letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Doperwtenkoekjes met radijsjescouscous


Deze doperwtenpannenkoekjes zijn een variant op de ricottapannenkoekjes met olijf, die ik al eerder op dit blog postte. Ik combineer ze met een frisse couscoussalade waarin radijsjes de hoofdrol spelen en met een dressing van gojibessen. Gojibessen zijn duur spul, maar naar verluidt zijn ze super gezond omwille van een hoog gehalte aan vitamines en antioxidanten. In ieder geval vind ik het wel leuk om er nu en dan mee te experimenteren: ze hebben een friszure smaak en ze geven kleur aan je gerechten.

voor 2 personen (of voor 4 personen als voorgerecht)

Ingrediënten
voor de pannenkoekjes:
• 125 g ricotta
• 50 g zelfrijzend bakmeel
• 1/2 dl melk
• 1 ei, dooier en eiwit gescheiden
• peper en zout
• 50 g doperwten (geblancheerd indien vers, ontdooid indien diepvries)
• 10-tal muntblaadjes, in stukjes gescheurd

voor de couscous:
• 100 g fijne couscous
• 1,5 dl water (op kamertemperatuur)
• het sap van 1/2 citroen
• 3 el olijfolie
• ca. 15 radijsjes, in schijfjes gesneden
• flink wat verse munt en bieslook, fijngehakt
• peper en zout

voor de gojibessendressing:
• 2 el gedroogde gojibessen
• het sap van 1/2 sinaasappel
• 2 el neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
• peper en zout

Zo maak je het
Laat de gojibessen minstens 1 uur weken in het sinaasappelsap.

Voeg alle ingrediënten voor de couscous samen, behalve de radijsjes. Laat het mengsel minstens 30 minuten rusten, tot de couscous al het vocht heeft opgeslorpt. Voeg er pas vlak voor het serveren de radijsjes aan toe.

Pureer voor de dressing de gojibessen met het sinaasappelsap, de olie, en peper en zout tot een gladde saus.

Meng voor de pannenkoekjes de ricotta, melk en eierdooier in een kom. Voeg bloem, munt, erwten, en peper en zout toe en meng tot een glad beslag. Klop het eiwit stijf en spatel dit door het beslag.
Verhit wat olie in een koekenpan en schep per pannenkoekje 1 volle eetlepel beslag in de pan. Keer de pannenkoekjes om wanneer de onderkant goudbruin kleurt en bak nog enkele minuten aan de andere kant. Bak zo alle pannenkoekjes. Houd ze warm in de oven.

Schik voor het serveren een paar pannenkoekjes op een bord, schep er enkele lepels radijsjescouscous naast en druppel er wat gojibessendressing omheen.

5 Responses leave one →
  1. Veggie Victor permalink
    april 13, 2011

    Wat een smakelijke foto! Met haute cuisine allures…
    Enne, het smaakt even heerlijk als het eruit ziet. Ik heb alleen een iets grotere portie genomen ;-)

  2. de groene prinses permalink
    april 13, 2011

    Dank je wel, Veggie Victor! En dat je een grotere portie hebt genomen, beschouw ik als een goed teken :-)

  3. Annelies permalink
    april 14, 2011

    Ze hebben gesmaakt!
    Geen verse munt in huis en dan maar een theezakje gedroogde munt toegevoegd, was ook prima.

  4. Moniek permalink
    juni 21, 2012

    We hebben vandaag de doperwtenkoekjes met de radijsjescouscous gegeten. Superdersuperdesuperlekker!
    Ik had de aantallen en hoeveelheden voor de ingrediënten maal anderhalf gedaan. Alle koekjes waren op; van de couscous was nog een beetje over :-)
    Ook de gojibessendressing is heerlijk!

  5. de groene prinses permalink
    juni 22, 2012

    @Moniek: ah, het doet me plezier dat het gesmaakt heeft! (toevallig heb ik dit receptje net zelf nog eens gemaakt voor mijn kersverse Vriend! ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS