca. 10 g verse dragonblaadjes, grof gescheurd

Zo maak je het
Breng de quinoa met de bouillon in een kleine kookpan aan de kook, zet het vuur laag en laat in 15 à 20 minuten zachtjes garen. De quinoa is gaar als hij al het water heeft opgeslorpt. Laat de quinoa afkoelen.

Week de kappertjes minstens een halfuur in water. Spoel ze daarna goed af onder de kraan. Laat ze uitlekken en zet ze opzij.

Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Was de venkelknol. Snijd de harde stelen eraf en verwijder met een dunschiller de buitenste vezels. Verwijder ook de onderste harde kern. Snijd de venkel in vier parten, en vervolgens overlangs in reepjes van ca. 1 cm dik. Doe de venkelreepjes samen met 2 el olijfolie, de agavesiroop, peper, zout en wat fijngehakt venkelloof in een ovenschaal. Roer alles goed door elkaar. Zet ongeveer 20 minuten in de oven op 200° Celsius. Roer af en toe. De venkel moet garen en enigszins bruin kleuren, maar hij mag nog wel een tikje knapperig blijven. Laat de venkel afkoelen.

Meng de olijven, de kappertjes en de venkel door de afgekoelde quinoa.

Maak een dressing van 1,5 el olijfolie, het citroensap en wat peper. Schenk dit over de quinoasalade. Roer er tot slot de gescheurde dragonblaadjes door. Serveer op kamertemperatuur.

10 Responses leave one →
  1. juni 7, 2011

    Dit ziet er lekker en gezond uit, weer iets om uit te proberen!

  2. Annemarieke permalink
    juni 9, 2011

    lijkt me heerlijk. ik eet tegenwoordig quinoa vlokken als pap. het is wel een apparte smaak en het het ruikt naar pinda’s,maar om die vitamines die er zin is het toch wel de moeite waard om het te eten. En voel je je inderdaad blij

  3. anntje permalink
    juni 25, 2011

    Dit receptje ga ik zeker eens uitproberen!….der staat nog lekkere venkel in de moestuin!

  4. de groene prinses permalink
    juni 25, 2011

    Venkel recht uit de moestuin: mmm!

  5. Hilde Vanwildemeersch permalink
    juli 25, 2011

    Ik was zelf ook niet zo’n fan van quinoa, tot ik het gaarde met een sterretje anijs erin, op aanraden van mijn zus. Dat maakt het verschil! Zelfs de kinderen vragen er nu naar.

  6. de groene prinses permalink
    juli 25, 2011

    @Hilde: dank je wel voor de tip!

  7. Loes permalink
    oktober 11, 2011

    Zondag klaargemaakt en het was heerlijk, dit is zeker voor herhaling vatbaar.
    Ik word een beetje verslaafd aan je recepten ;-)

  8. de groene prinses permalink
    oktober 11, 2011

    Dat is een verslaving die ik alleen maar kan toejuichen! ;-)
    Dank je wel voor de fijne reactie!

  9. Marianne Frederick permalink
    juli 17, 2012

    Overheerlyk! Volg al een tijdje je blog maar het is de 1ste keer dat ik een receptje maak. Voor herhaling vatbaar. En ik heb er nog veel goeie ontdekt. Zalig! Bijna in verlof, dus we gaan er zeker werk van maken.

  10. de groene prinses permalink
    juli 18, 2012

    Dank je wel voor de leuke reactie, Marianne!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS