letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Zonnige jonge wortelen uit de oven vegan


Wortelen zijn er het hele jaar door en je kunt er alle kanten mee uit. Ik heb dan ook bijna altijd een zak wortelen in de groentela liggen. Maar in de lente worden wortelen opeens een heel stuk minder alledaags. De primeur worteltjes in bussel duiken dan op: fijn, knapperig, hel oranje en vol van smaak. Ik vind ze heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar beetgaar gestoomd in de oven smaken ze nog intenser. Je hoeft jonge wortelen niet te schillen; schrob ze gewoon goed schoon.

voor 2 à 3 personen

Ingrediënten
• 500 g jonge wortelen, schoon geschrobd en in stukken van ca. 5 cm gesneden
• 2 teentjes look, gepeld en in plakjes gesneden
• 3 dl groentebouillon
• 250 g gare kikkererwten
• ca. 20 halfgedroogde tomaatjes (ook wel ‘sunblushed’ genoemd)
• 2 el balsamicoazijn of rodewijnazijn
• 2 el olijfolie
• 2 el tijm
• peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

Doe de wortelen met de look, de bouillon en de tijm in een ovenschaal. Roer goed door elkaar, dek af met aluminiumfolie (wie kent hiervoor een milieuvriendelijker alternatief?) en zet 15 minuten in de oven.

Voeg de kikkererwten, de tomaatjes, de azijn, de olie, en peper en zout toe. Dek opnieuw af met de folie en zet 20 minuten in de oven.

Verwijder de folie en zet de schotel nog 10 à 15 minuten onafgedekt in de oven, tot het vocht indikt en de wortelen beetgaar zijn.

Serveer met pasta, rijst of brood.

8 Responses leave one →
 1. Leonne permalink
  maart 29, 2011

  Beste Groene prinses,
  Dit lijkt me heerlijk. Meestal ondervind ik geen problemen met het verschil tussen Vlaams en Nederlands, maar “in bussel”, kan ik dat vertalen met “in pot of blik”? Ik heb geen idee!
  Vriendelijke groet, een Friese keukenprinses

 2. Leonne permalink
  maart 29, 2011

  …. oh.. het is vast een bos wortels!

 3. de groene prinses permalink
  maart 29, 2011

  Inderdaad Leonne, een ‘bussel’ is Belgisch Nederlands voor een ‘bos’ :-) Dus ik bedoel zo’n bos jonge worteltjes, met het groen er nog aan.

 4. framboosje permalink
  maart 29, 2011

  Ik gebruik ipv een open ovenschaal en aluminiumfolie een pyrex ovenschaal met passend deksel. Dat is milieuvriendelijker.
  Lijkt me een heerlijke schotel, ga die zeker eens maken.

 5. elke permalink
  maart 30, 2011

  Hi Groene Prinses,
  ik zat een tijdje geleden met dezelfde vraag: een milieuvriendelijk alternatief voor keukenpapier/aluminiumfolie, tot ik dit siliconen deksel in de winkel tegenkwam:
  http://www.lekue.es/producto.php?prod=rectangular-multifunction-suction-lid-35-x-25-cm&referencia=1270235&opcion=&lineaProducto=&tipoProducto=&coleccionProducto=&publicoProducto=&usoProducto=&pagina=9
  superpraktisch, makkelijk én milieuvriendelijk… :)
  elke

 6. de groene prinses permalink
  maart 30, 2011

  @framboosje en elke: dank je wel voor de tips! Ik moet echt maar eens op zoek gaan naar zo’n aluminiumfoliealternatief! Elke, in welke winkel kwam je dat deksel tegen? ;-)

 7. elke permalink
  maart 31, 2011

  ik kocht het mijne in een kookwinkel in mechelen, maar veronderstel dat je dit ook wel in andere kookwinkels vindt… je hebt er vrij grote in leuven/gent/antwerpen (tot zover reikt mijn kennis van het belgische kookwinkel-landschap dan weer..) :)

 8. mei 3, 2011

  Dit ziet er weer heerlijk uit! Ik ben echt fan van je blog! Ik denk dat ik dit morgenavond ga uittesten :) Spannend!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS