Wanneer het koud is buiten, komen er vooral warme gerechten op de tafel. Maar tegen het einde van de winter ben ik de stevige stoofpotjes vol aardse wintergroenten soms zo beu dat ik snak naar licht lentevoedsel. Het hoeft heus geen zomer te zijn om een smakelijke salade bij elkaar te toveren. Deze lekkere salade zit vol ingrediënten van het seizoen en als ik hem eet, voel ik me instant gezond. Een echte feel-good-salade dus :-) Varieer naar hartenlust! Je kunt in de plaats van spinazie ook voor veldsla kiezen, of mizuna, of een mengeling van de drie. Naast rozijnen kun je ook gedroogde kersen of cranberry’s gebruiken. En houd je niet zo van tempé, dan zijn tofoe of seitan een prima alternatief.
voor 1 persoon
Ingrediënten
• ca. 50 g jonge spinazie (gewassen en droog gezwierd)
• 3 grote plukken alfalfakiemen (of andere kiemen naar keuze)
• 5 zongedroogde tomaatjes op olie, in stukjes gesneden
• 1 el rozijnen
• 1 el sesamzaad
• 1 el zonnebloempitten
• 1 el ongepelde amandelen, gehakt
• 85 g (gerookte) tempé, in dunne plakjes of blokjes
voor de dressing:
• 1 el rijstazijn
• 1 el macadamiaolie (of andere notenolie)
• 1 tl agavestroop of honing
• peper en zout
voor de tempémarinade:
• 1 tl balsamicoazijn
• 1 tl sojasaus
• 1 tl sesamolie
• peper
Zo maak je het
Roer de ingrediënten voor de tempémarinade krachtig door elkaar. Leg de tempéplakjes erin en laat minstens een halfuur marineren.
Rooster het sesamzaad, de zonnebloempitten en de amandelen onder voortdurend roeren in een droge koekenpan tot ze geurig zijn en lichtjes bruin kleuren. Zet ze apart.
Meng de spinazie met de kiemen, de zongedroogde tomaatjes en de rozijnen in een kom. Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en schenk ze over de salade.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de tempé langs beide kanten goudbruin. Leg de tempé op de salade en strooi de noten en pitten erover.
Serveer deze salade met knapperig vers brood.
Ziet er lekker uit! Ik ben echter niet zo thuis in vegetarische vleesvervangers… Waarvan is tempé eigenlijk gemaakt?
Tempé wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Tempé zit boordevol mineralen en eiwit, en is dus erg gezond voor vegetariërs. Vooral de gerookte variant vind ik – krokant gebakken – heerlijk. Maar sommige mensen moeten wel even wennen aan de smaak van tempé…
Lekker fris, zeker een goede om te onthouden. Leuke blog heb je!
Dank je wel!
Wat ziet dat er lekker uit, ik ben geen vegetariër maar wil het wel is proberen.
Groetjes
Eline DM*
PS: altijd welkom op mijn blogje, en als je er dan toch bent, laat gerust een reactie achter.
Vind je tempé makkelijk in gewone supermarkten?
Hm nee, ik vrees van niet… Vroeger hadden ze wel tempéplakjes bij Delhaize, maar nu niet meer, denk ik. En sowieso vind ik de tempé die je in natuurvoedingswinkels koopt een stuk lekkerder.