letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Tagliatelle met schorseneren vegan

Weinig mensen raken enthousiast bij de gedachte aan verse schorseneren bereiden. Omwille van het schrob- en schilwerk wordt de schorseneer in de volksmond weleens keukenmeidenverdriet genoemd. Ten onrechte, vind ik, want het voorbereidingswerk valt best wel mee. En wat meer is: schorseneren zijn op zich al zo lekker van smaak, dat ze zelfs het meest eenvoudige gerecht tot iets bijzonders maken.

voor 2 personen

Ingrediënten
• 500 g verse schorseneren
• 1 flinke el boter of olie
• geraspte schil van 1 sinaasappel
• 1 tl piment
• peper en zout
• 2 dl (soja)room
• 1 el grof gehakte en geroosterde hazelnoten
• 1 handjevol verse peterselie, grof gehakt
• 250 g verse tagliatelle (veganisten kunnen gedroogde tagliatelle zonder ei gebruiken)

Zo maak je het
Vul een ruime kom met koud water en het sap van een citroen.

Trek keukenhandschoenen aan; het witte vocht in schorseneren maakt hardnekkige bruine vlekken op je huid die je maar moeilijk krijgt weg gewassen. Schrob onder de kraan het zand van de schorseneren. Schil ze vervolgens met een dunschiller en dompel ze onmiddellijk onder in het citroenwater om te voorkomen dat de schorseneren bruin kleuren.

Breng in een kookpan water met wat zout aan de kook. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 5 cm, kieper ze in het kokende water en kook ze in ca. 10 minuten beetgaar. Giet de schorseneren af en laat ze goed uitlekken.

Breng water met zout aan de kook voor de tagliatelle.

Verhit de boter in een hapjespan en bak de schorseneren goudbruin. Je kunt ook olie gebruiken, maar je schorseneren zullen dan wellicht een tikje minder mooi bruin kleuren. Haal enkele schorseneren uit de pan voor de garnering. Voeg aan de overige schorseneren de room, de sinaasappelschil, het piment en peper en zout naar smaak toe. Laat de room op een zacht vuurtje wat indikken.

Kook de tagliatelle beetgaar. Giet hem af en roer hem door de schorseneren-roomsaus. Verdeel de pasta over twee borden en garneer met de achtergehouden schorseneren, de hazelnoten en de peterselie.

17 Responses leave one →
 1. Leonne permalink
  februari 3, 2011

  Ik lees ook weleens tips om de schorseneren eerst te koken en daarna pas te schillen. Heeft jouw voorkeur eerst schillen (en zo ja, waarom)?

  Vriendelijke groet,
  Leonne

 2. de groene prinses permalink
  februari 3, 2011

  Eerst koken en dan schillen heb ik nog nooit geprobeerd, dus ik kan moeilijk zeggen wat mijn voorkeur heeft… Maar ik kan me wel voorstellen dat er meer voedingsstoffen behouden blijven wanneer je de schil er pas na het koken afhaalt.

 3. februari 3, 2011

  Ik heb onlangs voor het eerst schorseneren klaargemaakt en ik had totaal geen last van bruine vlekken op mijn handen bij het schoonmaken. Waarom is dat blijkbaar de ene keer wel en de andere keer niet? Zou het feit dat de mijne biologische waren die vers uit de grond kwamen er iets mee te maken hebben?

 4. februari 15, 2011

  Deze week alweer schorseneren in het biopakket. Je hebt me met dit recept verleid, dus ik ga ze voor het eerst eens niet aan de buren geven, maar ze recht in de ogen kijken en in mijn eigen pan gooien. Volgens jouw recept, uiteraard. Ik ben benieuwd…

 5. de groene prinses permalink
  februari 16, 2011

  @Sas: geen idee waarom er de ene keer vlekken zijn en de andere keer niet… Misschien heb je gewoon geluk gehad? :-) In het melksap van de schorseneren zit naar verluidt hars en dat zou voor de vlekken zorgen. Je zou denken dat die hars net in biologische exemplaren ook aanwezig is, niet?

  @Helga: hopelijk heb je er geen spijt van dat de schorseneren niet bij de buren zijn beland? ;-)

 6. katrien permalink
  februari 18, 2011

  Voor de eerste keer in mijn leven klaargemaakt (het zat in de groentenmand, dus ik moest er iets mee doen)…en het was lekker! Merci!

 7. maart 5, 2011

  Prinses,
  Het was delicieus. Ik had het voorzichtig aangepakt en er nog een paar andere groenten aan toegevoegd om de huisgenoten (vooral de kinderen) ook nog een alternatief te bieden, maar het viel zo goed in de smaak dat we het morgen nog eens herhalen met enkel schorseneren. Laat die buren ons witloof maar opeten. Tenzij je me daar ook eens mee weet te verleiden ;-).
  Veel groeten,
  Helga

 8. de groene prinses permalink
  maart 6, 2011

  Tof Helga! En witlof: hm, ik ga de uitdaging weleens aan! :-) Ik vind het in ieder geval een lekkere groente…

 9. Joke permalink
  maart 7, 2013

  Ik kwam deze site tegen omdat ik van iemand schorseneren had gekregen…..uit eigen tuin! Heerlijk natuurlijk… Maar wat doe je ermee!! Dus dit gerecht gemaakt. Echt lekker … Maar wat een werk om de schorseneren schoon te maken! Eerst de klei en toen het schillen….. Maar ach, het resultaat is prima!
  Bedankt hoor voor dit recept!

 10. de groene prinses permalink*
  maart 10, 2013

  @Joke: dat schillen, hm ja, je bent er wel eventjes mee bezig… maar ik vind dat het nog wel meevalt… :-) Onlangs probeerde ik het recept met diepvriesschorseneren uit, maar toen smaakte het absoluut niet zo goed. Dan toch liever een beetje schilwerk ;-)

 11. Piet permalink
  april 5, 2014

  Zorgvuldig je recept gevolgd, en genoten van de combinatie en smaak!

 12. de groene prinses permalink*
  april 6, 2014

  Dat doet me plezier, Piet!

 13. Sara permalink
  februari 18, 2016

  Dank voor dit heerlijke recept. Het was de eerste keer schorseneren voor ons en geen spijt. Dit was een heerlijk recept, waar ook al mijn tafelgenoten van hebben gesmuld. Ik had geen piment, maar heb een mix gemaakt van nootmuskaat, kaneel en kruidnagel en dat werkte prima.

 14. de groene prinses permalink*
  februari 19, 2016

  Graag gedaan, Sara! Het doet me plezier dat jullie het lekker vonden! En die specerijenmix klinkt ook heerlijk.

 15. Maria Bracke permalink
  januari 24, 2018

  shorseneren kun je ook met de schil op eten. Goed borstelen en doen, slechts met bio schorseneren. Ook lekker. Ik eet ze zelfs het liefst zo. Heb dit geleerd in een makrobiotische restaurant.

 16. Carina permalink
  december 9, 2018

  yummie! En aardperen passen er ook perfect bij als je net niet genoeg schorseneren in je pakket vond.

 17. de groene prinses permalink*
  december 10, 2018

  Wat een goed idee, Carina!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS