letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pittige paksoi vegan


Toen ik een jaar of 20 was, had ik een bijzonder grote belangstelling voor de Aziatische keuken – en meer specifiek voor de Indische en de Thaise. Ik verdiepte me in kookboeken uit die landen, ging geregeld op speurtocht in een supermarkt in de Antwerpse miniatuurversie van Chinatown en experimenteerde er in het piepkleine keukentje van mijn studentenstudio duchtig op los. Ik herinner me een komkommercurry die zo pikant was dat mijn zus en ik er nauwelijks een hap van door onze keel kregen waardoor we met honger de tafel verlieten. Gelukkig belandden er op andere momenten wél geslaagde curry’s, raïta’s, biryani’s en dals op mijn bord.

Gaandeweg temperde ik mijn obsessie voor die Oosterse geuren en smaken. Op dit moment lijken vooral de Mediterraanse landen mijn keukenrepertoire te beïnvloeden. Maar zo nu en dan krijg ik toch weer zin in de bedwelmende geur van geroosterde specerijen, een vleugje hitte en verzachtende kokosmelk…

Dit paksoirecept is allerminst authentiek Aziatisch, maar eerder een eigen fantasie. Ik vind de zeer zachte smaak van paksoi namelijk goed passen bij de aromatische kokossaus. In de plaats van paksoi kun je ook warmoes gebruiken.

voor 3 à 4 personen

Ingrediënten
voor de currypasta:
• 2 tl korianderzaad
• 2 tl geel mosterdzaad
• 2 tl komijnzaad
• 1/2 tl chilipoeder (of meer/minder naar eigen smaak)
• 1 tl gemalen kurkuma
• 8 el water
• 1 el sojasaus
• 1 ui, gepeld en gesnipperd
• 2 teentjes look, gepeld en grof gehakt

• 2 el arachideolie
• 1 paksoi
• 2 dl kokosmelk
• 2 dl groentebouillon
• 75 g gepelde amandelen, geroosterd en tot “poeder” gemalen
• peper en zout naar smaak
• een handjevol vers korianderblad

Zo maak je het
Rooster in een droge koekenpan het koriander-, mosterd- en komijnzaad tot het geurig is en “ploft”. Haal van het vuur en maal de zaden grof in een vijzel. Doe samen met de andere specerijen, het water, de sojasaus, de ui en de look in een blender en pureer.

Was de paksoi grondig en scheid de stelen van de bladeren. Snijd de stelen in stukken van ca. 3 cm en de bladeren in reepjes.

Verhit de arachideolie in een kookpan en bak de specerijenpuree hierin een drietal minuten al roerende aan. Voeg de paksoistelen toe en laat ze ongeveer 5 minuten mee stoven. Voeg de kokosmelk en de groentebouillon toe en laat met het deksel op de pan ca. 10 minuten pruttelen.

Roer de gemalen amandelen en de paksoibladeren door het mengsel en laat nog ongeveer 5 minuten koken, of tot de paksoi zacht is. Breng op smaak met peper en zout.

Dien op met rijst en bestrooi met wat fijngehakt korianderblad.

One Response leave one →
  1. piet permalink
    september 26, 2016

    Lijkt me heerlijk.
    Ik ga je recept snel proberen.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS