letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Valentijnskoekjes met kers en chocolade

De etalages van winkels allerhande kleuren alweer enkele weken rood. Pluchen beesten, mokken, pyjama’s, keukenschorten, kussens en ondergoed: je kunt het zo gek niet bedenken of het schreeuwt ‘I love you.’ Met liefde heeft dit commercieel vertoon weinig te maken, en de meeste koppels uit mijn omgeving laten Valentijn dan ook met plezier aan zich voorbijgaan. Maar het kan ook een stuk bescheidener, eenvoudiger en… lekkerder! Of anders gezegd: ik vind elke reden om koekjes te bakken een goede reden.

Je kunt zelf kiezen of je “gevulde” koekjes maakt – zoals op de foto – of “enkele” koekjes die je voor de helft in chocolade doopt. Persoonlijk vind ik de gevulde koekjes een hoger romantisch gehalte hebben, want zeg nu zelf: twee harten die je met chocolade aan elkaar smeedt, het getuigt van een bijzondere symboliek, nietwaar? ;-)

Ps: deze koekjes smaken ook bijzonder goed als je single bent…

voor ca. 25 gevulde koekjes (afhankelijk van de grootte van het vormpje)

Ingrediënten
• 300 g bloem
• 125 g fijne suiker
• 1 ei
• 150 g boter op kamertemperatuur
• 50 g gedroogde kersen, fijngehakt
• snuifje zout
• 125 g pure chocolade van voortreffelijke kwaliteit

Zo maak je het
Meng de boter en de suiker tot een romig mengsel. Roer het ei erdoor en daarna de bloem, de kersen en het snuifje zout. Kneed tot je een stevige, gladde bal hebt. Wikkel de bal in plasticfolie en leg hem minstens 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius.

Rol het deeg uit tot een grote lap van ca. 3 mm dik. Steek met een (hartvormig) vormpje koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes 10 à 15 minuten in de oven op 175° Celsius tot ze heel zachtjes bruin kleuren. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Smelt de chocolade au bain-marie. Bestrijk de helft van de koekjes met de gesmolten chocolade en druk er telkens een ander koekje op. Laat de chocolade hard worden.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS