letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Frambozenmuffins met frambozenglazuur


Er zijn dagen dat ik simpelweg móét bakken. Aanvankelijk probeer ik dat gevoel nog te onderdrukken: ik blijf koppig aan mijn bureau zitten en concentreer me op het verhaal dat moet geschreven of de tekst die om verbetering vraagt. Maar op ‘bakdagen’ is al die ijver niets dan ijdel vertoon. In mijn hoofd duiken in de plaats van rake zinnen en perfecte plotideeën alleen maar beelden op van zijdezacht deeg, de oven die gloeit en gebak dat dampend op een taartrooster staat af te koelen. Het is sterker dan mezelf: ik móét naar de keuken.

Op zulke dagen wil ik snel resultaat: ingrediënten bij elkaar klutsen, de oven in, en klaar! Muffins zijn dan ideaal. In een mum van tijd staan ze geurig op het aanrecht. Ik smikkel er een of twee op en haast me voldaan weer naar mijn bureau. Er moet immers ook nog gewerkt worden…

voor ca. 8 muffins

Ingrediënten
• 185 g zelfrijzend bakmeel
• 60 g suiker
• 80 g frambozen (vers of diepvries – niet ontdooid in dat laatste geval)
• 1 ei
• 1,25 dl melk
• 60 g boter, gesmolten

voor het glazuur:
• 40 g poedersuiker
• 10 g frambozen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

Meng in een kom het bakmeel, de suiker en de frambozen. Kluts in een andere kom het ei met de melk en roer er de gesmolten boter door. Roer het eimengsel door de droge ingrediënten. Roer niet te lang; je deeg hoeft zeker niet egaal te zijn. Als je te lang roert, worden je muffins immers taai.

Plaats papieren bakjes in een muffinvorm en schep er hoopjes deeg in, tot ongeveer 1 cm van de rand.

Bak de muffins in de oven op 200° Celsius ongeveer 15 minuten, of tot de muffins lichtjes kleuren en de punt van een mes er droog uitkomt. Laat de muffins afkoelen op een taartrooster.

Plet voor het glazuur de frambozen met een vork en roer de poedersuiker erdoor. Bestrijk de koude muffins met dit glazuur en laat het hard worden (op warme en/of vochtige dagen kan dat behoorlijk lang duren). Dit glazuur is echt iets voor zoetekauwen; je kunt het natuurlijk gewoon weglaten als je er niet van houdt.

4 Responses leave one →
 1. juni 14, 2011

  Haha dat komt zo bekend voor het moeten bakken :)
  Zien er wel super lekker uit! Dus dan is het niet erg het werkontwijkend gedrag ;)

 2. de groene prinses permalink
  juni 14, 2011

  tja, met een blog als de jouwe móét je natuurlijk wel van bakken houden! :-)

 3. maya permalink
  juni 16, 2011

  Heb, door diezelfde drang om meteen iets uit te oven te kunnen halen en nog eens aangedikt door jouw verrukkelijke foto, een versie met verse kersen gemaakt. Mmm. Bedankt voor dit heerlijk snelle recept!

 4. de groene prinses permalink
  juni 17, 2011

  Graag gedaan! :-) En, mmm, verse kersen lijken me ook heerlijk in dit recept!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS