De eerste maandag na Driekoningen is het – vooral in Antwerpen en omstreken – Verloren Maandag. Dan puilen de bakkers uit van de worstenbroden en appelbollen, en in een aantal echte Antwerpse cafés krijg je zo’n worstenbrood of appelbol gratis aangeboden bij een drankje. Ook al laat ik worstenbroden al jarenlang aan mij voorbijgaan, ik blijf Verloren Maandag een gezellige traditie vinden. Een appelbol haal ik gewoon bij de bakker, en mijn “worstenbroodjes” maak ik zelf. Niet met worst (al kun je natuurlijk ook perfect een vegetarisch worstje in bladerdeeg wikkelen), maar wel met een pittige tofoevulling. Met een fris slaatje erbij heb je een snelle, eenvoudige maaltijd.
voor 4 tofoebroodjes (of 2 personen)
Ingrediënten
Voor de tofoebroodjes:
• 1 kant-en-klare taartbodem van (veganistisch) bladerdeeg
• 200 g tofoe, geprakt
• 1 el olijfolie
• 2 kleine uien, gesnipperd
• 2 el sojasaus
• 2 el scherpe Dijon-mosterd
• 1 handvol peterselie, grof gehakt
• peper en zout
• 2 tl (soja)room of -melk
Voor het slaatje:
• 1 bakje veldsla, gewassen en droog gezwierd
• 1 el (noten)olie
• 2 el gedroogde cranberries of kersen
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de uisnippers tot ze lichtjes bruin kleuren. Laat ze afkoelen.
Meng de geprakte tofoe met de ui, de sojasaus, de mosterd, de peterselie, en peper en zout naar smaak.
Verdeel de taartbodem in vier gelijke stukken. Schep een vierde van het tofoemengsel op een lapje deeg en rol het op zodat je een gesloten “pakketje” krijgt. Herhaal dit met de rest van de tofoe en het deeg. Bestrijk elk tofoebroodje met wat room of melk. Bak de broodjes ca. 15-20 minuten in de oven op 200° Celsius, of tot ze mooi bruin kleuren.
Meng voor het slaatje de veldsla met de olie en de gedroogde vruchten. Kruid met peper en zout naar smaak.
Mmm, dat ziet er lekker uit! En ik heb net een hongertje…
hmm, geen brood in huis, maar wel bladerdeeg en tofu! man en kind, hou u vast!