Deze doperwtenpannenkoekjes zijn een variant op de ricottapannenkoekjes met olijf, die ik al eerder op dit blog postte. Ik combineer ze met een frisse couscoussalade waarin radijsjes de hoofdrol spelen en met een dressing van gojibessen. Gojibessen zijn duur spul, maar naar verluidt zijn ze super gezond omwille van een hoog gehalte aan vitamines en antioxidanten. In ieder geval vind ik het wel leuk om er nu en dan mee te experimenteren: ze hebben een friszure smaak en ze geven kleur aan je gerechten.
voor 2 personen (of voor 4 personen als voorgerecht)
Ingrediënten
voor de pannenkoekjes:
• 125 g ricotta
• 50 g zelfrijzend bakmeel
• 1/2 dl melk
• 1 ei, dooier en eiwit gescheiden
• peper en zout
• 50 g doperwten (geblancheerd indien vers, ontdooid indien diepvries)
• 10-tal muntblaadjes, in stukjes gescheurd
voor de couscous:
• 100 g fijne couscous
• 1,5 dl water (op kamertemperatuur)
• het sap van 1/2 citroen
• 3 el olijfolie
• ca. 15 radijsjes, in schijfjes gesneden
• flink wat verse munt en bieslook, fijngehakt
• peper en zout
voor de gojibessendressing:
• 2 el gedroogde gojibessen
• het sap van 1/2 sinaasappel
• 2 el neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
• peper en zout
Zo maak je het
Laat de gojibessen minstens 1 uur weken in het sinaasappelsap.
Voeg alle ingrediënten voor de couscous samen, behalve de radijsjes. Laat het mengsel minstens 30 minuten rusten, tot de couscous al het vocht heeft opgeslorpt. Voeg er pas vlak voor het serveren de radijsjes aan toe.
Pureer voor de dressing de gojibessen met het sinaasappelsap, de olie, en peper en zout tot een gladde saus.
Meng voor de pannenkoekjes de ricotta, melk en eierdooier in een kom. Voeg bloem, munt, erwten, en peper en zout toe en meng tot een glad beslag. Klop het eiwit stijf en spatel dit door het beslag.
Verhit wat olie in een koekenpan en schep per pannenkoekje 1 volle eetlepel beslag in de pan. Keer de pannenkoekjes om wanneer de onderkant goudbruin kleurt en bak nog enkele minuten aan de andere kant. Bak zo alle pannenkoekjes. Houd ze warm in de oven.
Schik voor het serveren een paar pannenkoekjes op een bord, schep er enkele lepels radijsjescouscous naast en druppel er wat gojibessendressing omheen.
Wat een smakelijke foto! Met haute cuisine allures…
Enne, het smaakt even heerlijk als het eruit ziet. Ik heb alleen een iets grotere portie genomen ;-)
Dank je wel, Veggie Victor! En dat je een grotere portie hebt genomen, beschouw ik als een goed teken :-)
Ze hebben gesmaakt!
Geen verse munt in huis en dan maar een theezakje gedroogde munt toegevoegd, was ook prima.
We hebben vandaag de doperwtenkoekjes met de radijsjescouscous gegeten. Superdersuperdesuperlekker!
Ik had de aantallen en hoeveelheden voor de ingrediënten maal anderhalf gedaan. Alle koekjes waren op; van de couscous was nog een beetje over :-)
Ook de gojibessendressing is heerlijk!
@Moniek: ah, het doet me plezier dat het gesmaakt heeft! (toevallig heb ik dit receptje net zelf nog eens gemaakt voor mijn kersverse Vriend! ;-)