Als ik fantaseer over wat sultan Sjahriaar en Sheherazade tijdens de vertellingen van Duizend-en-één nacht aten, dan denk ik aan zachte, aromatische spijzen waarin warme specerijen hand in hand gaan met vruchten, noten en bloemenparfums. Dit stoofpotje heeft weinig met de echte Perzische keuken te maken, maar toch geloof ik graag dat de sultan en zijn verhalenvertelster er tussen twee episodes door van genoten zouden hebben. Dit gerecht is heel mild van smaak. Heb je het liever wat pittiger, voeg er dan een snuifje chilipoeder aan toe.
voor 2 personen
Ingrediënten
• 50 g gedroogde (ongezwavelde) abrikozen
• 250 g tofoe
• 2 el sojasaus
• 1 el olie
• 1 ui, gesnipperd
• 1 blik gehakte tomaten (of verse tomaten in het seizoen, ontveld en ontpit)
• 1 tl gemalen koriander
• 1 tl gemalen komijn
• 1 tl piment
• 1/2 tl kurkuma
• peper en zout
• 2 el hele blanke amandelen
• 125 g (soja)yoghurt
• 2 el (soja)room
• 1 scheut rozenwater of rozensiroop (optioneel)
• fijngehakte verse koriander of peterselie
• rijst om te serveren
Zo maak je het
Overgiet de abrikozen met heet water en laat ze minstens een uur wellen. Giet het water af en snijd de abrikozen doormidden.
Snijd de tofoe in dobbelsteentjes en meng met de sojasaus. Laat minstens een halfuur marineren.
Verhit de olie in een kookpan en stoof de ui tot hij glazig is. Voeg de specerijen toe en laat enkele minuten bakken tot het mengsel geurig is. Voeg de tomaten, de abrikozen en de tofoe (+ marinade) toe en kruid met peper en zout. Laat alles – met het deksel op de pan – een halfuur pruttelen op een zacht vuur. Rooster intussen de amandelen in een droge koekenpan of in de oven tot ze lichtjes bruin kleuren.
Roer vlak voor het serveren de yoghurt, de room en het rozenwater door het tofoe-tomatenmengsel. Breng het niet meer aan de kook.
Serveer dit stoofpotje op een bedje van rijst en strooi er de amandelen en de verse kruiden over.
Beste prinses, wat ik het nieuwe jaar even wou laten weten:
– Ik geniet al een tijdje erg van je blog. Wij eten thuis veganistisch, geïnspireerd op de macrobiotiek en op je blog vind ik soms leuke varianten waaruit ik ideetjes pik…
– ‘Smaakvrienden’ is door jou op mijn verlanglijstje voor kerst terechtgekomen en kook nu ontzettend graag met dat prachtige boek in de buurt. Het inspireerde me om bijzonder lekkere varianten te maken op gerechten die ik stilaan beu begon te raken…
Bedankt en groeten!
Dank je wel, Heidi! Heel fijn om zo’n reactie te krijgen!
En ja, Smaakvrienden is inderdaad een heel inspirerend boek; ik ben er ook erg gelukkig mee.
Ik heb net je blog ontdekt, en heb al een heleboel inspiratie! Alle recepten zien er zó lekker uit… Dit recept ga ik zeker eens proberen!
Lieve groeten, Veerle
Dank je wel, Veerle! Laat het smaken! :-)