letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Strüdel met knolseldercrème en kappertjes vegan

Een aantal mensen vroeg me de afgelopen dagen of ik ideeën heb voor een kerst- of oudejaarsavondmaaltijd. Best wel een mooi compliment dat jullie de groene prinses een rol willen laten spelen bij de samenstelling van een feestmaaltijd… maar eh… tegelijkertijd moet ik bekennen dat ik feestelijke gerechten bedenken allesbehalve gemakkelijk vind. Maar goed, ik ben aan de slag gegaan in mijn keuken en ik vind dat deze strüdel met een vulling van seitan, champignons, cranberry’s en pecannoten, en vergezeld van knolseldercrème en kappertjessaus niet zou misstaan op een kersttafel… Denk eraan dat als je filodeeg uit de diepvries gebruikt, dat die dan minstens twee uur moet ontdooien voor gebruik! Niets zo lullig als alle voorbereidingen klaar hebben en dan moeten zitten wachten tot het deeg is ontdooid  (en ik weet waarover ik spreek ;-))

Op zoek naar meer feestideeën? Kijk dan eens hier.

voor 4-6 personen

Ingrediënten
voor de strüdels:
• 8 vellen filodeeg
• olijfolie (of gesmolten boter)
• 50 g couscous
• 100 ml groentebouillon
• 2 sjalotten, gesnipperd
• 250 g champignons, grof gehakt
• 200 g seitan, fijngemalen
• 50 g pecannoten, grof gehakt
• 75 g gedroogde cranberry’s (veenbessen)
• 1 tl gedroogde tijm
• 1 el sojasaus
• peper en zout

voor de knolseldercrème:
• 1 el olijfolie
• 400 g knolselder, geschild en in blokjes gesneden
• groentebouillon
• ca. 1 dl (soja)room
• peper en zout

voor de kappertjessaus:
• 1 el gezouten kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
• 1 bosje peterselie
• ca. 6 el olijfolie

Zo maak je het
Haal het filodeeg uit de diepvries en laat het minstens twee uur in de verpakking ontdooien.

Verwarm de oven voor op  200° Celsius.

Doe de couscous in een kom en giet er de hete groentebouillon over. Laat even rusten.

Stoof de sjalotjes in wat olijfolie tot ze glazig zijn en voeg de gehakte champignons toe. Doe er na enkele minuten de tijm, de sojasaus en wat peper en zout bij. Stoof tot de champignons gaar zijn. Laat goed inkoken; de champignons mogen niet te vochtig zijn.

Meng de champignons met de couscous, de gemalen seitan, de pecannoten en de cranberry’s. Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Leg een vel filodeeg op een schone theedoek en bestrijk het royaal met olie of – voor niet-veganisten – met gesmolten boter. Leg er een tweede vel op en bestrijk weer met olie. Voeg zo ook nog een derde en vierde vel toe. Dek het ongebruikte filodeeg telkens met een vochtige theedoek af om te voorkomen dat het uitdroogt. Schep de helft van het seitanmengsel in de breedte op een smalle strook aan de onderkant van het filodeeg, en laat daarbij een kleine rand aan de zijkanten vrij. Sla de zijkanten over de vulling en rol het deeg met de vulling dan strak op tot een rol. Bestrijk de hele rol met olie of gesmolten boter en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar onderen.

Herhaal dit proces met de overige vier vellen filodeeg en de andere helft van de vulling.

Bak de strüdels 20 à 25 minuten op 200° Celsius, of tot het filodeeg knapperig is en goudbruin kleurt. Je kunt de strüdels op voorhand bakken (bak ze dan iets minder lang) en ze vlak voor het serveren nog een kwartiertje in de oven plaatsen.

Stoof voor de knolseldercrème de blokjes knolselder enkele minuten in de olijfolie. Giet er zoveel groentebouillon bij dat de blokjes net onderstaan. Laat ca. 15 minuten stoven tot de groenten gaar zijn. Pureer met een staafmixer en giet er zoveel room bij tot je een dikke, maar smeuïge crème hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Voor de kappertjessaus mix je kappertjes, olie en peterselie in een blender tot een grove saus.

Schik een aantal plakjes strüdel op een bord met wat knolseldercrème die je besprenkelt met kappertjessaus. Versier met extra cranberry’s en/of peterselie.

One Response leave one →
 1. december 18, 2010

  Het ziet er enorm lekker uit, en klinkt ook bijzonder smakelijk!
  Ik ga dit proberen te maken tijdens ons oudejaarsetentje!!
  Ik kijk ook al uit naar het recept van het dessert. Mijn feestlunch voor Kerst zit al in elkaar, maar dessert-inspiratie is altijd welkom. Ik ga dus wél jouw truffels maken voor bij de koffie. Ik ga het ook eens met hazelnotenroom proberen. …
  Veel groetjes
  en erg bedankt!!
  Maman Verte

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS