Op deze twee geweldige posters van Leen’s vind je een recept en ideetjes van mijn hand. Leen’s maakt leuke illustraties die onder andere wonderwel passen bij recepten. Het vertaalde recept staat hieronder.
Citroensiroop kun je gemakkelijk zelf maken en hij blijft geruime tijd goed. Voeg water en eventueel een extra smaakmaker toe en je hebt een heerlijke drank voor zonnige dagen. Ik gebruik het liefst donkere rietsuiker, omwille van de smaak. Je krijgt dan wel een bruine citroensiroop. Heb je dat liever niet, gebruik dan lichte suiker.
Ingrediënten voor ca. 250 ml citroensiroop
• 300 ml citroensap (= het sap van 6 à 8 citroenen)
• 250 g (riet)suiker
Zo maak je het
Doe het citroensap en de suiker in een steelpannetje en breng het mengsel aan de kook. Laat 15 à 20 minuten borrelen tot de vloeistof indikt. Giet de siroop in een gesteriliseerd glazen flesje en sluit onmiddellijk af, terwijl de siroop nog heet is.
Voor een glas limonade meng je een bodempje siroop met koud (sprankelend) water.
Fleur je limonade op!
• Voeg een paar verse muntblaadjes toe.
• Rasp was verse gember in je glas.
• Voeg enkele druppels oranjebloesemwater toe.
• Leng aan met ijskoude thee in de plaats van water.
• Meng wat gedroogde rozenknopjes door je limonade.
• Voeg een kaneelstokje toe.
• Leng aan met 1/2 water en 1/2 sinaasappelsap.
• Maak je eigen combinatie uit de bovenstaande suggesties.
Oké, nu wordt het echt tijd om Limoncello te maken. Daarvoor heb ik immers alleen de schilletjes van de citroenen nodig, en van het sap maak ik deze heerlijke limonade!
Mmm, zelfgemaakte limoncello, dat moet ik toch ook eens proberen…
Ziet er een leuk boek uit. Ik hou ook zeer van de “when life gives you lemons” attitude. Ik maak met mijn dochtertje ook wel eens limonades maar zonder boek, beetje vanuit de buik. Maar altijd lekker!
Het is geen boek, hoor; het zijn gewoon op zich staande posters. En die Engelse uitdrukking is er inderdaad een heel fijne!
Nou heb ik onlangs een potje stevia gekocht en vraag ik me af hoe het uitpakt als je de siroop met stevia zou maken. Qua zoet gaat het vast wel goed, maar qua conservering, geen idee. Heb jij enig idee? Zou het wel veel gezonder maken!
Met stevia heb ik eigenlijk helemaal geen ervaring, dus ik weet niet of stevia net als suiker een conserveringsmiddel is. Met stevia lijkt het me hoe dan ook moeilijk om een “stroperige” textuur te krijgen. Veel suiker is inderdaad niet zo gezond, maar bedenk wel dat er in één glaasje limonade slechts een fractie van de suiker zit die in het volledige recept gaat. De meeste limonades uit de winkel bevatten een pak meer suiker… Honing, agavesiroop en ongeraffineerde tarwe-, maïs- of rijststroop zijn misschien een goed alternatief?
Melanie
Ik ben wel erg benieuwd hoe het is afgelopen met het maken van je siroop met stevia.
Beste, amai dat is wel héél lekker zeg :-)
bedankt voor de recepten, ben net verhuisd en ben een heuse moestuin aan het aanleggen en we hebben verse bio citroen via een vriend.
Had ergens nog een receptje gevonden met citroenschijfjes en honing maar dat ben ik jammer genoeg kwijtgeraakt.
groeten
Christel
ps mooie website trouwens
@Christel: dank je wel! Nu nog hopen op zonnig weer om van deze limonade te genieten… ;-)
ik ben er heel blij mee dat ik dit recept kon vinden ,en je verdient een pluimpje omdat je het op een site gezet heeft ,ik ga het dadelijk proberen en ben er zeker van dat het lekker zal zijn,voor ons hier in het zeer warme spanje nu
dank je wel . groene princes je bent je naam waardig.
Francine
dank je wel, Francine!
Ik maak het zonder suiker maar met honing of agave siroop.
En ik kook het niet maar roer het gewoon heel hard door elkaar heen.
Weet niet hoelang het houdbaar is want bij mij is het in 2 dagen wel op.